In een nummer van Happinez vond ik een tijd geleden een column van Paulo Coelho. Hij beschrijft daarin het 12-stappen plan van Alan Cohen. Alan probeert je via dit stappenplan terug te brengen naar jouw levenspad, iets van Paulo Coelho ‘je legende’ noemt. Ik heb het heel lang aan de binnenkant van mijn kledingkast gehangen. Deels omdat ik bang ben het ooit kwijt te raken, en omdat ik het graag met anderen wil delen, kun je nu hieronder het stappenplan terugvinden.
1. Vertel jezelf de waarheid
Pak een vel papier en trek in het midden een lijn, links van de lijn schrijf je alles wat je heel graag doet. Vervolgens schrijf je rechts alles wat je zonder enthousiasme doet. Doe dat alsof niemand ooit te lezen krijgt wat er staat, pleeg geen zelfcensuur en oordeel niet over wat je opschrijft.
2. Begin geleidelijk, maar begin
Bel het reisbureau als je graag op reis wilt, kies iets uit wat binnen je budget past; ga naar die film die je al zolang wil zien; koop het boek dat je zo graag wil lezen. Wees gul voor jezelf, en je zult zien dat deze stapjes je meer het gevoel geven dat je leeft.
3. Stop geleidelijk, maar stop!
Er zijn dingen die je energie volledig opslokken. Moet je echt naar de vergadering van die commissie? Moet je iemand helpen die niet geholpen wil worden? Heeft je baas het recht om ook nog eens van je te verlangen dat je naar dezelfde feestjes gaat als hij? Wanneer je stopt met doen wat je niet interesseert, zal je opvallen dat je aan jezelf hogere eisen stelt dan anderen aan jou.
4. Ontdek je kleine talenten
Waarvan zeggen vrienden dat je er goed in bent? Wat doe je met plezier, ook al is de uitvoering ervan niet per se volmaakt te noemen? Die kleine talenten zijn summiere verwijzingen naar je grote, verborgen talenten.
5. Begin met keuzes maken
Als iets je plezier schenkt, aarzel dan niet. Als je twijfelt, sluit je ogen, stel je voor dat je besluit A genomen hebt en ga naar wat het je allemaal zou brengen. Doe hetzelfde met besluit B. Het besluit dat je de meeste verbondenheid met het leven geeft – ook al is het misschien niet het makkelijkste besluit – is het juiste.
6. Baseer je besluiten niet op financieel gewin
Het geld komt vanzelf als je iets echt met enthousiasme doet. Zowel de vaas gemaakt door een pottenbakker met liefde voor zijn vak, als de vaas gemaakt door iemand met een hekel aan zijn vak, heeft een ziel. Maar de ene vaas vindt snel zijn weg naar de klant en de ander wordt een winkeldochter.
7. Volg je intuïtie
Het interessantste werk is datgene wat je de mogelijkheid geeft om creatief te zijn. Einstein zei ‘Ik ben niet tot mijn ebgrip van het heelal gekomen alleen dankzij de wiskunde.’ Descartes, de vader van de logica, ontwikkelde zijn methode op basis van een droom die hij had gehad.
8. Wees niet bang om van opvatting te veranderen.
Als je besluit een bepaalde keuze niet te maken en het zit je dwars, maak dan een nieuwe afweging. Ga niet vechten tegen iets waaraan je plezier beleeft.
9. Neem je rust
Een dag per week niet aan je werk denken geeft je onderbewuste de kans je te helpen. Veel problemen (niet alle) worden opgelost zonder de hulp van de rede.
10. Sta open voor een vrolijker weg
Als je te veel moet vechten voor iets en het heeft geen resultaat, wees dan flexibeler en volg de wegen die het leven je laat zien. Dat betekent niet dat je moet afzien van het gevecht, achterover moet gaan leunen of anderen het werk moet laten doen, het betekent dat je moet inzien dat het werk dat je met liefde doet je kracht geeft en je niet tot wanhoop drijft.
11. Lees de tekenen
De tekenen zijn een persoonlijke taal, verbonden aan je intuïtie. Ze verschijnen op het juiste moment. Zelfs al geven ze de tegenovergestelde richting aan van wat je in gedachten had, volg die tekenen. Soms sla je een verkeerde weg in, maar dat is wel de enige manier om die nieuwe taal te leren.
12. Neem risico’s!
Mensen die de wereld veranderd hebben begonnen hun werk door er geloof in te hebben. Geloof in de kracht van je dromen.