diy, verzorging, zero waste

DIY | BODY BUTTER EN TANDPASTA

Sinds de eigengemaakte deodorant zo’n succes bleek, wilde ik graag meer uitproberen, maar ik moest even nieuwe kokosolie halen (eentje voor de keuken en eentje voor de badkamer) en wat potjes opsparen. Het receptje voor de deo heb ik overigens een klein beetje aangepast door wat arrowroot poeder (maizena kan ook) toe te voegen, omdat de baking soda mijn oksels toch wat begon te irriteren. Dat blijkt vaker voor te komen, dus het recept veranderen naar de helft baking soda en de helft arrowroot of maizena schijnt wel te helpen!

Met het mooie weer was ik ietwat verband en heb mezelf ingesmeerd met pure kokosolie. Het verzorgd niet heel intens, maar als je het een paar keer herhaalt wordt je huid er steeds zachter op. Ook reageerde mijn verbrande huid er niet vervelend op, wat ik doorgaans wel heb.. vaak zit er toch iets van alcohol of parfum in zelfs de biologische varianten van body lotions en after suns waarop mijn huid echt mega slecht reageert.

DIY BODY BUTTER
Mijn favo’s op het moment zijn jojoba olie en kokosolie, dus zocht ik naar een recept wat die twee kon combineren. Ik vond een receptje┬á(leuke blog overigens!) om kokosolie met jojoba olie te mengen (en eigenlijk met sheabutter of cacao boter, maar dat heb ik niet in huis). Simpelweg 1 deel kokosolie en een half deel jojoba olie met elkaar vermengen (smelten wanneer nodig), even laten opstijven in de koelkast, mixen met de mixer en in een mooi potje doen!

Ging perfect, alleen had ik het potje net ontsmet met heet water, waardoor mijn mooie fluffy kokosolie natuurlijk meteen in elkaar zakte (zie foto). Dat doen we de volgende keer even anders ­čśë maar dat geeft niet, het is nog steeds bruikbaar, en anders mix ik het straks gewoon nog een keertje!

DIY TANDPASTA
Daarbij maakte ik ook meteen Lauren Singer’s DIY tandpasta. Ongeveer hetzelfde verhaal. 1 deel kokosolie op een half deel bakingsoda. Ik gebruikte 3 eetlepels kokosolie, 1,5 eetlepel bakingsoda en een eetlepel etherische pepermunt olie. Even mengen, in een potje doen (even goed uitspoelen met heet water) en in de koelkast laten uitharden. Ik heb er net mijn tanden mee gepoetst (ik had teveel gemaakt dus heb het restje maar meteen uitgeprobeerd) en ik moet zeggen.. voelt goed! Nu is het natuurlijk even de komende dagen uitproberen. Lauren’s tanden zijn hagelwit, dus ik hoop dat dit een blijvertje is!

Voor de kleine zal ik zo’n receptje nog maar even niet gebruiken, maar ik gebruikte voorheen altijd deze tandpasta van Lavera, en ik heb al even gecheckt bij Saskia van heelnatuurlijk.nl of die ook geschikt is voor kindjes. En ja, dat is-ie gelukkig!

Zelf vind ik het ontzettend prettig om precies te weten wat er in mijn verzorgingsproducten gaat. Daarbij staat het mega leuk: ik kan mijn eigen potjes en dekseltjes uitzoeken en zelfs labeltjes maken als ik zou willen. Het ziet er allemaal heerlijk en fijn uit. Nu is het weer even uitproberen hoe de receptjes zich verhouden.

Ok. Mijn kokos bodybutter is nu heel zielig geworden, dus ik ga die zo nog maar een keer mixen en dan in de koelkast zetten. Zal sowieso nodig zijn met dit warme weer, want die kokosolie smelt nu heel snel.. vandaar ook dat je er eigenlijk shea of cacao boter bij moet doen. Eens kijken of ik dat ooit ergens kan bemachtigen. Voor nu is de koelkast ook niet zo’n probleem, ergens wel lekker als je huidje verbrand is en je kunt er koude creme op smeren!

Heb jij de deo al eens geprobeerd? Overweeg je ook om dit soort recepten te maken of waarom juist niet?

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *