minimalisme

RUIMTE

Photo by Nienke Fleuren

Persoonlijk houd ik van overzicht. Rust in huis. Geen felle kleuren, zoveel mogelijk hout, naturel, kaarsjes en rust. Heerlijk.

Maar ik ben ook een creatief geval, dat nog wel eens op hol slaat als ik teveel ideetjes heb. Dan liggen er weer 101 bolletjes wol, stempels of andere leuke dingen in huis.

Het leven is altijd een soort kwestie van balans houden. Of in ieder geval een poging daartoe. Maar in deze pandemie begon het me wel steeds meer duidelijk te worden dat minimalisme niet alleen leuk is voor erbij, maar ESSENTIEEL in een tijd dat je allemaal op elkaar gepropt in één huis doorbrengt.

Wanneer de tijd en aandacht voor randzaken met twee kleintjes schaars wordt, lijkt elke actie uitvergroot. Koken, wassen, opruimen, schoonmaken. Gelukkig heb ik twee lieve kleine meisjes die me dan meteen met doekjes volgen en dan mee gaan poetsen, maar het liefst wil ik overzicht.

Rust.
Ruimte.

Dus ben ik weer grondig gaan opruimen. Met als enig nadeel dat ik niets naar de kringloop kon brengen. Het enige wat ik kon doen is terug op Facebook met een dummy account en daar gebruik maken van de weggeefgroepen en oproepjes op Marktplaats.

Het nadeel van opruimen is, dat je ruimte creëert, en je creatieve geest dat soms weer wil opvullen met iets nieuws. Dat is de ultieme valkuil van ontspullen versus verzamelen. Gelukkig is het risico op een impuls aankoop duidelijk verminderd nu de meeste winkels gesloten zijn. Sterker nog, als ik nu iets koop, lijkt het ineens een hele hoop geld voor een hebbedingetje.

Naar de winkels gaan is nu sowieso altijd een soort risico, iets wat je in een pandemie niet moet willen, dus denk ik er nog harder over na of ik echt iets nodig hebt. Misschien niet zo goed voor de economie, maar wel goed voor onze portemonnee, de rust in ons huis en uiteindelijk de wereld.

Thuis werd ik wat terug geworpen op hoe onze oma’s het vroeger ook deden. Repareren, zelf oplossen en nieuwe bestemmingen voor spullen die je al in je bezig hebt vinden. En stiekem vind ik het nog leuk ook. Ik kijk vol liefde de series Kirsty’s Homemade Home op YouTube. #guiltypleasure. Ook al vind ik de stijl in het programma vaak vreselijk, geniet ik wél van haar speurtochten in tweedehands winkels, antiekmarkten en haar do it yourself projecten.

Haar programma benadrukt dat spullen zelf maken, opknappen en repareren leuker en origineler is dan dingen lukraak uit krantjes en instagram te kopiëren. En dat vind ik als freubelaar toch echt wel heel leuk.

Het nadeel van gefreubel is dat het dus af en toe wel teveel wordt. Dan zoek ik er heel bewust een nieuwe bestemming voor. En ik zoek nieuwe spullen ook het liefst tweedehands, van meubels tot keukenspullen, van kleren tot speelgoed.

En het werkt. Minder – maar wel bewust gekozen – speelgoed beneden zorgt inderdaad voor kinderen die meer spelen en minder afgeleid worden door alle troep die er al ligt. Minder – maar wel met liefde uitgekozen -“decoratieve dingetjes” zorgen voor sneller afstoffen en meer tijd om eindelijk die kaarsjes aan te steken die ik zo graag wil branden in de avond.

De kleren van de kinderen heb ik teruggebracht naar een paar setjes die je prima kunt combineren, en het scheelt zoveel gezoek en gevloek in de ochtend. En als freubelaar ben ik stiekem ontzettend trots dat ze beiden met liefde dragen wat mama voor ze gehaakt heeft. Nog wel 😉

Minder spullen, meer kwaliteit. Meer tijd voor die oh zo broodnodige ontspanning die deze dagen ver te zoeken lijkt. Onze slaapkamer is heerlijk sereen, en binnenkort pak ik die van de kinderen ook grondig aan.

Een likje verf, de kapstokjes recht en de fotolijstjes precies zoals ze moeten zijn. En dan lekker zo laten. Niet teveel aan doen.

Als deze tijd één ding duidelijk maakt, is dat we meer mogen waarderen wat er is en niet steeds het onrustige gevoel hoeven te hebben dat we aan dingen buiten onszelf mee moeten doen. Dierbare vrienden en familie, een goede maaltijd, een glas wijn en mooie muziek.

En daar de tijd voor maken in plaats van je nek te breken over alle spullen waar je “ooit nog iets mee moet”.

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *