schrijfsels

HAKEN

Van mezelf weet ik dat ik een beetje een rare ben, want in dit enorm zomerse april-weer (waar ik me ietwat zorgen over maak, maargoed) heb ik dus ontzettend zin om een mooie trui te haken.

Verder gaat alles goed, beloof ik je. Ik heb al zo’n tijd naar mooie truien zitten kijken, maar ik ben een beetje een ongeduldje. Vaak als ik haak heb ik alweer ideetjes voor het volgende project. Uiteindelijk komt het meeste wel af, maar ik ben gelukkig niet de enige die vaak een paar haakwerkjes naast elkaar af probeert te – raffelen – maken. Net zoals ik in het verleden soms wel vier boeken door elkaar las.

Al eerder maakte ik een vest, wat helaas te groot was en ik mijn vriendin D. heel blij mee heb gemaakt. Een trui, maar die vond ik te goedkoop en simpel geworden. Wel gaf die trui me inzicht over hoe het moest. Twee vesten die ook niet helemaal naar mijn zin waren, maar again, ook weer heel leerzaam waren.

Sinds deze winter grote grofgebreide truien “helemaal hot” waren en de mooie blogs over eenvoud en rust me zo aanspreken, wilde ik eigenlijk mijn eigen stash mooie zelfgemaakte truien hebben. Ik heb één trui gekocht om te zien of het me inmiddels – na 2 zwangerschappen – een beetje staat en of het de moeite is om mijn plan in te zetten.

Het antwoord is gelukkig ja. Met een mooie jeans, leuke cowboylaarzen en kekke oorbellen staat zo’n grote trui harstikke leuk. Maar ja, dan begint de zoektocht. Naar patronen, garen en pasvorm.

Mocht jij nou ook van het haken zijn en je wilt een keer een trui maken, dan laat ik je hier een paar van mijn favorieten zien. Het zijn geen moeilijke patronen, want daar heb ik nu met twee kleintjes ook niet zoveel zin in. Wel kost het even geduld (oeps) om ze ook daadwerkelijk af te krijgen!

De Chainette Turtleneck
De Canadese Janine van Knits’ and Knots heeft goede smaak qua kleuren en kleding, en haar website en patronen zien er fantastisch uit. Ik vind haar grote coltruien een beetje te eenvoudig, dat kan ze volgens mij vooral goed hebben omdat ze een slanke schoonheid is, maar de Chainette Turtleneck en Rosebud raglan vind ik heel mooi. Die kun je van boven naar beneden haken, wat meteen ook heel bevredigend is, je kunt namelijk steeds passen! Het kleurgebruik van haar grote coltruien vind ik wel heel mooi, dus die gaan ook op de wishlist.

De Mya Sweater

De Mya Sweater door Courney van I Love Tinderbox vind ik heel bijzonder door de hals. Bijzondere steek en kleurverloop. Alleen omdat ik maar weinig kleur draag, ben ik nog heel erg aan het dubben wat voor kleuren ik dan zou willen. Ik zag een prachtige Caron X Pantone reeks, maar die is niet in Nederland te krijgen.. dus deze moet ik nog even op broeden.. maar een prachtig model!

De Rainbow Smiles Sweater

Deze Rainbow Smiles trui ben ik nu aan het maken, van DoraDoes. Ik vind de V in de trui heel mooi, maar maak hem met twee kleuren, oudroze en wijnrood. Het is Julia wol van de Zeeman, nogal dik, dus ik denk dat hij niet heel erg gaat flatteren, maar dat hij van de voorkant wel heel mooi gaat staan. Momenteel bezig met de mouwen.

De Stellar Trui

Wanneer deze af is, kijk ik al uit naar het maken van deze prachtige Stellar trui door Jori. Ik wil hem gaan maken in een soort okergeel/bruine kleur. Lijkt me prachtig! Vooral de halslijn maakt deze trui zo mooi!

Everyday Raglan Crochet Sweater

Omdat ik ook vind dat ik eerst alle wol die ik nog heb op moet maken – zucht – ben ik ook aan deze eenvoudige raglan begonnen, met een mooie okergele kleur Julia wol van de zeeman. Als je nog nog nooit een trui gehaakt hebt, is dit echt heel leuk om mee te beginnen. In plaats van een dikke draad, kun je ook twee draden gebruiken van wat dunner garen (het reguliere 3,5 DK garen)

Daarnaast heb ik nog tientallen andere mooie patronen gezien, maar laat ik mezelf wel inhouden. Patronen zijn super mooi, maar ik hoef er natuurlijk ook geen 10 truien bij. Het fijnste is dat je zelf de kleuren en materialen kunt kiezen. En je kunt je favo trui nog een keer maken in een andere kleur! Door ander garen te gebruiken, te wisselen van kleuren of de mouwen in ballonvorm of juist strak te maken, hoeft geen enkele trui precies hetzelfde te zijn.

Wat ook zo fijn is van deze patronen, is dat je ze vanaf de hals naar beneden haakt. Je kunt dus steeds heel goed passen of de maat klopt en of je eerder of later wil beginnen met de mouwen. Ik heb ook een mooi patroon gekocht met bladeren, maar die begin je op de heupen, en dat vind ik zelf een beetje spannend of ik dan wel goed uitkom bij de hals. En juist de halslijn is het belangrijkst in mijn ogen. Het geeft me in ieder geval wat te doen in deze rare tijd.

Heb jij (gekke?) hobbies of creatieve projecten opgepakt nu je verplicht veel binnen moet zijn?

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *