reizen, schrijfsels

OSLO 2019

Oslo. Al een tijdje wilde ik een keer naar Scandinavië, en nu de jongste geboren is, leek het ons leuk om een weekje te gaan proeven van Noorwegen, zodat we later een langere reis kunnen maken.

Al een paar keer had ik gelezen dat Oslo als stad wat tegen viel. Dat bleek helaas waar. Los dat de halve stad plus de wegen “under construction” zijn, is er nogal weinig te doen, is de stad ook niet zo heel gezellig. Het is een moderne, ietwat kille stad. Vooral buiten de stad was het erg lastig om onderweg iets te kunnen eten. Je kunt voornamelijk kiezen uit kebab, pizza of sushi. Je mag raden wat wij het meest gegeten hebben. Daarbij is het ook een duur land – waar we natuurlijk wel op voorbereid waren. 

Wat wél heel leuk was, zijn de musea. Vooral het openluchtmuseum en het Norsk Technik Museum. Het eerste vol geschiedenis a la het Archeon en het tweede vol doe dingen en zeer informatief. Amber vond het erg leuk en Rowan sliep als een roos door alles heen. Papa en mama vonden het ook zeer geslaagd. De Noorse stavenkerk en de oude hutten waren prachtig om te bekijken. We hadden ook zomers weer, dus dat hielp ook zeer bij het wandelen.

Om echt de Noorse natuur te zien moet je natuurlijk echt gaan roadtrippen en dat gaat nog niet zo fijn met baby. Rowan was het gauw zat met het vastzitten in een draagzak of maxi cosi. Dat haar eerste tandjes op hetzelfde moment doorkwamen heeft vast ook meegespeeld. Om deze reden bleven we toch nog maar in de buurt van ons appartement.

We wilden graag wandelen met de kleintjes, maar het was best even zoeken waar de “hiking trails” begonnen. Ietwat verwend dat in Amerika alles zo duidelijk aangegeven wordt, moesten we hier echt op zoek naar plekjes waar we én konden parkeren, en konden gaan wandelen. Dat in de buurt parkeren was ook wel een pré, anders waren de kindjes al moe voordat we goed en wel aan onze wandeling zouden beginnen. Gelukkig hebben we zeker een paar mooie wandelingen kunnen maken.

Voor een weekje was het prima, en met twee kleintjes ook goed om een lager tempo aan te houden. We hebben vooral veel zalm gegeten en kleine uitstapjes gedaan. 

We hadden een fijne Airbnb in een dorpje boven Oslo (Aneby) en dat was erg prettig. Alle kinderen en wij een eigen slaapkamer, en het stel dat er normaal verblijft heeft zelf ook kinderen, dus aan speelgoed en knuffels geen gebrek. Amber vond het fantastisch! Ze heeft het nu nog over “het vakantiehuis.” En “het blauwe vliegtuig.” Leuk dat ze dingen nu veel bewuster meemaakt nu ze ouder wordt.

We komen later graag terug om eens goed de bergen in te gaan. De natuur ziet er prachtig uit, en de houten rode huisjes die de bergen bestippelen vragen ook om meer. Een eerste ontmoeting met Scandinavië, we komen graag terug als de kinderen groter zijn en wat langer kunnen wandelen.

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *