verzorging, zero waste

DIY | MAAK JE EIGEN DEO!

Photo by Nacho Fernández on Unsplash

Zelf deodorant maken. Ik wilde dat al een tijdje. Je smeert elke dag (of spuit) deo onder je oksels en daar zitten nasty stofjes in.. daarbij lijkt het soms alsof je er alleen maar meer van gaat ruiken! Ik was al een tijdje over gestapt op een redelijk “natuurlijke” deo zonder aluminium, maar sinds mijn zwangerschap (en waarschijnlijk de bijbehorende hormonenstorm) hield die niet zo goed meer. 

Ik wilde eigenlijk een ready-made deodorant gaan bestellen bij heelnatuurlijk.nl (de OMH serie) maar toen ik zag dat daar enkel baking soda en een paar drupjes etherische olie inzat, vond ik ‘t beetje van de zotte om dat te gaan kopen terwijl ik de ingrediënten van die deo zelf in huis heb! Dus.. ging ik aan de slag. 

Het was zo gemaakt en inmiddels gebruik ik het een week lang en wil ik al niets anders meer! Sinds deze DIY wel als een succes te bestempelen is, deel ik graag het recept met jullie!

Denk je nu, wat een gedoe, waarom zou ik ‘t uberhaupt proberen?
– Gezondheid: commerciele deo’s zitten vol troep en werken ook niet altijd even goed. 
– Mileu: de spuitbussen en rollers zijn moeilijk te recyclen
– Economisch: voor eenmalige aanschaf zijn deze ingrediënten misschien prijzig, maar je kunt er ontzettend veel deo’s voor maken! (en je kunt ze nog op allerlei andere manieren gebruiken!) 

INGREDIENTEN*
– 1 el bio kokosolie (te koop bij o.a. AH)
– 1 el baking powder (te koop bij de Toko (met die hamer erop)
– een glazen potje (bijvoorbeeld een oud mini jampotje of weckpotje. Een kruidenpotje werkt ook!) 
– optioneel voor een fijn geurtje: een paar drupjes etherische olie

*Er zijn overigens allerlei recepten voor dit soort deo’s. Je hebt ze ook met alleen baking soda en etherische olie, dan gebruiken mensen het als poeder. Sommige recepten voegen maizena of arrowwood powder toe en ik weet eigenlijk niet zo goed waarom. Je hebt ook mensen die sheabutter (karité boter) toevoegen en het dan smelten en in een echte deo houder proppen (zo eentje die je omhoog kunt draaien.) Dus mocht dit recept niet ideaal zijn voor je, of je zoekt een alternatief, Google dan gerust verder. Er zit altijd wel een receptje bij met spulletjes die je in huis hebt! *

BEREIDEN
​Je kunt de kokosolie au-bain-marie (dus in een bakje en dat bakje weer in een pan/bakje met heet water) laten smelten, maar dat hoeft niet kwam ik achter. Je kunt de kokosolie ook gewoon in een ruim schaaltje doen en de baking soda er doorheen prakken. Door de warmte van je huis en de wrijving met de vork wordt het vanzelf soepel. Ik had toevallig de geurloze kokosolie in huis.. dat kan fijn zijn als je niet zo van de kokosgeur houdt, of dat die geur niet past bij de etherische olie die je erbij wilt gebruiken. Ik ben hierbij niet mega kieskeurig, als het maar een bio kokosolie is. Het gaat tenslotte op mijn oksels, niet op mijn gezicht.

Als je op een gegeven moment een redelijke gemixte massa gekregen hebt, kun je wat drupjes etherische olie toevoegen. Ik had alleen een flesje Jacob Hooy “Witte Thee en Kamille” bij de hand (die overigens heel lekker ruikt) maar heb meteen bio Lavendel olie besteld bij heelnatuurlijk.nl, omdat lavendel olie als natuurlijke eigenschap heeft dat het antibacterieel werkt. Ideaal dus voor een deo. Maar mijn huidige geurtje bevalt me ook heel goed. Iets van 5 – 6 druppels is voldoende!

Even goed mengen en met een theelepeltje in het potje “scheppen”. Een klein beetje aandrukken. Als je een mooi solide potje wilt, dan kun je het potje even onder heet water houden, dan smelt de kokos er mooi in. Zo geduldig was ik niet, ik heb het hele handeltje gewoon vrolijk in het potje geduwd. Ik heb uiteindelijk het potje even meegenomen toen ik in een warm bad ging zitten, zodat de kokos toch even netjes gesmolten is in het potje zonder de kokos echt te verhitten. Au bain marie met Nienie dus!

VERSIEREN?
Als je helemaal los wilt gaan, kun je een schattig lintje om je potje strikken of een mooi labeltje ontwerpen. Leef je uit! Je hoeft nu niet meer naar die lelijke store-brought reclame zooi op een flesje te kijken, dus je kunt je eigen serie zo mooi maken als je wilt. Overigens probeer ik altijd van alle gekochte spulletjes de labels af te slopen.. voelt relaxter in de badkamer.

GEBRUIK
In de ochtend neem je gewoon een likje (met je vinger!!!) uit het potje en smeert dat onder je oksel. En dat herhaal je voor je andere oksel. Ongeveer een kwart vingertopje.. kijk even wat voor jou uitkomt. Als het nodig is kun je het later nog eens herhalen, maar dat heb ik persoonlijk nooit nodig gehad. Heel even je huid de kokosolie laten opnemen en je bent klaar om aan te kleden! Je kunt het overigens ook doen als je je kleren al aan hebt. 

Het beste is om de deo in het donker (badkamerkastje) te bewaren. In de zomer kan het zijn dat de kokosolie vloeibaar wordt, dus als het extreem heet is moet je hem misschien even in de koelkast koelen! 

SUCCES!
Ik gebruik dit nu al een week en wil echt niets anders meer. Met mijn oude deo begon ik te stinken en mijn kleding ook. Je kent het misschien wel, zo’n penetrante geur in je kleding. Vreselijk. Nu ik dit spulletje gebruik blijf ik heerlijk fris en mijn kleding heeft ook geen nare geurtjes meer.  Ik wil echt niet meer terug!

GOEDKOOP
Daarbij is het ook mega cheap, als je daarbij de kokosolie gebruikt om te bakken, de etherische olie als luchtverfrisser en om je was een geurtje te geven, en de baking powder om mee schoon te maken, is alles uiteindelijk ook nog eens multifunctioneel! En als je dat niet zou doen, dan kun met deze drie ingrediënten voor de komende 5 jaar deodorantjes maken  En je kunt nog veel meer met deze ingrediënten doen.. als ik weer een receptje uit ga proberen zal ik die zeker delen!

Zou jij dit recept proberen? En zo niet, wat houdt je dan tegen? Mocht je zelf een versie gemaakt hebben, dan ben ik heel benieuwd naar je ervaring! En fijne receptjes die je zelf een keer gemaakt hebt zijn natuurlijk ook altijd welkom!

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *