levenskunst, zero waste

ZERO WASTE: FOCUS OP WAT WÈL KAN

Nu ik zo “druk” ben met zero waste en duurzaamheid, leidt dat tot gespreksstof met mijn omgeving. Er worden sterke vragen gesteld en er worden veel dingen afgevraagd. Omdat ik dezelfde dingen terug hoor komen, ga ik gewoon eens rustig uitleggen wat zero waste is en wat het voor mij betekent, en hoe je ook als “beginneling” ook kleine stapjes kunt zetten. Rome wasn’t built in a day en iedereen moet ergens beginnen. Elke stap voorwaarts is er eentje!

WAT IS ZERO WASTE?

Ik ben vanuit eigen enthousiasme en blog van Lauren Singer (http://trashisfortossers.com/) geinteresseerd geraakt in het onderwerp en kocht voor mijn vorige verjaardag boeken over zero waste en het maken van eigen producten (lees ook hier). Bea Johnson legt in haar boek The Zero Waste Home het beste uit hoe haar filosofie werkt. Zero waste heeft een aantal uitgangspunten, de 5 R’s (ook wel 6 tegenwoordig) genoemd: Refuse, Reduce, Reuse, Recycle, Rot (en Rethink vond ik laatst ook).  Om het principe duidelijker te maken heb ik een pagina toegevoegd op de website die uitlegt wat dit inhoud.

MOETEN WE TERUG NAAR OMA’S TIJD?

Een vriendin vroeg mij terecht: maar dit deden onze oma’s toch ook al? Moeten we terug naar oma’s tijd? Ja en nee. In oma’s tijd was er net een ontzettende oorlog geweest en waren materialen en producten schaars. Mensen waren daarom heel zuinig: goed in hergebruik en plastic was nog niet voorhanden. Naast een groenteman, slager en bakker was er een lompenboer, een ijzerman etc etc. Alles werd ingezameld en de inzamelaar gaf je er een paar cent voor om het te stimuleren. In onze tijd is het bijna het tegenovergestelde: wanneer je iets koopt is de waarde van het moment van aanschaf, totdat je het afrekent en het van jou wordt, al met minstens de helft gedaald. (uitzonderingen daargelaten) Wij gooien spullen weg alsof het niets is, in onze tijd van overvloed.

Zero wasters kijken daarom graag hoe oma dat ook alweer deed. Schoonmaken met azijn en met soda. Maar we kijken ook naar de toekomst. Naar duurzame vezels en verf voor kleding. Naar een elektrische tandenborstel die compleet van bamboe is en composteerbaar is (wij hebben het initiatief gesponsord op kickstarter, ik kan niet wachten!) Het motto van mijn website is: soms moet je twee stappen terug doen om een sprong voorwaarts te maken. En dat is met de toekomst ook zo: we moeten soms eerst goed kijken hoe we daadwerkelijk minder afval en meer hergebruik kunnen stimuleren, en misschien komen we dan wel op eco-vriendelijk verpakkingsmateriaal en herbruikbaar katoen. Maar zolang dat er niet is, passen we ook oma’s principes toe, en doen we aan verstelwerk en zelf sjaals haken.

ZWART WIT

De houding die ik soms ook tegenkom, is die van alles of niets. Toen ik vegetarisch ging eten kwam ik die houding ook vaak tegen. Minder vlees eten en minder afval produceren is ook al heel goed, maar in onze “achieve” drang, willen we altijd iets groots bereiken, en moet het groots en meeslepend zijn anders is het niet belangrijk. Als je geen blog kunt schrijven hoe je 1001% groen bent, dan hoeft het niet in ons hoofd. Maar dat is natuurlijk zonde, want elke stap is er eentje. At je eerst elke dag vlees en nu nog maar 2x per week, dan is dat vooruitgang. Haal je nu alleen je brood nog maar in een stoffen zakje, dan is dat vooruitgang.

Hier is het altijd een kwestie van balans: maak jezelf niet gek dat je ALLES nu moet doen, maar kom ook uit je comfortzone en blijf niet doen wat je altijd al deed omdat het nou eenmaal makkelijk is. Zet jezelf in en probeer ook echt veranderingen door te voeren, maar wees wel mild en besef je ook dat je niet altijd overal controle over hebt. Wanneer je in de spiegel kijkt en jezelf onder ogen komt weet jij echt wel of je je best gedaan hebt of niet.

Baby steps zijn ook stappen. Onderneem ze, en denk niet dat niets mogelijk is. Alles is mogelijk, maar we willen niet altijd de prijs betalen, en dat is ook prima.

ZERO WASTE KOST GELD / IS VOOR PAUPERS

Laatst werd ik geïnterviewd over minimalisme, de interviewer vroeg me dat ze vaak hoorde dat mensen die minimalistisch leefden, vast mensen waren met weinig geld. Dat vond ik verbazingwekkend, want ik kreeg vaak het tegenovergestelde te horen. Los daarvan: je kunt alles zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt, maar zero waste zal je absoluut laten besparen. Voor mensen met weinig geld zijn bepaalde stappen misschien even een investering, een mooncup van 30 euro of een scheermes van 30 euro. Maar als je een jaar verder bent en niet elke maand tampons of scheermesjes hebt gekocht, dan heb je die er zeker uit.

Je hoeft ook niet alles bij een eco merk te kopen. De Xenos verkoopt ook stoffen tassen, weckflesjes en houten snijplanken. Ook bij de Action kun je toch duurzame spullen kopen (stoffen keukendoeken, herbruikbare dusters, glazen potten etc) zonder dat je meteen naar dure winkels hoeft te stappen. Zero waste is echt voor iedereen haalbaar, en je bespaart juist, omdat je indirect voor al dat verpakkingsmateriaal ook betaald. Dat verrekent de winkelier echt wel in haar prijs terug. Met een stoffen tasje groente en fruit halen is veel goedkoper, en je steunt de lokale groenteboer. Minder vlees en vis eten kost ook minder geld. Vervang die een keertje door bonen en zaden, daar zit ook proteïne in, en duur zijn ze echt niet!

Ook zelf schoonmaakmiddelen en verzorgingsmiddelen maken is op de lange termijn juist goedkoper! Daarbij kun je online allemaal recepten vinden. Zoek op Pinterest bijvoorbeeld naar het product wat je wilt maken plus het product wat je in huis hebt, en zoek naar een recept wat bij jou past. Bijvoorbeeld: deodorant coconut oil recipe. In het Engels heb je wel meer kans op nog meer recepten, overigens.

Daarbij is de inspiratie voor zero waste en recepten bijna allemaal gratis te vinden op internet, net zoals dit blog! Je hoeft geen boeken te kopen, je kunt gewoon de websites bekijken en blogs lezen zoals deze om ideetjes op te doen. Zo makkelijk is het!

STEL VRAGEN

Neem contact op met mensen. Op mijn instagram account stel ik vragen als: wat gebruiken jullie voor handcreme? Hoe doe je zero waste boodschappen? Wat voor shampoo gebruik jij? Ik krijg allemaal reacties, tips en hulp van mensen. Niemand heeft in zijn eentje alle antwoorden, die moet je samen vinden. Het fijne vind ik ook dat ik me daarom echt onderdeel voel van een communitiy, en als er één gezellige en behulpzame community is, dan is het de zero waste beweging wel. Stel vragen (ook de vragen die jij dom vindt van jezelf, want er zijn geen domme vragen) en leer. Zie zero waste als een leerproces.

Ik moet soms ook de domste dingen van mezelf leren. Zo had ik nog nooit een bietje geschild en gekookt. En kon ik eerst nog geen normale omelet maken. Ik kan goed haken (al kon ik dat natuurlijk eerst óók niet) maar mijn naaimachine skills zijn echt nog wel voor verbetering vatbaar. Maar..

HET HOEFT NIET PERFECT

Je bijenwasdoeken hoeven niet perfect omgezoomt te zijn. Je ingemaakte pastasaus hoeft er niet instagram-worthy uit te zien. Probeer, kluns en wees triomfantelijk wanneer het lukt. We’ve all been there. Als je dingen in je leven wilt veranderen, gaat dat met horten en stoten, en soms met weerstand van je omgeving, soms alleen van jezelf. Maar blijf proberen en durf te falen. Dat is niet alleen een zero waste, maar ook een levensles. Alle begin is moeilijk en iedereen heeft het moeilijk als we iets nieuws leren. Dat is helemaal niet erg.

Dus. Daar. Motiveert dit je om aan de slag te gaan? Om in ieder geval iets te proberen? Laat ik wat easy voorbeelden geven, welke durf jij mee te gaan beginnen?

  1. Neem een herbruikbare zak mee en koop een los brood. Vraag de bakker of hij of zij het brood in de zak wil doen. Maak er een gezellig babbeltje bij. Dat was niet zo moeilijk he?
  2. Maak eens je eigen deo van een schep baking soda en een schep kokosolie. Goed mengen en een erwtje onder je oksel in de ochtend. Ik zweer je, jij ruikt noooooit meer naar zweet.
  3. Eet je graag onderweg? Neem eens je eigen lepel en vork mee en stop die in je tas.
  4. Koop een thermosmok en laat je koffie onderweg daarin vullen. Lekker warm en altijd je eigen mok bij je!
  5. Vervang weggooi vaatdoekjes door stoffen vaatdoekjes in je favoriete kleur.
  6. Vervang je tissues/papieren zakdoekjes door stoffen. Soms vind je bij de kringloop zelfs van die ouderwetse, met mooi borduurwerk erop!
  7. Stop een opvouwbaar tasje in je tas, en weiger (plastic) tasjes in winkels.
  8. Heb je een kindje? Neem dan altijd een drinkbekertje met herbruikbaar rietje mee. Weiger de rietjes die altijd in het drankje voor je kleintje worden gestoken.
  9. Neem een waterflesje mee en vul die bij, in plaats van losse flesjes te kopen.
  10. Vervang je tandenborstel door een bamboe borstel.

Zitten er punten bij die je nu zou kunnen veranderen? Welke zijn dat? En hoe voelt het? Ik ben benieuwd naar je ervaringen!

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *