recepten, schrijfsels, vegan, voeding

RECEPT | SODABROOD

Vanmorgen was er even paniek in de keuken. Het brood bleek op en er lag een plak sneeuw voor de deur. De oudste naar school brengen op de slee vond ik al een best avontuur, maar om dan ook nog boodschappen op dat ding te laden ging me iets te ver.

Eenmaal thuis zei mijn lief, och we doen vanavond wel boodschappen met de auto. Dat is natuurlijk een goed plan, maar dan zitten we nog steeds met de lunch. Toen ik in de voorraadkast aan het rommelen was zag ik allemaal halfopen zakjes meel staan. En ineens bedacht ik me. Oh ja. Ik kan zelf soda brood maken!

De kinderen zijn er niet altijd even dol op, maar het werk als een tierelier. Online kun je allerhande recepten vinden voor sodabrood en de meesten zijn met karnemelk of yoghurt. Sodabrood rijst namelijk door middel van baking soda. En om de baking soda te activeren, heb je een zuur nodig. Koken is immers gewoon scheikunde voor dummies toch?

Mocht je nou geen karnemelk in huis hebben – of, zoals ik, ervan gruwelen – dan heb ik ook een vegan versie voor je. Je kunt het zuur namelijk ook gewoon toevoegen. Of je nou kiest voor citroenzuur, appelcider azijn of natuur azijn, je proeft er niets meer van wanneer het brood klaar is. Oh, en je hoeft het niet te kneden. Raak je al enthousiast? Mijn broodje is gebaseerd op het recept van Paul Hollywood.

Bij ons thuis drinken ze het liefste havermelk, dus ik maak het sodabrood op deze manier:

Ingredienten
– 500 gram meel (dat kan bloem zijn, maar ook half volkoren, een deel spelt.. )
– 400 ml (plantaardige) melk met neutrale smaak (voor ons dus havermelk)
– 1 theelepel zout
– 1 theelepel baking soda
– 1 eetlepel natuurazijn, citroenzuur of appel cider azijn

Doe alle droge ingredi├źnten in een grote kom en meng goed. Voeg in een maatbeker de melk met het eetlepel zuur naar keuze toe.

Zet ondertussen een bakblik klaar met een stukje bakpapier erin. Niet in huis? Je kunt er ook een mooie bol van vormen op een bakplaat. Je kunt er dan ook een X in kerven, dat schijnen ze in Ierland vaak te doen.

Spatel nu voorzichtig de melk door de kom met meel. Zie je het bubbelen? Dat is de baking poeder die reageert met het zuur. Gaaf he? Spatel het goed om, maar niet te lang, gewoon net dat je een mooi plakkerig deeg heb. Stort het met een spatel in de bakvorm, of maak er een ronde bol van op de bakplaat.

Je kunt het brood bakken op 180 graden (hetelucht) of 200 graden (normale oven). Het brood mag er ongeveer een half uurtje in, maar kijk zelf even of hij naar wens is. Het brood is klaar als het van de buitenkant stevig is en je er op kunt “kloppen” (met een ovenhandschoen aan, welteverstaan).

Ziet er best okee uit toch? Voor zo’n lui broodje ­čśë

Wanneer je het basisrecept goed hebt, kun je van alles toevoegen aan je brood. Doe er kruiden in, maak er een zoete versie van, strooi er nootjes overheen…

Sodabrood is op de dag zelf het lekkerst, maar je kunt het ook invriezen. De dag erna kun je het in de broodrooster gooien. Dit is een brood zonder gist en zonder broodverbeteraar, dus vers is key!

Eet smakelijk!

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *