zero waste

SCHOONMAKEN MET AZIJN

 Een lekker saai huishoudelijk berichtje. Of toch niet? Ik heb van kinds af aan altijd een hekel gehad aan schoonmaakmiddelen. Ik had een gevoelige eczeem huid en als ik die fel gekleurde flessen al zag kreeg ik bij voorbaat al jeuk. Dit – plus zorg voor het milieu en een onderzoekende dreumes in huis – zorgt ervoor dat ik alles in huis zo natuurlijk mogelijk wil hebben. Maar werkt het ook?

Op BespokeByYou vond ik wat goede tips over schoonmaken met azijn en wat het nou wel en niet kan. Azijn lost kalk op, dood bacteriëen en laat alles mooi glanzen. Een goede allesreiniger dus, en zeker handig in badkamer, toilet en keuken! Het werkt vooral goed, leerde ik via die website, als het warm is!  (en het werkt dus heel goed met baking soda, maar alleen TIJDENS het schuimen.)

Toen ik wederom een keer de eierkoker pakte die ik van mijn vader gekregen heb, zag ik wat voor bruine aanslag er over tijd op gekomen is. Dat moest vast een combi van kalk en viezigheid van de eitjes zijn. Met bovenstaande kennis in het achterhoofd ben ik het te lijf gegaan met natuurazijn waarin ik citrusvruchten (sinaasappel en citroen)  in had laten weken (extra zuur!!!) en een staalborstel van de Dille en Kamille. Die laatste is echt geweldig voor hard schuurwerk, zoals bijvoorbeeld ook je ovenschalen en -roosters. Om de azijn warm te maken, heb ik gewoon even kort de eierkoker zelf aangezet met een flinke scheut azijn erin.

Picture

Even laten in laten trekken, flink schrobben en tadaa:

Picture

Al eerder ging ik met hetzelfde goedje onze keukenkraan te lijf, die al 10 jaar in dit huis zit en behoorlijk onder de kalk zat. Ik heb nog niet alles weg kunnen krijgen uit de randen van de kraan, maar ik heb 80% kunnen verwijderen. De rest kan ik denk ik alleen goed wegkrijgen als ik de kraan eruit zou halen en in het azijn kan zetten.  Maar misschien zijn er nog andere foefjes voor.

Dus. Zelfgemaakte schoonmaakmiddelen uit oma’s tijd werken prima! Geen Antikal of andere troep voor nodig 😉

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *