schrijfsels

HAKKEN

Sta ik in een winkel ballerina schoentjes (voor de mannen: dat zijn platte schoentjes) te bewonderen, loopt er een jonge kerel langs me. Hij kijkt naar mij en de schoentjes die ik in mijn hand heb en plaagt eerst spottend ‘ben je een ballerina ofzo?’

Hij vervolgt met: die ga je toch niet echt dragen hè?​Ik trek één wenkbrauw op (dat kan ik!) en maak een loze opmerking.  Naast ons staat een verkoopster een rek te vullen. De man loopt weer verder en de verkoopsters naast me verdwijnt ineens. Achter het rek hoor ik haar roepen dat ze even met iemand wilde spreken. Of ie zich wel ff kon gedragen in de winkel. Ik ben benieuwd of ze het tegen de ballerina-jongen had. Niet van mijn stuk gebracht reken ik de ballerina’s en een klein notitieboekje af.

Op een gegeven moment loop ik richting de supermarkt. Er wordt op mijn schouder getikt. Het is de ballerina-jongen. ‘Sorry, zegt hij, maar heb je ze nu gekocht?’ Ik beaam dat ik ze gekocht heb, maar dat ik de strikjes er wel af ga halen, anders worden ze me iets te zoetsappig.   Nu wil ik toch echt weten wat deze man tegen platte damesschoentjes heeft. Nou, zegt hij en gaat op zachtere toon verder, je kent Sasha de Boer wel toch? Van het nieuws? Dat vind ik trouwens zo’n mooie vrouw. Nou, moet je maar eens kijken wat ze onder die tafel draagt. Van die meeeeeeters hoge haken. Tja. Dat vind ik toch wel heel mooi hoor, vertrouwd hij me toe.

Ben het helemaal met je eens, ik vind het ook heel mooi. Ook de hakken van Eva Jinek overigens. Maar, antwoord ik, wij moeten ze wel drágen he? En volgens mij zit Sasha de Boer vooral heel veel stil wanneer ze het nieuws presenteert. In gedachten denk ik aan alle meters die ik loop voor mijn werk, de reistijd, het wachten op bussen en treinen, het geloop tussen afdelingen en locaties.

Daar kon hij toch ook wel begrip voor opbrengen. Hij besluit zijn relaas aarzelend met de opvatting dat hij hoge hakken toch wel heel mooi vindt. Blijkbaar kan het niet kloppen, in zijn wereld, dat vrouwen vrijwillig voor platte schoenen zouden kiezen.

Overigens snap ik zijn voorkeur wel. Ik vind ze ook heel mooi. H. en ik hebben vorige week vrijdag enthousiast door de V&D gestampt, zij op prachtige blauwe stiletto’s, ik op oranje mega hoge hakken. Ze waren prachtig. Ze stònden prachtig. Maar als ik een lang leven met rechte rug wil lopen… wissel ik ze toch liever af met een plat ballerinaatje. Strikloos that is.  Als brave meisjes hebben we de droomschoenen weer teruggezet en zijn we verder gestapt op onze favoriete laarzen.

Tot grote teleurstelling van onbekende mannen waarbij de aanschaf van een ballerina schoentjes een paradigma verschuiving in hun brein tot gevolg heeft.

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *