Thuismama zijn wordt vaak – onterecht in mijn ogen – niet als heel feministisch of modern gezien. Maar voor mij is feminisme dat je zelf kiest wat je wilt. Keuzevrijheid is hetgeen waar we met zijn allen voor strijden, niet om de man naar beneden te halen en de vrouw omhoog.
We hebben allemaal recht op de keuzevrijheid om te trouwen, niet te trouwen, kinderen te krijgen, je geliefde uit te zoeken, of dat nou een man of een vrouw is. Om thuis te blijven, carrière te maken – vreselijk woord eigenlijk – of een mengelmoes. Dat moet het uitgangspunt zijn. Alleen zo ver zijn we eigenlijk nog steeds niet.
Liefde is overal te wereld nog een hekel punt, en keuzes rond liefde, gezin en werk blijven een discussiepunt. Mijn lief en ik hebben het daar graag over en vinden het heel belangrijk dat er gelijkwaardigheid tussen ons is, maar beseffen ook heel goed dat we niet gelijk zijn. We zijn gelijkwaardig maar we zijn wel anders, en die verschillen moet je ook kunnen respecteren. Een vrouw hoeft geen man te zijn en een man hoeft geen vrouw te worden. Behalve als hij of zij dat wil natuurlijk.
De rolverdeling binnen het huishouden is ook bij veel stellen een dingetje. In elk nieuw huis en nieuwe gezinssituatie moet je een motor ontwerpen om het gezin op draaiende te houden, en degene die het meeste thuis is, bepaalt veelal hoe die draait. Dan is het niet gek dat je de andere partner erin mee moet nemen wat er dan precies geolied moet worden. Tegelijkertijd is dat ook leren om hulp te vragen, iets waar veel mensen moeite mee hebben, zelfs tegenover hun partner. Vragen of hij de was op wil vouwen omdat hij niet gezien heeft dat-ie er vanmorgen inging, bijvoorbeeld.
We hebben daar samen ook gesprekken over gehad. Klopt het dat mannen het nou “echt niet zien” of is het ook vooral opvoeding, werden wij als meisjes toch meer gewezen op schoonmaken en opruimen en mannen minder?
Wat daar ook het antwoord op is, we zijn het allebei eens: het is ons gezin, onze kinderen en ons huis. Dat betekent dat we allemaal werk te doen hebben en dat een gelijkwaardige rolverdeling daarin een goed voorbeeld voor onze dochters is. Onze oudste probeert al zoveel mogelijk mee op te ruimen en schoon te maken. Zo krijg ze al jong verantwoordelijkheidsgevoel mee.
De verschillen tussen mannen en vrouwen en de rolverdelingen liggen in elk gezin anders. Soms is dat ook gewoon om praktische redenen, maar dat betekent nog niet dat we er vanuit moeten gaan dat de ander het wel voor ons oplost. Enig discrepantie merk je daar al gauw in als één van de twee ziek wordt. We vinden het belangrijk om daarover te blijven praten en te kijken of het nog steeds goed voor ons allemaal werkt.
Naast de kinderen, het werk, de auto, een leuk sociaal leven en het huishouden is het makkelijk om door te draaien in Wat Er Allemaal Gedaan Moet Worden en de tijd samen te weinig prioriteit te geven. Liefde, seks, intimiteit, goede gesprekken.. het is allemaal belangrijk voor een goede relatie/goed huwelijk. Het hebben van een goede, gezonde relatie is misschien wel het belangrijkste voorbeeld wat je je kinderen mee kunt geven. Daarbij draagt het natuurlijk ook ontzettend bij aan het geluk en het gevoel van veiligheid en geborgenheid in het hele gezin. En dan ook voornamelijk je eigen geluk. Immers, die leuke man of vrouw heb je toch niet voor niets uitgekozen om een gezinnetje mee te stichten? Ik in ieder geval wel, en als we te weinig tijd voor elkaar hebben worden we daar allebei een beetje verdrietig van.
Gezien onze avonden vaak thuis doorgebracht worden met onze dochters op bed, kijken we zo nu en dan wat interessante documentaires. Deze Netflix serie van journaliste en new anchor Christiane Amanpour is echt een aanrader: “Sex and Love Around the World”. Daarin exploreert Christiane andere landen/culturen en hun houdingen tegenover deze onderwerpen, en onderzoekt ze ook of die houding aan het veranderen is. Naast dat het gewoonweg heel interessant is, is het ook meteen goed gespreksvoer binnen je relatie. Wellicht kom je erdoor wel tot nieuwe inzichten en leer je elkaar (nog) beter kennen!
Ook de Netflix documentaire “Hot Girls Wanted – Turned On” is erg interessant en richt zich vooral op seksualiteit. We hebben alleen de eerste aflevering nog gekeken, maar die behandelt bijvoorbeeld vrouwvriendelijke pornografie. Goed om samen over te praten als stel, maar ook als voorbeeld voor je kinderen. Wat voor beeld wil je hun straks meegeven over sexualiteit, relaties en gezin? Wat is normaal en wat is niet normaal? Welke grenzen hou je voor jezelf aan en hoe geef je die op een gezonde manier aan? Allemaal dingen die verdomde lastig zijn goed over te brengen, maar zo belangrijk zijn om over te kunnen praten.
Het mag duidelijk zijn dat je in je gezin, net zoals in je opvoeding, uiteindelijk toepast wat voor jullie werkt en wat niet werkt, maar het blijft altijd goed om elkaar te ondervragen wat je belangrijk vindt en wat je naar elkaar en je kinderen uit wil dragen. Blijven praten over je wensen, je dromen en je struikelblokken, zelfs – of misschien juist – na gebroken nachten en drukke dagen.