diy, moederschap

DIY | STEMPELMANIE

Het begon heel onschuldig. Vond ik. Ik gaf iets weg via de Ikgeefweggroep en kreeg een superlief cadeautje als bedankje van Gabie, die het op kwam halen voor een vriendin. Zij blijkt eigenaresse van Snipsnappapier. Bij het zien bij al dat creatiefs heb ik natuurlijk de hele website uitgeplozen. ​Ik kwam erachter dat ze hydrofiele luiers bestempelt.

Voor de leek: dat zijn de vroegere wasbare luiers die de meeste ouders nu overal voor gebruikt met een baby. Spuugdoekje, afdrogen, voor op het aankleedkussen bij luiers verschonen.. ze slingeren bij ons door het hele huis.Mede daardoor wilde ik geen nieuwe kopen, want we hebben er best een stapel. (en ik hoor net dat ik misschien nog een paar erbij krijg van vriendinnetje R. hoezee!)

Dus bedankt ik, helemaal geïnspireerd, ze zelf te gaan stempelen. Ik bestelde een leuk stempeltje van een hertje via Etsy bij MissHoneybird (want Amber -> Ambi-Bambie = hertjes <3) en een doosje grijze stempel inkt. Die bleek van Japanse makelij te zijn, wat ik helemaal leuk vond. Nietsvermoedend begon ik wat te stempelen.

​Een simpel hydrofieltje. Jeetje. Wat leuk.

Picture

mijn eerste stempel projectje: hertjes op een hydrofiele doek

Picture

blaadjes stempelen van houten figuurtjes

Ik snuffelde op Pinterest op ‘zelf stempels maken.’ Vond dat sommigen ze maakten van houten figuurtjes. Oh die had ik nog wel liggen, ooit ook een leuke bestemming voor bedacht maar nog niet uitgevoerd. Ik plakte er een paar op oude frisdrankdopjes en begon te stempelen…

VERSLAVEND
.. and created a monster. Want, zo lees ik nu ook op andere blogs, het is mega.. maar dan ook MEGA verslavend. Je ziet ineens overal om je heen dingen om mee te stempelen en dingen om OP te stempelen. Je kunt stempelen op bestaande printjes en stofjes en op effen stofjes. Maar ook op hout.. en op karton.. en papier.. kortom. Je kunt helemaal losgaan. En mij kennende, met zo’n overcreatief brein waarin altijd teveel ideetjes oppoppen, was dat natuurlijk ook precies wat er gebeurde.

Vandaag verwacht ik een grote bestelling stempelkussentjes en navul inktjes. Ik gebruik op het moment textielverf maar wil het liefste het Japanse merk VersaCraft gebruiken.. daar zitten geen zuren of enge stoffen in en is dus veilig voor overal op sabbelende babies. Ik kan nu helemaal van A tot Z gaan beschrijven hoe je zelf stof kunt bestempelen (en papier, maar dat spreekt redelijk voor zich) maar hier staat het perfect uitgelegd.

STEMPELS
Stempels zijn daarbij overal te vinden. Ze hebben prachtige “clear stamps” bij de Action voor een prikkie, bij de HEMA vind je zowel clear stamps als houten stempels en ook de Xenos heeft leuk aanbod. Zelfs de Kruitvat verkoopt ze af en toe, vernam ik van Gabie. Het is leuk om een stempel collectie aan te leggen en te gaan experimenteren. Een zeer leuke verzamel-, maar ook meteen een praktisch toepasbare -hobby. Daarbij zijn de stempels natuurlijk bijna oneindig bruikbaar, mits je ze goed schoon blijft maken en goed opbergt.

Je kunt ook stempels snijden uit een ongekookte aardappel, fruit zoals citroen halveren en gebruiken.. je kunt bijna overal mee stempelen als de inkt er maar op blijft zitten. Hieronder zie je het begin van mijn collectie.. er is inmiddels al wat bijgekomen 😉

Picture

het begin van mijn ‘stash’

Picture

clear stamps van de Action.. helemaal verliefd op dat hert!
OEFENEN
Het stempelen zelf is nog wel een kunst. Je moet ervoor zorgen dat je niet per ongeluk de onderkant van de stempel meeneemt, dat je geen vlekken maakt en dat je print mooi overkomt. Ik oefen daarvoor eerst met stempels in een notitieboekje. En ik heb mezelf ook toegestaan dat er fouten in mogen zitten. Als alles perfect moet, word je doodmoe van jezelf. Dus, als er een keer een vlekje op zit, is het gewoon karakter.. toch? Een beetje zo’n wabi-sabi gedachte..  Het is wel handig om eerst te beginnen met minder dierbare stoffen en pas wanneer je veel ervaring hebt, met duurdere stof of dierbare kledingstukken aan de slag te gaan.​

FOUTJES
Ik heb inmiddels uitgevonden dat, wanneer je net een grove stempel fout gemaakt hebt, je de stof het beste meteen nat kunt maken en met wat afwasmiddel de inkt kunt verwijderen. Dat werkt niet meer als je de inkt al in de stof gestreken hebt. Dit werkt misschien niet zo goed met hele delicate stoffen, als zijde, maar met zulke dure stoffen zul je ongetwijfeld niet gaan beginnen. Kies het liefst voor linnen, katoen (tenminste 50%) of, inderdaad, zijde. Die nemen de inkt het beste op. Bamboe zou denk ik ook nog wel kunnen.Tip: mijn creaties begonnen soms een beetje te vervagen na het wassen, ondanks goed heet strijken. Eerst koud wassen met alleen een scheut azijn lijkt goed te helpen!

EIGEN ONTWERP
Het leukste van stempelen vind ik dat je eigen ontwerpen kunt maken op simpele items. Ik ben gek op baby kleding met hippe printjes, maar omdat het zo hip is betaal je daar echt een fortuin voor. Nu kan ik simpele effen rompertjes en broekjes gemakkelijk zelf opleuken, en het is nog veel leuker om te doen ook! Ook op reeds bedrukte stof (zie het rompertje met de streepjes) kun je nog je eigen stempel drukken. Letterlijk én figuurlijk. Wellicht dat ik ook mijn eigen kleding eens probeer als ik het wat meer onder de knie heb… Het is natuurlijk ook geweldig om cadeautjes mee te personaliseren.. de ideetjes zijn eindeloos!Maar pas op.. als je eraan begint, zie je ineens overal mogelijkheden. En wil je wellicht niet meer stoppen.

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *