recepten, voeding

PANTRY HEROS

Photo by Monika Grabkowska on Unsplash

We kijken nu met veel plezier en enige hilariteit naar het kookprogramma van James May. Ja, die van Top Gear. Het idee dat hij eigenlijk niet kan koken maar toch een poging doet in combinatie met zijn Britse droge humor is zeer vermakelijk.

In elke aflevering zit een fragment over “Cupboard Saviors”. Of te wel, helden uit de voorraadkast. Van die dingen die je meestal wel in huis hebt om snel wat lekkers mee te maken.

Zelf ben ik niet zo heel dol op een eenvoudige boterham tussen de middag, en zeker nu mijn lief continue thuis werkt, vind ik het leuk om van elke lunch een feestje te maken.

Waar ik iets minder zin in heb, is om daar uren voor uit te moeten trekken. Logisch. Ik denk dat dat voor iedereen wel geldt. De lunches die ik maak zijn een combi van granen, groente/fruit en lekkere smaakmakers of restjes van de dag ervoor. Je weet wel, die restjes die net te weinig zijn voor een nieuwe avondmaaltijd, maar precies genoeg voor de lunch!

Voor een lunch gebruik ik:

Granen
Ik gebruik graag volkoren couscous of instant noodles. Die laatste zijn gewoon een lekkere guilty pleasure, niet zo gezond natuurlijk. Ze zijn beiden snel klaar en eenvoudig te kruiden. Een restje rijst of pasta werkt natuurlijk ook.

Groente/Fruit
Afhankelijk van wat ik maak, doe ik er wat groente bij. Dat zijn soms restjes. Vaak heb ik avocado’s in huis, die vullen goed. Plakjes banaan zijn ook altijd lekker. Soms snij ik wat komkommer en dan maak ik met wat griekse yoghurt en kruiden een soort “raita” voor bij de couscous. Couscous is van zichzelf wat droge kost, dus daar moet wel iets nattigs bij zoals een yoghurt dipje.

Yoghurt
Griekse yoghurt (m├ęt vet!) is echt ideaal om in huis te hebben. Je kunt er zowel zoete als hartige dips mee maken, en is ook heerlijk om een kwak te doen bij een tomaatrijke maaltijd of een curry.

Bonen/ei
Ik trek ook graag een blikje bonen open. Vaak linzen of kikkererwten. Die spoel ik goed af en bak ik even kort aan in de pan met een scheutje sojasaus of wat sesam olie. Soms trakteer ik ons en de meisjes op een paar (vega) knakworstjes voor erbij.

Af en toe doe ik er ook een eitje bij, zeker als ik zin heb in een Japanse “ramen” ervaring.

Noten
Super snel, een handje noten over je lunch! Sesamzaadjes zijn ook erg lekker. En wat ik laatst ontdekte, als je – lekker goedkope – zonnebloempitjes roostert in de pan, en ze afblust met een scheut sojasaus, heb je een heerlijke topping!

Smaakmakers
Deze zijn natuurlijk essentieel. Ik heb altijd sojasaus, mayonaise, chilisaus en furikake (Japans zeewier strooisel) in huis. Zelf ben ik gek op deze combinaties:

– avocado met wat chilisaus
– ramen met sojasaus en furikake (dat zijn van die gedroogde zeewier mixjes)
– sojasaus gemengd met wat (vegan) mayonaise en een paar druppels sesam olie
– een (griekse) yoghurt dip met komkommer, of gewoon kruiden en een snufje knoflookpoeder
– een paprika roosteren in de oven met wat couscous erin en een plakje kaas erop

Oh, en vergeet het niet op te dienen in een mooi bord, houten schaaltje of ramen kom. Dat is zeker een onderdeel van het plezier van lekker eten! Je kunt het natuurlijk super netjes en fotowaardig opdienen, maar je kunt het ook heerlijk door elkaar husselen. Wat je leuk vindt!

Dit lijkt misschien bergen werk, maar het valt best mee. Ik geloof in goed gevulde maaltijden, zodat je minder loopt te snacken tussendoor, en het is een ideale manier om restjes op te maken en extra groenten binnen te krijgen! En een paar keukenhulpjes erbij helpen ook.

Zo heb ik een handige mandoline om snel te snipperen. Een kleine keukenmachine om aan mijn staafmixer te klikken, zodat ik snel sausjes en dipjes kan maken. Ik maak er ook curry en ramen pasta’s in. En ik hak er ook mijn uien en knoflook in, scheelt een hoop gesnotter. En tijd! Voor de eieren gebruik ik nog altijd een handige eierkoker. Ik vond er bij de kringloop eentje in de vorm van een kip. Je moet het geluk maar hebben he?

Mocht je toch liever brood hebben, dan deel ik binnenkort een recept voor sodabrood, dat heb je in mum van tijd klaar en kan heel fijn zijn als je op een dag erachter komt dat je brood op is.

Vandaag aten mijn lief en ik voor de lunch een halve avocado, een yoghurt/komkommer dip met een halve paprika uit de oven, gevuld met couscous, een beetje eiersalade (uit een bakje) en een plakje kaas. Handje cashewnoten ernaast. Over de avocado een beetje chilisaus, over de rest wat furikake. Zo gepiept en zo lekker.

Dochter vroeg wat we aten. Ik antwoorde, couscous! Jongste vindt couscous wel een hit, maar de oudste vindt het maar niets. Oudste huppelt naar boven en komt later weer naar beneden. ‘Mam? Jullie eten toch poespoes?”

Haha. Hopelijk wordt ze over een paar jaar wel fan.

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren om ook eens op deze manier te lunchen, in plaats van een boterhammetje met kaas. Zeker tussen het werk door, is een lunch iets om van te mogen genieten!

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *