japan, levenskunst

SCHOENEN UIT AUB

Tempel in Mount Koyasan

In Japan is het heel normaal: als je een huis binnenkomt is er een verlaagd deel van de hal waar je je schoenen uitdoet. Vaak is er ook een speciale schoenenkast aanwezig, zodat je je nek er niet over breekt.

In ons Japanse appartementje stonden we daarom in het voorportaal te klooien met een wandelwagen, babydrager, parapluutjes en schoenen, om alles daar netjes uit te doen.

In Nederland is het echter niet heel normaal om je schoenen uit te doen. Het wordt soms ook als een beetje “elitair” of snobberig gezien, wij denken dan al gauw, oh is je huis dan zo bijzonder dat ik er niet in mag met mijn schoenen? Althans, dat heb ik tot mijn schaamte wel eens gedacht, als we bij sjieke mensen over de vloer kwamen.

Maar als je er over nadenkt, is het natuurlijk een ontzettend goed idee. Je loopt alles van de straat zo naar binnen. Daarbij is het ook veel gezelliger en knusser om op sloffen, sokken of zelfs blote voeten te lopen. En dat doe je liever niet als mensen ook met “vieze” schoenen door de ruimte lopen.

Het begon voor ons vooral met een kruipende baby, waarvoor we het niet fijn vonden als er viezigheid mee naar binnen kwam (ze stak toen ook nog alles in haar mond). Die Japanse gewoonte vonden we ineens zo slecht nog niet! Het scheelt daarbij ook ontzettend veel stof, viezigheid en rommel. Je schoenen uitdoen is knus, gezellig, hygiënisch en respectvol naar de bewoner toe.

In Japan zie je daarom grappig genoeg ook dat mensen vaak een soort instappers dragen, en de meisjes ballerina’s of laarsjes, die ze zo uit kunnen wippen. Want ook in veel restaurants en openbare gelegenheden, doe je daar gewoon je schoenen uit. Wanneer je daar de toiletruimte betreed, moet je even snel slippers aan, zodat je niet de viezigheid van het toilet weer het huis in wandelt. Ik denk dat die gewoonte zijn oorsprong vindt in de ouderwetse Japanse hurk wc’s. Als je daar niet goed mikt, dan worden je slippertjes wellicht nat, en dan is het een stuk fijner als je die ook IN het toilet laat. Slimme – en vooral schone – jongens, die Japanners.

Wij hebben er in ons huis ook een gewoonte van gemaakt, en toen ik laatst – in de haast omdat ik iets vergeten was – de trap op rende met mijn laarzen aan, voelde dat heel verkeerd. Dat hoort niet, zei alles in mijn lijf. Dat is vies. Weer een gewoonte die we van de Japanners hebben overgenomen.

Hoe zit jij daarin, schoenen uit of aan? Wat lijkt jou het prettigst? En draag je het liefst sloffen in huis of loop je op blote voeten?

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *