schrijfsels

VR

Image via https://www.instagram.com/cozygamerkat/

Sinds een maand zijn mijn lief en ik in het trotse bezit van een VR bril.

Ik heb het er in dit blog niet zo vaak over, want het past niet helemaal in het thema maar zowel ik als mijn lief spelen heel veel games. Zowel bordspellen als computerspellen. Zowel op PC als op consoles zoals de Nintendo Switch en de Playstation.

We vinden het heerlijk om met games te ontspannen. Het fijnste vind ik als ik helemaal in een verhaal/wereld gezogen wordt. Dan kijk ik er in de avond al naar uit om me weer in een bepaalde wereld te begeven. Net zoals je uit kunt kijken om je favoriete serie weer verder te kijken, zeg maar. Is dat escapisme? Zeker.

Escapisme krijgt een next level ervaring als je het in virtual reality kunt spelen. Natuurlijk wist ik al wel van het bestaan van VR (virtual reality) headsets. Het leek me behoorlijk intensief en gezien we al een aantal consoles hebben staan én onze eigen pc’s, was ik een beetje sceptisch over de meerwaarde ervan. Ook leek het me behoorlijk intensief, en dat is ook waar gebleken, maar op een iets andere manier als ik gedacht had.

ERVARING
Zoals met veel dingen, is VR echt iets wat je een keer moet ervaren. Zo kwamen wij er stom toevallig in terecht toen we met onze kinderen op bezoek waren bij vrienden, die toen de verjaardag van hun dochter vierden. Zoals je kunt raden, hadden zij een bril in hun bezit, en mochten alle kindjes op het feestje een keertje proberen. Na het feestje mochten de “grote mensen” ook even proberen.

We hebben toen Vader Immortal geprobeerd (Star Wars) en hoewel ik het erg indrukwekkend vond, was het voor mij te kort om helemaal voor te stellen hoe het zou zijn om erin te gamen. Een omgeving geheel in 3D zien en dingen met je eigen handen (middels controllers) op te pakken, was erg intuïtief, maar ook echt heel interessant. Zeker het moment dat Darth Vader dan ineens voor je staat is heel indrukwekkend. En natuurlijk ben je altijd een kop kleiner, hoe groot je in het echt ook bent 😉

Eenmaal thuis was mijn man meteen enthousiast. Ik grapte al tegen onze vrienden dat ik het een week zou geven. En inderdaad, na een week vond hij er eentje (een Oculus Quest 2) op Marktplaats en hadden we ook een bril in huis. Ik weet nog dat de kinderen die week wat ziekig waren en slecht sliepen en dat ik zelf door de vermoeidheid nog helemaal geen zin had om het uit te proberen.

Tot mijn man me eindelijk zover kreeg en ik mijn eerste rhythm game (Synth Riders) speelde. Je moet daar op de maat van de muziek tegen balletjes slaan. Dat klinkt super suf, maar dat is het dus totaal niet. Sinds die keer ben ik totaal verslingerd aan Synth Riders en hebben we ook voor mij een Oculus Quest 2 gevonden. Want samen spelen is natuurlijk het leukste en ik was he-lemaal om.

PER ONGELUK SPORTEN
En daar komen een paar unieke dingen van het spelen in VR in bod. Ten eerste, je beweegt lijfelijk mee met games. Dus in een rhythm game moet je vaak je hele lijf bewegen om ballen te slaan (Synth Riders), blokjes te hakken (Beat Saber), je lijf in verschillende vormen te persen (OhShape) en bij het spel Untill You Fall hak je letterlijk je vijanden in tweeën. De eerste keer dat ik die laatste game speelde had ik wel 3 dagen spierpijn omdat ik veel te fanatiek was.

De controllers die je gebruikt bij de VR bril zijn natuurlijk ook kleine gewichten, dus je traint daarbij ook meteen in een milde manier je spieren. De gamification van fitness werkt bij ons heel goed. We zijn zelf niet zo dol op een specifieke avond in de week vrij te houden voor sporten, en zeker in de winter kom ik persoonlijk het huis niet gauw uit. Op deze manier gamen én sporten tegelijk, met een ontzettend lage drempel om te starten, is echt ideaal.

Op Youtube kun je veel fitness accounts vinden die reviews geven over fitness in VR (deze is ook erg leuk), wat wel en niet goed werkt en welke games het meest geschikt zijn. Ik heb al geregeld druipend van het zweet mijn headset afgezet. Dus dat je kunt sporten en gamen tegelijk, bewijst VR zeker. Het fijne is aan deze vorm van sporten, dat je alleen maar even een makkelijke broek plus shirtje hoeft aan te trekken, je rent weer naar beneden en je kunt beginnen. Niemand maakt het uit hoe je eruit ziet, want niemand ziet het. De drempel is ontzettend laag om te beginnen, en als je eenmaal warm bent, smaakt het al gauw naar meer.

SAMEN
Natuurlijk is het super leuk om met vrienden samen te spelen. We hebben inmiddels twee vrienden – en trouwens, ook mijn vader van boven de 60 – enthousiast gekregen om er ook eentje aan te schaffen. We organiseren nu zo nu en dan potjes waar we samen spelen. Dat is zo simpel als, wie heeft er vanavond zin?

Het is geweldig leuk om in de avond even snel bij te kletsen terwijl vrienden op afstand wonen en even iets mee te maken samen. De geluidskwaliteit van de headsets is echt fantastisch, het is veel scherper dan bellen, en het geluid van de games worden er haarfijn uitgefilterd, zodat je elkaar prima kunt verstaan.

Inmiddels zijn de headsets niet meer uit ons dagelijks leven weg te denken. Af en toe sla ik een keer een dagje over, maar het blijft fantastisch om even “helemaal” weg te zijn. Zeker omdat onze kindjes in de avond in bed liggen en we feitelijk niet weg kunnen, is het geweldig om deze optie te hebben. We hebben inmiddels al een aantal rhythm games en een paar fantastische puzzel games gedaan. (The Room VR, Red Matter, Moss bijv.)

De wereld van de VR headsets is volop in ontwikkeling op het moment, er komen steeds meer nieuwe games en initiatieven bij. Het is duidelijk dat dit de toekomst van gaming is, maar ook van het op afstand werken. Dat niet iedereen dit als iets positiefs ziet, begrijp ik wel. Nieuwe technologie is altijd spannend en er zijn genoeg dystopische sci fi scenario’s waarin iedereen alleen nog maar in VR leeft. Ik kan de kansen die het brengt ook heel duidelijk zien.. hoe gaaf is het om zo van ver weg van iemand les te krijgen die duidelijk laat zien hoe je iets moet doen? Met zijn handen, terwijl je live mee kunt doen. Aan artsen, of aan technici. Het brengt echt heel veel mogelijkheden.

Wij gebruiken het nu enkel gewoon ter vermaak en om onszelf fit te houden, en daar werkt het echt prima voor. Wat de toekomst brengt, zien we tegen die tijd wel. Technologie moet vóór jou werken, en als je daar interesse in hebt en je haalt er veel plezier uit, dan zou ik het vooral een kans geven.

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

One thought on “VR”

  1. セレネ says:

    Ik had (voor corona) op Animecon het spel Beat Saber uitgeprobeerd. Ben er dat weekend wel een paar keer naartoe gegaan, echt heel leuk!
    Maar voor thuis heb ik de beslissing nog niet gemaakt, want voor de PlayStation 4 wil ik eigenlijk geen VR-bril kopen (dat is toch alweer een “oude console”) en we hebben op dit moment ook geen computers in huis waar Beat Saber (met VR-bril) op zou kunnen draaien (volgens de VR check van Steam). Beetje jammer dus nog, maar het staat wel op een lijst van dingen die ik in de gaten hou.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *