schrijfsels

UPCYCLE: GEOXIDEERDE SIERADEN RESTAUREREN MET SHARPIES

Ok. Wabi sabi is allemaal leuk en wel, maar geoxideerde oorbellen zijn gewoon niet mooi. Oorbelletjes zijn één van mijn weinige “indulgences” die ik mezelf permitteer. Een mooie minimalistische garderobe is makkelijk te variëren met wat mooie bellen en ik ben gewoon dol op oorbellen. Ik heb een aantal mooie zilveren exemplaren met echte stenen erin, maar soms zwicht ik wel voor de wat goedkopere versies, gewoon omdat het model zo mooi is.

Alleen dan vormt zich altijd een groot probleem. Alles wordt op den duur koperkleurig. En daar werd ik altijd nogal triest van. Het ziet er gewoon niet mooi uit, het maakt de sieraden onbruikbaar. En naast dat ik het zonde van het milieu/materiaal vind om het dan maar weg te gooien, ben ik aan sommige stukken best verknocht. Ik wil ze helemaal niet weg doen!

Jarenlang experimenteerde ik een beetje met hoe ik ze zou kunnen herstellen. Ik heb wel eens wat geklooid met nagellak, maar dat werd nooit zo mooi. Is wel een manier om een ander kleurtje aan een oorbel te geven, maar niet ideaal voor de hele oorbel. 

Op Pinterest zag ik al tijden sharpies langs komen. Die Amerikaanse benzinestiften waar je mokjes, je gympen en je t-shirts mee op kunt vrolijken. Zou het.. dacht ik. Ik zocht een beetje rond waar ik ze kon bestellen en kwam erachter dat bol.com ze tegenwoordig aanbiedt. Ik kocht een zwarte, een bronzen en en zilverkleurige sharpie en hoopte er maar het beste van. (je hebt vast ook goudkleurige, maar ik draag geen goudkleurige sieraden.. ) Als het niet lukte kon ik er in ieder geval boekjes, schriftjes en doosjes mee versieren. En m’n gympen, na het schijnt.

Toen mijn lief van de week begon met het opschuren van zijn digitale horloge (het ding is helemaal zwart en hij wilde graag de metaal look van een echt horloge) heb ik me er ook maar eindelijk aan gewaagd. Ik begon met een paar oorbellen die je helemaal bovenaan, linksboven ziet. Links zie je het resultaat, rechts de zwaar afgebeulde oorbellen. Een paar van mijn favorieten, ondanks dat het goedkope nepperts zijn.

Het resultaat viel me alles mee! De zilveren sharpie zorgt niet echt voor een zilver-look maar meer voor een “stalen” wat meer vloeibare look, maar toch zien de oorbellen er weer helemaal als nieuw uit. Natuurlijk kreeg ik toen de smaak te pakken en heb mijn hele sieraden rek erbij gepakt. Ook verschoten ringen en hangers kregen een nieuw laagje. Op het metaal droogt de sharpieverf heel goed en lijkt er ook absoluut niet af te komen.

Vandaag ga ik de ringen de hele dag dragen om te zien of ze afgeven. Uiteindelijk weet ik niet of het voor ringen dè oplossing is, maar zeker voor oorbellen, die in principe niets anders doen dan aan je horen hangen, lijkt dit een prima oplossing! Op de foto’s bovenaan kun je de before and after foto’s zien.

Hieronder zie je ook een hanger die ik aangepakt heb. Ik ben dol op dit soort “boom” sieraden (ik verzamel echt veel oorbellen in de vorm van blaadjes en boompjes..) maar tot mijn grote verdriet verschoot deze hanger al gauw van kleur. Met de zilverkleurige sharpie heb ik hem weer helemaal als nieuw gekregen. Een andere “boom” hanger kreeg een likje van de bronzen sharpie. Die dekt ook mooi.

Dus. Deze DIY is wel geslaagd! Het kan zijn dat je soms even bij moet stippen, maar vooral voor oorbellen is dit echt geweldig. En naast je sieraden redden, kun je natuurlijk nog 1001 andere dingen doen met Sharpies.. 

Herken je overigens het probleem met de sieraden en heb jij daar andere tips voor, dan hoor ik dat heel graag! En nu.. tja.. ik heb nog een zonnenbril met een akward panter printje op de zijkant.. eens even kijken wat m’n bronzen sharpie daarvan maakt… 😉 

Picture

Links mijn hanger, ondanks dat het goede kwaliteit zou moeten zijn, werd hij al snel oranje.. Rechts de “Sharpie Restauratie

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *