schrijfsels, verzorging, zero waste

WASBAAR DEEL #2

Wasbare luiers, was ik hier toch maar eerder mee begonnen. Al die verhalen over lekkages en poepexplosies en het gedoe hielden mee altijd tegen, maar nu is het al meteen zo fijn! Eindelijk snap ik het enthousiasme waar mensen het altijd over hebben!

De voordelen

Uiteindelijk bespaar je een smak geld, als je niet verslaafd wordt aan het steeds nieuwe printjes kopen natuurlijk. Nooit meer bang dat de luiers op zijn – je kunt ze altijd nog even snel wassen en drogen bij noodgevallen. Daarbij bespaar je mega veel afval! En de printjes zijn ZO leuk! Je hebt ze overigens ook in één kleur of zelfs wit, als je juist zo neutraal mogelijk wilt houden 😉 die zijn vaak ook goedkoper.. 

Nadelen

Het kan in het begin wel een investering zijn, gelukkig kun je die ook in delen doen. Het kost extra tijd om te wassen en het kost ook tijd om een nieuwe routine aan te leren. Ik vlieg nog wel eens van boven naar beneden omdat ik weer eens iets vergeten ben. Ook onderweg is het net wat meer werk, maar je kunt ook altijd een set wegwerp achter de hand hebben voor als je écht een keer dikke pech hebt en je drie spuitluiers achter elkaar hebt 😉

Hoe werkt het

Een wasbare luier klinkt als een ontzettend ingewikkeld iets, en dat vond ik het jarenlang ook. Maar eigenlijk is het heel simpel: iets van binnen wat goed absorbeert, en iets van buiten wat het vocht tegenhoudt. Dat buitenste laagje is van PUL, maar je kunt ook natuurlijke materialen gebruiken. Of die helemaal lekproof zijn durf ik je niet te zeggen.

Ik gebruik uit gemak pocketluiers, die je kunt vullen met absorberend materiaal. Je kunt er speciale inleggers voor kopen (een soort maandverband idee) maar je kunt ze ook net zo makkelijk combineren met spuugdoekjes en hydrofielen, dat leg ik hieronder even uit. 

Voor de oudste gebruik ik alleen een cover broekje van Pul, zonder inlegger en daar vouw ik zelf een hydrofiel in. Ze drinkt niet heel veel en plast ook niet ontzettend veel, dus dat houdt het wel. Voor de nacht doe ik er een extra laagje in met een microfiber laagje zodat het niet nat aanvoelt voor haar.

Om de ergste schade te beperken gebruik je een inlegvelletje die grotendeels biologisch afbreekbaar zijn, en je met grote boodschap en al in de vuilnisbak kunt gooien. Bij alleen een plasje kun je ze zelfs nog uitwassen en nog een paar keer gebruiken.

Om het helemaal van a tot z uit te leggen kost mij teveel tijd, en ik ben nog een beginner op het pad, maar de Facebookgroep Wasbare Luiers kun je voor heel veel vragen terecht! Ook vond ik deze website over Luieren met een klein budget heel interessant, het idee om gewoon hydrofielen en een overbroekje te gebruiken was mijn initiële plan, maar uiteindelijk ben ik er gewoon op gevoel ingedoken. (lekker rationeel Nien..)

Gebruik wat je hebt

Zoals tegenwoordig bij alles, is er rond wasbare luiers een hele industrie ontstaan. Prima natuurlijk en ook super makkelijk, maar je kunt ook heel slim gebruiken wat je al hebt. 

Zo hebben we nog een hele stapel hydrofiele luiers van Amber, die we als spuugdoekjes gebruikten. Deze kun je ook prima gebruiken als echte luier, (serieus, twee keer vouwen en je kunt het) of vouwen tot een inlegger voor een luier. Dat kun je ook met badstof doekjes of andere katoenen lappen doen. Je kunt het kant en klaar kopen, maar ook combineren. Een tijdje terug heb ik ze met veel liefde bestempeld, dus fijn om ze nu nog extra te kunnen gebruiken! (toen – 2 jaar geleden – had je nog niet zoveel leuke geprinte hydrofieltjes..)

In een luier gebruik je inserts, boosters, inleggers of een binnen luier. Maar hoe het ook genoemd wordt, het zijn eigenlijk allemaal lappen stof om urine en ontlasting op te vangen. Laat je dus niet gek maken door de terminologie.

De regel is dat je iets wat goed absorbeert combineert met iets wat SNEL absorbeert. Dus iets van microfiber en katoen boven op, en iets van bamboe en hennep onderop. Voor dat laatste kun je goed terecht bij de wasbare luier winkels – bamboe houtskool is hier favoriet – maar voor de toplaag kun je prima badstof, hydrofielen of zelfs een oude theedoek gebruiken. Stiekem vraag ik me af of je voor dat microfiber niet gewoon een microfiber schoonmaakdoekje kunt gebruiken.. niet zo ecologisch qua plastic deeltjes, maar als je ze toch al in huis hebt.. hmm..

Wasbare billendoekjes

Hoeft niet, maar als je toch aan het wassen bent.. je kunt dure doekjes kopen, maar deze spuugdoekjes van de Zeeman werken super! Je kunt ze in drieën vouwen en in je luier leggen, maar je kunt ze ook gewoon als billendoekjes gebruiken. En als snoetenpoetser, als zakdoek.. overal voor, en dan heb je er zo 20 voor een paar euro. Je kunt ze natuurlijk ook zelf naaien, maar ik ben helaas nog niet zo’n ontzettende naai guru.

Je kunt een setje wasbare billendoekjes kant en klaar in een bakje doen, scheutje gekookt – en afgekoeld – water erbij, en goed luchtdicht bewaren. Er zijn talloze recepten voor online, maar ik keek gewoon wat ik in huis had. Drupje babybadolie erbij en een drupje wasgel van Naïf en ik had een lekker ruikend, zacht baby billendoekjes setje. Dat kun je in een fancy bakje doen, maar ook zo’n wit bakje waar je nasi en bami in krijgt kun je prima gebruiken.

We eten hier veel Griekse yoghurt, en die emmertjes kun je echt overal voor gebruiken. Even goed schoonmaken en ze zijn perfect voor billendoekjes, als prullenmandje, voor wat warm water om je babietje schoon te maken.. en om ze er wat gezelliger uit te laten zien verf ik ze en knap ik ze leuk op!

Vieze poepdingen doen we gewoon met velletje en al in een biologisch afbreekbaar luierzakje van Naty. Maar een tip van iemand was om biologisch afbreekbare hondenpoepzakjes te gebruiken.. wedden dat die goedkoper zijn? Mijn kraamzorg gebruikte al puppy zindelijkheidstraining matjes in plaats van kraammatjes omdat die veel goedkoper waren.. maar niet zo ecologisch natuurlijk.

Je kunt speciale luieremmers en zakken kopen, maar ik stop ze gewoon in een tweedehands luieremmer met deksel en heb daar oude kussenslopen ingedaan, zo kan ik het hele zooitje met één zwier in de wasmachine gooien. De billendoekjes doe ik wel apart in een wasnetje, maar die zou je dus weer in zo’n emmertje kunnen doen. Zo hoef je alle kaka en piesjes echt zo weinig mogelijk aan te raken 😉

Onze luiers komen bij Alvababy vandaan, deze zijn niet duur en heel leuk om mee te beginnen. Met de tips hierboven kun je de initiële kosten verder drukken. Ik ben nu al helemaal fan! En dochter ook.. die wilde net geen wegwerp meer aan – omdat ik even alles niet bij de hand had – maar wees naar haar roze cover.. Nee mama.. die aan!

Nu nog kijken hoe het werkt met peuterspeelzaal en avondjes uit logeren.. en anders maar een wegwerpje tussendoor, dat is allicht al beter dan enkel wegwerp, toch? Het is wellicht niet de meest overzichtelijke post, maar ondertussen is het hier behoorlijk druk met twee Fleuren meisjes, extra wasgoed en nog wat uitgevogel hoe alles werkt.

Familie Fleuren is om. Hoewel. Nu manlief nog. Straks maar even een cursusje luieren geven..

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

2 thoughts on “WASBAAR DEEL #2”

  1. Yvonne says:

    Hey Nienke,

    Ben super entogiast door je stuk! Wat bedoel je met inlegvelletje? En waar koop ik die?
    En hoeveel luiers raad je aan?

    Groetjes Yvonne

    1. Nienke says:

      Wat leuk Yvonne! Ik moet wel eerlijk zeggen dat ze bij mij toch wat gingen lekken – dus misschien is een ander model/tweedelig systeem toch beter, maar ik heb deze nu al en ben nog steeds verliefd op de printjes. Voor nu wacht ik tot wat warmer weer, dan vind ik het wat minder erg als onze jongste een klein beetje doorlekt (het is niet extreem hoor, gewoon een beetje natte romper!) Een inlegvelletje is een soort sterk keukenpapier op een rol, dat vouw je en leg je in de luier. Wanneer ze enkel nat zijn kun je ze mee wassen met je luierwas, bij een grote boodschap is het de bedoeling dat de meeste viezigheid op het inlegvelletje komt, wat je dan zo in de prullenbak kunt gooien 😉 dat bespaart je schoonmaakwerk. Ik heb zelf zo’n 30 luiers gekocht! Woon je toevallig in de buurt van Utrecht? Anders mag je er altijd een paar lenen om uit te proberen? Groetjes, Nienke!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *