boeken, zero waste

AFVAL MIJDENDE HELDINNEN

 De laatste weken ben ik (weer) helemaal enthousiast over de zero waste beweging. Mensen die proberen zo weinig mogelijk afval te creëren en zo duurzaam en natuurlijk mogelijk te leven. Voor veel mensen klinkt dat misschien meteen als een beperking, of een soort terug naar Het Kleine Huis op de Prairie. Maar dat hoeft helemaal niet, gelukkig.

Waarom zo enthousiast erover? Misschien zijn het mijn persoonlijkheidstrekjes die ervan gaan juichen. Het is een challenge (het is zeker vaak niet makkelijk) je staat soms wat voor gek (met je broodzak in de winkel) je kunt er goed perfectionistisch in doorslaan en je kunt HEEL veel zelf maken (trots!!!) En natuurlijk, is het goed voor de planeet, je portemonnee en de gezondheid van jou, je familie en de omgeving.

Toen ik laatst jarig was, werd mij gevraagd wat ik wilde hebben. Na veel peinzen kwam ik erachter dat veel van de dingen die ik nog wilde hebben, niet echt leuk waren om als cadeau te vragen. Daarbij wilde ik de meeste dingen op de kringloop – run met vriendinnetje S. proberen te bemachtigen (deels gelukt!) Moeilijk om aan iemand te vragen of ze een tweedehands rieten mandje voor je hebben, toch? Dus ik besloot voor een cadeaubon te gaan. Daar had ik later meteen weer spijt van, want na gebruik kan het ding bij het plastic afval.

Maar van het bedrag kocht ik twee mooie boeken. Zero Waste Home van Bea Johnson en The Kitchen Lab. Het eerste is een duimdik boek met al Bea’s tips en hilarische eigen ervaringen op haar zero waste reis. (het verzorgen van kefir zaadjes alsof het babies waren bleek uiteindelijk een no-no in huize Johnson XD) Het tweede is een boek van twee Vlaamse dames met veel recepten en ideetjes voor zelfgemaakte verzorgings- en schoonmaakproducten, en nog wat recepten voor kruideninfusen en thee. Ook stoere mannendingen zoals baardolie staan erin.

Voor mij is veganisme – zero waste – minimalisme een soort holy triangle. Noem het mijn eigen religie, de onderdelen die ik nastreef, maar waar ik nog lang niet ben. Ben ik veganist? Nee, ik probeer wel steeds vaker kaas en zuivel te vervangen, maar met een jong kindje dat juist dat allemaal graag eet, ga ik het nog niet helemaal uitbannen. Maar ik zoek wel naar veganistische recepten en probeer dingen uit om te leren het te laten werken voor ons.


​Net zoals ik nog best wat afval creëer. Minimalisme heb ik nu redelijk onder de knie, maar soms bijten zero waste en minimalisme elkaar. Want om weinig afval te hebben moet je soms juist meer spullen hebben. Genoeg glazen zodat je geen wegwerp glazen gebruikt (of je leent ze, dat is wel een minimalistische benadering) of veel weckpotjes in de kasten om het plastic opberg spul te vervangen. ​
Minder afval maken en dingen zelf maken geeft me een gevoel van trots. En naast dat het goed is voor het milieu en mezelf, vind ik het esthetisch gezien ook veel mooier. Zo’n mooie houten afwasborstel (gewoon te koop bij AH) is toch veel mooier dan een plastic neon roze versie? En mooie glazen potjes zelfgemaakte cosmetica en mooie kwalitatieve oliën ipv lelijke plastic drogisterij dingen? Nou ja, smaken verschillen natuurlijk, maar ik vind het veel mooier en wordt er op alle vlakken blijer van. (Ik word ook altijd helemaal blij als ik de Dille en Kamille in loop…)

Zelf dingen maken is ook gewoon empowering, en vaak ook veel beter voor je huid en haar, net zoals zelf koken vaak ook veel gezonder is dan afhaal. Op Pinterest speur ik allerhande receptjes bij elkaar, en vergelijk ze. Mijn pantry wordt onder handen genomen en ik koop de dingen die ik nodig heb om spullen zelf te kunnen maken. Dat zorgt eerst voor meer spullen, maar het idee erachter is dat je die dus BLIJFT gebruiken. Het liefst haal ik alles bij kringlopen, maar met een kindje van anderhalf heb ik daar helaas weinig tijd voor. Lang leve de webshops!In een volgende post zal ik wat fijne webshops en blogs delen op dit onderwerp. Mocht je geïnteresseerd zijn, kun je op mijn Pinterest board ook alvast ideetjes op doen.

Picture

mijn hervulbare handcrème blikje

Zelf ben ik in ieder geval al trots dat ik mijn badkamer routine al redelijk afvalvrij gekregen heb: ik gebruik nog steeds mijn herbruikbare (wasbare) gehaakte make-up schijfjes, mijn mooncup en wasbaar maandverband. Ik gebruik een zelfgemaakte deo die veeeeeeeel beter zijn werk doet als gekocht drogisterij spul (daar ging ik uiteindelijk juist meer van ruiken) en ik wil nu een nieuwe maken met wat aloë vera en een klein subtiel luchtje eraan. Als handcrème gebruik ik nu een grote pot bodylotion die ik in kleine blikjes van LUSH doe voor onderweg. Maar ook die wil ik binnenkort eens zelf leren maken.Voor mijn boodschappen heb ik herbruikbare stoffen tassen en een broodzak, waar ik de losse broden bij de Albert Heijn meteen in kan stoppen. Helaas geen Ecoplaza of Bio winkel in de buurt, dus het is nog een beetje een struggle om plastic bij het boodschappen doen te vermijden. Maar ik kijk rond welke winkels welke producten los verkopen en probeer daarvoor te kiezen waar dat kan. Voor Amber neem ik snackjes mee in een herbruikbaar snackzakje en broodjes verpak ik ook altijd meteen in een eigen zakje. Mijn eerste furoshiki inpakmomentje (cadeaus inpakken met stof) was ook een groot succes! Kom maar hier met al die oude dames sjaaltjes!Er is nog genoeg te doen, maar dat geeft me ook een leuke uitdaging. Ook niet alles is nu haalbaar of praktisch, maar wel iets om over na te denken en plannen te maken. Net is mijn pakketje van Leven Zonder Afval binnengekomen, ik zal gauw laten weten hoe die bevallen!  Mocht je goede tips en tricks hebben, dan zijn die altijd welkom!

Kijk voor inspiratie ook eens bij Lauren Singer van TrashIsForTossers, zij is één van de eersten die mijn interesse aanwakkerde in dit onderwerp. Echt bergen respect voor deze dame! Links naar webshops en leuke blogs volgen gauw!

Picture

Lauren Singer

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *