voeding

RECEPTJE | MANGO KOKOS OVERNIGHT OATS

Na een klein avontuur met onze Havermout Ontbijttaart – die uiteindelijk te droog bleek voor onze darmpjes – zijn mijn lief en ik weer terug op de “overnight oats”. Toen ik net zwanger was, moest ik daar even niets van hebben. Te koud in mijn buik en brr.. maar nu warm ik mijn portie ‘s ochtends gewoon even snel op. Ik kook het niet, dat hoeft ook niet, maar dat het net wat warmer mijn buik ingaat! Het lijkt me ook heel lekker met griekse yoghurt (hier ook altijd standaard in huis) maar dan moet ik het natuurlijk niet meer op gaan warmen.. misschien wen ik er straks weer aan om het koud te eten!

We maakten die overnight oats gewoon klaar in drinkglazen, maar daardoor hadden we altijd drinkglazen te kort en ik vond het eigenlijk niet zo fris dat het een nacht in de koelkast stond en zo andere geurtjes op kon nemen. En ik wilde het zooitje kunnen schudden. Dus wilde ik mason jars! (ja ik kan ook zelf potjes sparen.. maar wilde de kokosolie potten ervoor gebruiken en voordat ik die leeg heb… ) Dus tja. Ongeduldig. Ikwilletnu! En potjes zijn altijd handig om in huis te hebben toch?

Maar online bleken ze vrij prijzig, of je kon ze alleen in bulk kopen. De HEMA verkocht ze ook, maar bij de kleine lettertjes stond dat ze niet in de vaatwasser konden. Tja. Dat vind ik met zo’n kleine onderweg niet zo praktisch. Bij de Blokker vonden we de Italiaanse inmaakpotjes, die er verdomd veel op lijken. Dille en Kamille verkoopt ze ook. En die bleken er perfect voor. Gemaakt voor wecken, dus deze kunnen best wat hebben. En ik vind het persoonlijk heel fijn dat ze van glas zijn. Als je elke dag plastic gebruikt, dan “lekken” er soms toch schadelijke stoffen in je eten. Plus, de smaak is dan ook minder fijn. Glas is een stuk veiliger en daarbij ook gemakkelijker te recyclen.

Dus twee meegenomen (en meteen een toffe “office box” meegenomen voor onze theezakjes). Nu ben ik niet zo erg van receptjes delen. Ik probeer het zo nu en dan, maar eerlijk gezegd, ik ben gewoon een slechte receptenvrouw. Want, ik doe altijd maar wat. Ik lees een recept op internet, denk oooh ja ik heb ongeveer driekwart daarvan in huis en daarbij vind ik x en y ook heel lekker dus maak ik er uiteindelijk gewoon mijn eigen zooitje van. En vaak is dat een schepje van dit en een scheutje van dat. Zeer frustrerend voor de luitjes die dan superlief en enthousiast om een recept vragen. Waarna ze een of andere vage omschrijving van mij krijgen in de trant van “ik had dit nog liggen en een beetje van dat..”

Maar. Wie niet waagt wie niet wint. Dus doe ik nu weer eens een poging met een soort van recept. Ik heb mijn best gedaan op de hoeveelheid te letten. Dus tadaa!

Deze ingrediënten zijn gewoon “per” portie, dus per mason jar/glazen weckpot/bakje wat je hebt.INGREDIËNTEN
– een handje grove kokossnippers (zitten in een gerecyled bakje, excuus voor de verwarring)
– 1 eetlepel fijne kokossnippers (je kunt ook 1 van deze twee doen natuurlijk)
– 2 plakken/schijven mango uit blik of vers
– 2 volle eetlepels havermout (ik gebruik de Bio van de AH)
– 1 theelepel chiazaadjes
– een scheut (god daar ga ik weer) Alpro Kokosmelk (dus niet van die kokosmelk uit blik! al lijkt me dat wel mega lekker)
– optioneel: een el ahorn siroop. Bij de Mango uit blik zit siroop, dus als je dat gebruikt heb je dit waarschijnlijk niet meer nodig.

Het leuke aan dit recept is dat je eerst van die mooie laagjes aan het maken bent, daar super trots op bent, dan er (kokos)melk bij gooit en alles door elkaar shaked.Je begint traditioneel met 4 eetlepels havermout in je potje te doen en vanaf daar begint de variatie: Chiazaadjes en kokosnippers groot en klein eroverheen. Mango uit blik: ongeveer twee slices gebruiken. Echt fijn gesneden kreeg ik ze niet, dus het wordt meer een soort puree die je eroverheen doet. Twee eetlepels van de siroop uit het blik erbij voor de smaak en anders een scheutje (argh ik bedoel een eetlepel) ahorn siroop. Dan ongeveer net zoveel kokosmelk eroverheen als je er havermout in gedaan hebt. Als het nog te dik lijkt (de chia zaadjes zwellen snel op), leng het dan nog aan met een beetje water.

Ik doe er nog een schepje psylliumvezels bij, maar dat is qua smaak niet nodig, meer gezond voor de darmpjes. Die van zwangere dames doen het namelijk niet altijd even goed. Maar dat is dus optioneel en beter voor je dan het scherpe lijnzaad.

Even goed schudden en lekker in de koelkast zetten voor morgenvroeg. Ook lekker om er nog wat extra (vers) fruit overheen te gooien in de ochtend. Dat je extra ruimte hebt maakt het makkelijker om de boel even te schudden. Is het vrij stevig geworden, voeg dan nog wat water of kokosmelk terug wanneer je het gaat eten en roer/shake het even goed door.

 

 

 

 

Dit is maar één van vele recepten van overnight oats. Zoek even op Pinterest op “overnight oats” en het water loopt je in de mond. Wat dacht je van deze “Vanilla Matcha Oats” of “Chai Spiced Chia Seed Oats“. Yum! Voordat je het weet heb je, net zoals ik, een aantal voorraad potjes/busjes aangelegd met chia zaadjes, cacao nips, kokossnippers, nootjes en gedroogd fruit om eindeloos mee te variëren. En wist je dat de AH nu heel veel diepvriesfruit verkoopt, van blauwe bessen en frambozen tot ananas en mango stukjes? Ideaal voor precies dit doel en het blijft lang goed. Je laat ze de hele nacht met je ontbijt weken en de ochtend erna is alles klaar voor consumptie.Daarbij is er nog een rage geboren: salads in a jar! Hetzelfde idee, maar dan met salades en hop mee naar je werk. Zien er ook erg yummy uit. Eigenlijk staat bijna alles leuk in zo’n gezellige pot. Dus waar wacht je nog op? Leef je uit! Morgen ga ik denk ik voor een versie met een beetje oploskoffie, kaneel en een scheutje noten siroop… oh yumyumyum.. en we hebben ook nog cacao poeder..

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *