schrijfsels

RECEPT | OVERNIGHT OATS

Photo by Monika Grabkowska on Unsplash

Jaren terug begon ik al spontaan havermout te koken thuis, terwijl mijn moeder het verbaasd aan zag. Hoe ik erop ben gekomen weet ik eigenlijk niet. Ik ben het gewoon eens gaan maken en vond het heerlijk, met name in de herfst/winter, zo’n warme bak met havermoutpap.

Inmiddels eet ik ook bijna elke dag weer havermoutpap, omdat ik koude quinoa en koude havermelk ‘s ochtends gewoon niet zo lekker vind. Mijn vriend eet elke dag blauwe bessen met quinoa, koud, maar ik blijf stug warme pap maken. Dat maak ik elke ochtend opnieuw, omdat ik het zo’n gedoe vond om het dan weer uit een pan te halen en in delen op te maken.

Toen zei mijn moeder ineens dat zij ook havermout at, maar het de dag van te voren maakte en de hele nacht liet weken, en dan kon ze het ‘s ochtends zo opeten! Dat leek me eigenlijk wel zo makkelijk! Ik ben er even op gaan googelen, en wat blijkt ‘overnight oats’ zijn een enorme hit bij allerhande gezondheidsfanaten.

Dus, dacht ik, dan kan ik het best proberen. En het is inderdaad ontzettend gemakkelijk en lekker te maken! Het originele recept maak je ook met wat Griekse yoghurt, maar zelf hou ik van een warm bakje in de ochtend, dus warm ik nog steeds stug mijn eigen portie op. Omdat ik het opwarm voeg ik geen yoghurt toe, maar dat kun je zelf natuurlijk prima doen! Ik heb gelezen over dames die zo’n portie maken en hem daarna gewoon in de tas steken, voor mensen met te weinig tijd om even voor hun ontbijt te gaan zitten een ideale manier om toch gezond – en überhaupt – te ontbijten.

Wat heb je nodig?
– een kommetje
– een kopje havermout (als je een mok gebruikt, een halve mok)
– evenveel soya/amandel/haver melk (ik gebruik zelf altijd gewoon water)
– een theelepel chiazaadjes

Gooi alles bij elkaar en zorg dat de havermout goed onder water/melk staat. Dekseltje erop, of bordje erop, en dan gewoon in de koelkast! De volgende dag haal je het uit de koelkast, even roeren, eventueel nog wat melk toevoegen als je dat lekker vindt. Ik maak mijn havermout altijd met water, en de volgende dag warm ik het op met wat havermelk. De chiazaadjes dikken de pap iets in, en zijn ontzettend gezond. Ze zijn te koop bij de meeste natuurwinkels en bijvoorbeeld de Tuinen, zelfs bij de Hoogvliet heb ik ze inmiddels ook kunnen vinden!

Dit is natuurlijk het basic recept,je kunt van te voren al van alles toevoegen aan je overnight oats.

Wat dacht je van:
– kokossnippers (te kopen bij de supermarkt, heel lekker!)
– stukjes gedroogde abrikoos
– een handje blauwe bessen, aardbeien en/of frambozen (of ander fruit) (maar GEEN ananas. Trust me, Ananas en melkachtige substanties gaan niet samen en worden heel bitter)
– allerhande noten (walnoten, amandelen, pompoenpitten), zelfs pindakaas is mogelijk
– als je het zoete mist, eventueel wat honing of agave siroop (ik doe er zelf niets zoets doorheen, bij mij werkt de kokos prima)
– een schep Griekse yoghurt, wanneer je het koud eet
– cacaopoeder/nibs
– macapoeder (niet teveel, heeft een vrij heftige smaak)
– lijnzaad
– vanille extract of vanille vers van een stokje

Experimenteer er gerust op los, dit is echt een heerlijk ontbijt, en je zult pas rond de lunch langzaam een beetje trek krijgen, tenminste, wel in mijn ervaring. Voor de goede orde, je kunt alles dus al de dag van te voren toevoegen! Zelf voeg ik het fruit altijd pas de volgende ochtend toe, maar het kan er in principe meteen bij. Het kost je ‘s avonds misschien 10 minuten, en je staat een stuk relaxter op!

Nu probeer ik ‘s avonds ook alvast mijn lunch klaar te maken (vandaag heel makkelijk: left over curry) zodat ik ‘s ochtends niet teveel tijd kwijt ben aan het klaarmaken van al het eten. Gaat prima! Dit is trouwens ook prima mee te nemen als lunch, al kan ik me voorstellen dat je misschien niet de hele dag alleen maar aan de havermout wilt…

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *