schrijfsels

PRIKKELS

Stel. Je stelt je hoofd voor als een soort computer. En elke keer als je een opdracht geeft, je brein als zoekmachine. Elke keer wanneer jij een opdracht geeft, gaat je brein aan het werk om de boel te organiseren.

Dat doet het brein redelijk automatisch in he geval wanneer je beweegt, ademt of slikt.. gelukkig. Maar elke keer als je informatie in je opneemt, dan moet het ook aan de slag.

Dus, elke keer als je muziek op de achtergrond hoort, als je beelden ziet vanuit je ooghoek en als je je Facebook of Instragram account “hersenloos” (want zo noemen we dat dan) checkt, ben je eigenlijk nog steeds de hele tijd je brein aan het overvragen.

Ik dacht hieraan omdat ze bij babies zeggen voorzichtig te zijn met al die “prikkels” omdat voor hen nog alles nieuw is. Maar ik merk het zelf ook. Dat even Facebook scrollen me een soort opgebrand gevoel in m’n hoofd geeft, terwijl een e-boek lezen – met een duidelijk van begin tot einde verhaal zonder afleidingen – me wél die rust geeft.

Het is misschien niet zo dat we niet goed zijn in multitasken. Sommigen van ons kunnen heel snel switchen. Maar. We worden er gewoon heel inefficiënt van omdat we niet niet vol kunnen houden. Aan alle kanten lekt er energie en focus weg. Zelfs wanneer ik dit typ, zie ik mijn Facebook Messenger bewegen omdat ik met wat mensen aan het kletsen ben, waar ik normaal weinig tijd voor heb. En dat geeft onrust.

Leven met twee jonge kinderen die voornamelijk thuis zijn, zorgt ervoor dat ik al helemaal weinig tijd heb. En ik merk hoe weinig zinvol het is om dan maar SNELLER te zijn en MEER te doen in die weinige tijd. En dat – zogenaamd – hersenloos social media checken of Netflixxen me soms echt géén enkele extra energie geeft. Waarom? Nou, blijkbaar daarom.

Na een paar uur al overvraagd te zijn door mijn schatjes van kinderen, ga ik daarna mijn brein overprikkelen. Er is een verschil – heb ik nu aan den lijve ervaren – tussen ontspanning en afleiding. Afleiding is niet altijd slecht, soms is het heel fijn om even uit een bepaalde emotie of baaldag te komen. Niet erg. Maar het ontspant niet altijd.

We denken soms dat we weinig tijd hebben – en momenteel heb ik ook niet heel veel vrije tijd – maar als we hem verkwisten met loos “zap” gedrag, dan klopt het wel dat de uren voorbij schieten en de avond zo voorbij is.

Leg je telefoon weg, computer/tv uit (dit blog ook uit) en ga eens even denken wat je nou werkelijk ontspanning of inspiratie geeft. En daar even de tijd voor maken. Ik ga om te beginnen eens even een goede wijn openen en lekker met mijn lief op de bank kruipen. Wat ontspant jou echt na een hectische dag?

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *