schrijfsels, tweedehands

VINTAGE KLEDING

Vind jij het ook altijd zo grappig als mensen het woord vintage gebruiken in plaats van tweedehands? Klinkt een stuk meer chique toch? Net zoals brocante, ook zo’n mooi woord. Vroeger associeerde ik brocante iets voor boerderijen en bekakte dames, maar eigenlijk is het wederom een sjiek woord voor rommelmarkten en kringloop. En nu ik ontdekt heb dat je qua brocante ook helemaal los kan gaan met hippie-chique achtige items, zoals rieten mandjes en toffe houten meubeltjes ben ook ik een brocante lover.

Alleen kleding. Dat vond ik altijd wel een dingetje. In tweedehands kringloopwinkels vond ik het aanbod van kleding altijd wel.. nou ja.. Heel erg tweedehands. Vijfde/zesde hands zelfs. Ik slaagde wel eens voor een sjaal, of misschien een tas. Maar kleding? Nee. Nu helpt het niet dat veel kringloopwinkels de kleding tegenwoordig op kleur hangen. Dat ziet er heel leuk uit, maar maakt zoeken echt een drama. En met mijn maatje XS/S kan ik vaak niet vinden wat ik zoek. Luxeprobleem, I know.

Maar. Er is een oplossing. Introducing: United Wardrobe. Ik had er al eens van gehoord, maar toen vriendin L. het liet vallen als een optie die ze ook wel eens gebruikte, moest ik het ook uitproberen.

United Wardrobe is een app/website waar je “vintage” kleding kunt kopen en verkopen. Het aanbod is enorm, en heel erg hip. Dure en goedkope merken worden naast elkaar aangeboden. Je kunt daarbij gemakkelijk zoeken op maat, kleur, geslacht. what have you. Een soort duurzaam webwinkelen, heerlijk met een kleine draak┬ápeuter thuis en een man die geen geduld voor gewinkel hebben (ook niet in de kringloopwinkels..) En ik neem het ze niet kwalijk.

Vaak zijn de verzendkosten al verrekend in de prijs. United Wardrobe berekent wel transactie kosten en een kleine fee voor de dienst, maar dan heb je het echt over een paar euro’s. En je kunt in veel gevallen, als meer items van dezelfde persoon je interessant lijken, een “bundle bid” doen, je biedt dan een prijs voor 2 of meerdere items. Dan kun je best flinke kortingen afdingen.

Ik ben helemaal om, het is bijna verslavend om er op te kijken. Het voelt alsof het aanbod uniek is, en dat is in zekere zin ook zo. Daarbij hergebruik je iets wat iemand al aangeschaft heeft. Ik zou het geweldig vinden als je ook op stoffen kunt zoeken, maar ik denk dat ze mensen moeilijk kunnen verplichten om precies op te noemen waar hun aangeboden kleding van gemaakt is.

Ik heb al een paar items gescoord waar ik echt heel blij mee ben. Een kek nepleren jasje, een leren jas, een spijkerbroek, twee hotpants, een yoga top met ingebouwde BH, een leuke trui en een little black dress. Daarbij kan ik heel mooi rustig online zoeken voor iets wat ik mis, bijvoorbeeld een zwart jurkje of een leuke sjaal. Ik heb nog niet via UW verkocht, vaak geef ik toch liever weg, maar ik ga het in de toekomst wel eens proberen.

Mijn aangeschafte items via United Wardrobe

Het voelt overzichtelijker en fijner dan Marktplaats, het aanbod is hipper, en je hebt makkelijk contact met mensen. Zo kun je in het openbaar vragen stellen aan de koper over het product voordat je overgaat tot kopen. En volgens mij kun je het zelfs terugsturen als het niet aan je verwachtingen voldoet.

Ik vind het echt super, ik ben benieuwd of er ook zoiets voor kinderkleding bestaat, zou fantastisch zijn! Kinderkleding, speelgoed.. babybijnodigheden.. misschien moet ik ze er maar eens over mailen ­čśë

Koop jij vaak tweedehands, en waar doe je dat? Zijn er nog mooie websites die ik mis?

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

4 thoughts on “VINTAGE KLEDING”

 1. Leuk artikel weer! Voor kinderen heb je leuke kleding op vintykids.com !

  1. Nienke says:

   Wat leuk! Ik ga meteen kijken! Dank je!

 2. Sanne says:

  Thanks voor je leuke blog! Ga zeker een keer een kijkje nemen

  1. Nienke says:

   Je bent altijd welkom Sanne!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *