filosofie

SUCCES EN RELIGIE

Vanmorgen ontving ik via een oud-klasgenootje van Filosofie en inmiddels goede vriend een mooie TED-talk van Alain de Botton. ‘Dat is toch één van je favoriete filosofen?’ vroeg hij me. Dat had hij goed onthouden! Hij stuurde me oorspronkelijk dit filmpje over Atheïsm 2.0, zeker een aanrader, maar ik blijf bovenstaand filmpje toch één van zijn mooiste TED-talks vinden.Wat niet wegneemt dat hij met Atheïsm 2.0 een mooi dilemma aansnijdt. Sommigen denken heel zwart-wit over geloven of niet geloven. Volgens hen ben je ófwel een atheïst dan wel een religieus persoon. Er zit niet veel tussen. Alain poogt in zijn TED-talk een tussenvorm voor te stellen: een grijs gebied waar je jouw morele kader kunt samenstellen van brokken vanuit cultuur, filosofie, literatuur en jawel: religie.


Alain als filosoof wordt bewogen door de vraag ‘wat is een goed leven?’ en ‘hoe leidt je een goed leven’. Vroeger was – in Nederland – vrij simpel, je werd geboren in een bepaald gezin, in een bepaald dorp, in een bepaalde regio die bijvoorbeeld katholiek of protestants was. Je morele kompas stond al haarfijn voor je uitgetekend.

De tijden zijn veranderd, en niet iedereen voelt zich verbonden met allerhande dogma’s en regels. Ik ook niet, moet ik bekennen. Zelfs in het boeddhisme vond ik bepaalde overtuigingen en regels niet flexibel of toegankelijk, terwijl mijn voorkeur daar lange tijd naar uit gegaan is. Uiteindelijk bleek dat mijn persoonlijke voorkeur toch blijkt dat ik verder op onderzoek wil gaan en moeite heb om me bij één groepering aan te sluiten die beweerd dat het zus of zo is.

In de TED-talk pleit Alain voor het zelf vergaren van kennis en wijsheid. Uit alle bronnen die je kunt vinden, ook religieuze bronnen. Hij noemt zowel kunst als Jane Austen, religie als Plato. Uiteindelijk is iedereen een filosoof en denkt iedereen na over ethiek, moraal en de zin van zijn of haar leven. Waarom zou het dan verkeerd zijn om via de bouwblokken van ervaring en empirische kennis je eigen levensvisie op te bouwen?

Wellicht was dit al lang in je hoofd op gekomen gezien wij in een vrij land leven waar je veel mag en kunt denken, dus hoef je totaal niet aangespoord te worden om leentjebuur te mogen spelen bij alles wat je tegenkomt. De mensen waarbij dat niet zo makkelijk gaat probeert Alain in dat filmpje te kietelen op zijn eigen, welbespraakte en ietwat absurdistische manier.

Het filmpje dat ik hierboven heb gevoegd gaat met name over hoe wij naar succes kunnen kijken en wat succes nu werkelijk voor ons betekent. Hij wil hier vooral meegeven dat je er voor moet zorgen dat jij de initiator en eigenaar bent van je eigen ambities en niet ‘mindless’ die van een ander volgt. Het sluit trouwens best goed aan op het Atheïst 2.0 filmpje omdat beiden zich richten op wat voor jou persoonlijk nu echt belangrijk is in het leven (en dat je daar best door geïnspireerd mag raken via anderen).

Dat is ook meteen Alain’s punchline:
‘Let’s make sure that our ideas of success are truly our own.’

PS het filmpje over Succes ’embed’ niet goed en kun je dus hier vinden

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *