levenskunst, moederschap, persoonlijk

DE INTROVERTE MOEDER

Photo by Sincerely Media on Unsplash

Heb jij meer behoefte aan rust dan anderen? Heb je tijd nodig om je gedachten op een rijtje te zetten? Vind je het heerlijk om even op bed te kruipen met een boek, ben je meer een één-op-één persoon dan een groepsmens en kun je genieten van een mooie boswandeling? Dan heb je wellicht veel introverte trekjes.

Zelf weet ik dat ik die trekjes in ieder geval wel heb. Ik ben ook vaak degene die vraagt of de radio uit kan, of het geluid wat zachter kan.. ondanks mijn liefde voor metal en hard rock. Vroeger was ik doodsbang voor ballonnen omdat ik me het apelazerus schrok als er eentje knapte. (een aantal harde concerten heeft mijn gevoelige gehoor gelukkig ietwat getemperd ;)) Ik ben altijd wel een beetje een “gevoelig” en snel overprikkeld meisje geweest, en voor mij voelde dat vooral als een negatief iets. Alsof ik daar maar even wat aan moet doen. Al jong zette ik new age muziek op, brandde kaarsjes en verslond boeken om de rust te creëren die ik zo nodig had.

En dan word je moeder en is rust helemaal lastiger te vinden. Nu onze oudste overdag niet meer slaapt en de baby en zij vaak tegelijkertijd aandacht willen, bekruipt me soms even zo’n benauwd gevoel. Dan wil ik gewoon EVEN bijkomen. Even pauzeren. Even bezinnen en die aura van rust opzoeken. Dat voelt soms zwak en ik gun het mezelf niet altijd. Maar toch is het iets waar ik mee moet dealen, want ik kan die behoefte niet gewoon wegwuiven.

Zoals altijd, besloot ik er een boek over op te zoeken, en kwam uit op The Introverted Mom van Jamie C. Martin. In eerste instantie had ik geen idee dat het boek vooral op Christelijke overtuigingen gestoeld was – en ik ben geen volger van de Heer – maar ondanks dat kan ik me wel erg vinden in een aantal Christelijke ideeën over rust en gezin. Daarbij schrijft Jamie heel grappig en neemt ze zichzelf niet te serieus. Er zijn geen wijzende vingertjes of geboden in dit boek te vinden, gelukkig!

In het boek worden veel schrijfsters zoals Jane Austen, Louisa May Alcott en andere klassieke schrijfsters (met name vrouwen, eigenlijk) door Jamie aangehaald die waarschijnlijk ook meer introverte eigenschappen hadden. Logisch, want anders ga je waarschijnlijk ook geen boeken schrijven. Nu ik er over nadenk is het ook de reden dat ik blog. Ik kan mijn gedachten beter ordenen en heb het idee dat ik mezelf beter kan uiten in tekst dan in woorden. En net zoals veel introverte mensen, heb ik een kolere hekel aan telefoneren. Ook allemaal trekjes die ik in dit boek terug zie komen.

De schrijfster heeft drie kinderen en beschrijft haar struggles om rust te vinden en hoe ze dat probeert te bewerkstelligen. Niet een boek met een instant oplossing, maar wel fijn om te lezen hoeveel moeders er ook worstelen met een momentje rust op de dag, en die ook tijd nodig hebben om bij te tanken en hun gedachten te verwerken, net zoals ik.

Het is ook geen boek dat beweert dat introverte mensen beter of intelligenter of zoiets zijn, wat ik ook altijd zo suf vind. Het één is niet beter dan de ander. Iedereen heeft een mix van introverte en extraverte eigenschappen, en dit boek is geschreven voor moeders die daar extra behoefte aan hebben. Ook lijkt het alsof de wereld extraverte eigenschappen vooral bejubeld – outgoing zijn, tot laat feesten, veel drinken etc – en een boek als dit onderstreept juist dat het okee is als je daar geen (of niet altijd) behoefte aan hebt.

There is a misconception about introverts which believes we are anti-social. That is totally not the case. We can be very social. I don’t hide in the corner at parties nor do I spend every waking moment wishing I could be by myself. I need people like anyone else. At the crux of being an introvert is the desire — the need — to be alone in order to rejuvenate.  – Toni Hammer on ScaryMommy

De schrijfster heeft een goed gevoel voor humor en zelfs haar wat meer ‘kerkelijke’ stukken vond ik fijn om te lezen. Haar beschrijvingen hoe je onder de verplichte sociale praatgroepjes van de kerk uit kunt komen vond ik bijvoorbeeld heel grappig. Ik had geen idee dat je ook in de kerk blijkbaar niet altijd aan je rust toekomt 😉

Jamie geeft een aantal tips hoe je meer rust kunt vinden in je dag, dat je zowel met je partner als je kinderen afspraken moet kunnen maken wanneer je echt even je rust moet kunnen pakken en dat je zelf ook goed moet kijken waar je nou écht van bijkomt.Veel mensen weten eigenlijk niet zo goed wat hen nou echt rust geeft, vaak leiden we onszelf af met tv of vermaak, maar dat ontspant niet altijd. Zeker niet als je mentale rust nodig hebt.

Het is fijn om te lezen dat er meer moeders zijn die ontzettend behoefte hebben aan rust in de vorm van lectuur, een warm bad, of een mooie wandeling. Allemaal niet heel sexy, maar het zijn juist die eenvoudige momenten die echt rust geven.

En, ook heel belangrijk, hoe je kunt zien of je kinderen daar ook behoefte aan hebben, en hoe je ze later kunt laten uitleggen wanneer en hoe zij hun eigen rust kunnen vinden. Een belangrijke life skill denk ik. De wereld van kinderen is vaak heel luid, en er wordt soms ook vanuit gegaan dat kinderen dat sowieso leuk vinden.

Amber was laatst jarig en op de peuterspeelzaal vierden ze dat door heel veel herrie met instrumenten te maken. Op het eind mocht ze dan steeds vragen of het harder of zachter moest.. toen dochterlief tot 3 keer toe vroeg om “zachter” werd daar verbaast op gereageerd door de leiding. Ik zie daardoor ook steeds meer introverte behoeften bij mijn dochter, hoewel ze net als ik soms heel extravert over kan komen door veel te kletsen en heel enthousiast te doen. Maar haar behoeften liggen denk ik hetzelfde als die van haar moeder.. Ik vond het een mooi idee dat ik mijn behoefte van rust dus ook kan délen met de kinderen, omdat zij stiekem zelf ook behoefte hebben aan rust en een vermindering van prikkels!

Een manier voor mij om tot rust te komen, is door te lezen. Dat blijkt ook iets te zijn wat veel introverte mensen delen. De schrijfster probeert haar liefde voor boeken ook te delen met haar kinderen.

Gisteren, op die snikhete dag, heb ik dus meteen een mooi nieuw voorleesboek gepakt en deze – met drinkende baby op schoot – tientallen keren voorgelezen aan de oudste. Ze wilde keer op keer het verhaal weer lezen en ook de baby werd er heel rustig van. Blijkt toch dat mijn enorme verzameling kinderboeken van de kringloop hun bestemming wel gaan bereiken.

Voor introverte moeders – of mama’s die wat meer rust in hun leven zoeken – is dit boek echt heel fijn leesvoer. Het boek is als ebook of paperback op bol.com te vinden.

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *