minimalisme

ONZINCADEAUS EN BLACK FRIDAYS

De stress van de feestdagen nadert. In Amerika is het vandaag black friday, de vrijdag waarop alle winkels met enorme korting komen, zodat er een enorme koopmanie ontstaat. Natuurlijk zijn zowel winkels als consument hier inmiddels compleet op ingesteld. Het is ergens vreemd om eerst Thanksgiving te vieren, en blij te zijn met wat je hebt, om daarna als een idioot te gaan shoppen.

Onzincadeaus
Ook in het welvarende Nederland wordt er massaal geshopt rond de feestdagen. Afgelopen week liep in in de HEMA in Utrecht en schrok van alle drukte daar. Rijen en rijen voor de kassa. Toen een vriendin vertelde over Sinterklaasavond met ‘onzincadeau’s’ werd ik een beetje triest. Al die spullen die straks weer in de kliko verdwijnen omdat we er maar even lol van hadden.Puur
Eenvoud en gezelligheid komen ook hierbij weer in mijn hoofd op,. Waarom iemand niet iets zelfgemaakt geven, of een bon voor een leuke dag samen? Misschien ben jij heel goed in klussen en kun je iemand een ‘klusdag’ geven, vrij te besteden in het komende jaar. Bak een lekkere taart of een stapel muffins voor een lekkerbek in de familie. Kom gezellig samen met Sinterklaas en ga spelletjes spelen, en trakteer op wijn en lekkers.

Benauwd
Natuurlijk, als je dat super cadeau vind waar persoon A. al jaren naar op zoek is, is dat hartstikke leuk om te geven. Ik heb ook een heel mooi cadeautje voor mijn schoonmoeder gekocht omdat ik het bij toeval tegenkwam. Maar dat verplichte shoppen omdat dat de enige manier is om te laten zien dat we van mensen houden? Is dat niet een beetje materialistisch? Kijk of je de feestdagen voor jezelf en je dierbaren intiemer en persoonlijker kunt maken. Als we er allemaal als gestressde mensen bij zitten, benauwd om cadeaus, perfect eten en een perfecte jurk kunnen we niet echt ontspannen lijkt me zo.

Maak in de komende feestdagen ontspanning, gezelligheid en intimiteit het hoogtepunt. Zet een openhaard DVDtje op – of als je er eentje hebt, steek de openhaard/kachel aan – en nestel je met je dierbaren op de bank. Maak mooie wandelingen, praat over het voorgaande jaar en je dromen voor het komende jaren. Durf een beetje te lanterfanten en geniet.

PS: wat dacht je van samen decoraties maken voor de Kerst? Ook heel gezellig. Mijn mama en ik maken graag samen een kerstkrans. Kijk hier voor leuke ideetjes.

Wil of moet je toch aan de cadeautjes? Lifehacker komt met cadeau-ideetjes voor de chaotische mens. Wil je je familieleden een georganiseerd leven bezorgen? Dan heeft Lifehacker hier wat tips voor je. ​