voeding

RECEPTJE – CASHEW GADO GADO

Gisteren was het smullen bij schoonmama. Gezien ik een pinda allergie heb, heb ik nog nooit van mijn leven iets pinda-saus achtigs gegeten. Schoonmama kwam met de briljante oplossen, een gado gado van cashewnotensaus. En wat was dat lekker! Ze had de saus middels een receptje van Allerhande gemaakt. De saus past gewoon in het Voedselzandloper plan – hangt er natuurlijk vanaf wat je erbij eet.

Je kunt er rauwe of gestoomde groenten, paddestoelen en dergelijke bij serveren, en lekker dippen. Of naast een roerbak (quinoa?) recept met wat tofu serveren. Of gewoon als een lekkere dipsaus. Zoals je dat wellicht met pindasaus ook doet (die toepassingen zijn mij dus onbekend!) Eitjes zijn er natuurlijk ook erg lekker bij.

Hierbij het recept van de saus voor 4 personen
– 100 g ongezouten cashewnoten (puur&eerlijk fairtrade) (bakje 170 g)
– 1 citroen, schoongeboend
– 4 el zonnebloemolie (te vervangen door olijfolie of ghee)
– 1/2 pakje kokosmelk (a 200 ml) (zou ik vervangen door santen, harde kokos, in veel kokosmelk zitten allerhande additieven)
– 1 teen knoflook geperst
– in het recept wordt 1 el basterdsuiker gebruikt, wellicht te vervangen door stevia?

Bereiding
Maal in de keukenmachine de cashewnoten fijn. Rasp de schil van de citroen. Verhit 1 el olie in een koekenpan. Voeg de kokosmelk en knoflook toe en breng aan de kook. Roer de cashewnoten en citroenrasp erdoor en laat het geheel op laag vuur 10 min. zachtjes koken totdat de saus dikker wordt.

Als de saus te dik wordt – wat in ons geval ook gebeurde – gewoon wat water toevoegen. Klaar! Serveer er zogezegd groente, paddestoelen en wat kroepoek bij, en selamat makan! Toch?

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *