schrijfsels

MINIMALISTISCHE SLAAPKAMER

Vanmorgen genoot ik er weer eens van hoe “simpel” onze slaapkamer is. Het bed is zo opgemaakt, alles heeft een plekje, en binnen 3 seconden is alles opgeruimd. Misschien denken mensen dat ik gek ben op opruimen. Nee. Niet bepaald. Ik hou gewoon niet van troep. Dus zoek ik naar manieren om alles overzichtelijk te houden zonder er een dagtaak aan te hebben. En toen dacht ik, misschien is het eigenlijk wel leuk om daar iets over te schrijven.

HET DOEL VAN EEN SLAAPKAMER
Klinkt idioot om te moeten beschrijven, maar mensen vergeten soms dat een slaapkamer bedoelt is om.. nou ja.. te slapen. En seks te hebben. En goede gesprekken samen te voeren. Intimiteit en rust dus feitelijk. Maar niet om nog meer prikkels aan je volle hoofd toe te voegen. Toen ik op mezelf ging wonen wilde ik al geen tv in de slaapkamer, en dat wil ik nog steeds niet. Mijn telefoon neem ik ook niet meer mee, al doet mijn vriend dat wel omdat het ook tegelijkertijd zijn wekker is. 

Vroeger las ik veel boeken over Feng Shui, de Chinese ‘inrichtingsleer’, waar geadviseerd werd om de slaapkamer in neutrale, warme kleuren te houden. Er mochten geen planten op de kamer (want die brachten extra energie mee) en er moesten niet teveel symbolen die je met water zou associëren aanwezig zijn. Water stroomt namelijk en dat zou in de slaapkamer voor onrust zorgen.

Feng Shui vindt ‘t eigenlijk ook geen goed idee dat je iets boven je hoofd hangt in de slaapkamer. Dat vind ik eigenlijk ook, maar deze slaapkamer was eerst onze studeerkamer, voordat de klein in aantocht was, en die plank (die nu boven ons bed hangt) hing er al.. en om in een huurhuis nou weer nieuwe gaten te gaan boren.. mwah. Dus dat is iets wat ik voor ons toekomstige plekje onthou. 

Ik heb deze regels niet geheel opgevolgd, maar heb ze wel altijd in mijn achterhoofd gehouden bij het inrichten van de slaapkamer. Het belangrijkste is uiteindelijk dat de slaapkamer voor jou (en je partner) prettig aanvoelt, dat je er tot rust kan komen en dat je goed slaapt, uiteindelijk! 

KLEURGEBRUIK
Allereerst helpt het mij ontzettend dat ik voor het het hele huis gekozen heb voor neutrale kleuren. In dit appartement heb ik gekozen voor veel wit, omdat er heel veel zonlicht binnenkomt en de ruimtes daar heerlijk licht en ruim van worden. Wit reflecteert licht en dat merk je op een zonnige dag heel goed. Daarbij heb ik wel ruw houten accenten toegevoegd om het geheel niet te klinisch te maken (en ik vind onbewerkt hout en bamboe ZO mooi!)

Daarbij “past” alles bij elkaar en vind je oog daar snel rust in. Hoe meer kleuren en verschillende reliëfs je toevoegt, hoe drukker je huis wordt en hoe meer je hoofd aan prikkels moet verwerken. Voor het contract heb ik voor zwart/wit een neutrale printjes gekozen. Hou je wel van veel kleur? Kies dan 1 kleur en gebruik tinten van die kleur in de slaapkamer, en dan het liefst zachte, aardtinten van die kleur, zodat het je rust geeft. 

Ook zijn witte meubels makkelijk te onderhouden. Met een likje verf kun je een deuk gemakkelijk opvullen. Houten meubeltjes kun je nog schuren of lakken. Qua kleur en materiaal zijn ze beiden duurzame keuzes.

DECORATIE
Als kind vond ik ‘t geweldig om mijn hele kamer vol te behangen met foto’s, kaartjes en posters. Ach, zoals elke puber dat doet. Dat het ondertussen wel een onrustig zooitje wordt, daar was mijn puberbrein niet zo mee bezig. Nu weet ik wel beter. Ik heb gekozen voor wat rustige printjes (Flow Magazine is een goede bron hiervoor!), foto’s van onze reizen en een paar mooie foto’s van mijn lief en mij. Expres in zwart/wit afgedrukt. Zeker in een huurhuis is washi tape echt je vriend. Je plakt zo weer eens wat nieuws op als je het even zat bent en je muur wordt er geen gatenkaas van. Daarbij is het een hele goedkope manier van posters ophangen!

Op de planken heb ik gekozen voor dingen die we mooi vinden, waar we vanuit ons bed naar kunnen kijken. We worden allebei eigenlijk het meest gelukkig van onze reisfoto’s. Maar persoonlijk ben ik ook dol op de stenen die ik verzameld heb uit verschillende reizen. Een brok amethist uit Ibiza, twee prachtige blauwe boekensteun geodes uit de USA, een geode die ik bij de Grand Canyon gekocht heb en een prachtig stuk rozenkwarts die ik van vriendin Geertje gekregen heb voor ons meisje. 

Ook heb ik een plankje gewijd aan onze gezamenlijke Star Wars liefde, alles natuurlijk mooi in zwart/wit zodat het niet eens zo opvalt. Ook mijn sieraden heb ik in gezellige schaaltjes uitgestald. Ook fijn als je even een haarspeldje of een knoopje kwijt wilt. Ik moet ze binnenkort wel weer eens even uitzoeken, want het zijn wel verzamel bakjes! In de hoek hangen onze Japanse Yukata’s (kamerjassen). Jawel. Ook in zwart/wit. 

OPBERGRUIMTE
De kast met lades en planken hebben we over kunnen nemen van de vorige bewoners. Als studeerkamer hadden we ze vol staan met dingen die we nog uit moesten zoeken. Sinds ik wist dat het onze slaapkamer zou worden, heb ik de dozen grondig uitgezocht en de inhoud uitgedund. Eigenlijk zou je de slaapkamer helemaal niet als “storage” moeten gebruiken, maar wij hebben geen berging/schuur, alleen een gangkast met een paar planken, dus we moeten helaas wel. 

Daarom hebben we ook gekozen voor een hoog IKEA bed met diepe lades. In die lades verstoppen we onze reistassen (backpacks), seizoenskleding zoals snowboots, bergschoenen en slippers. In één la zit al het beddengoed. We hebben twee witte setjes beddengoed en een stuk of 6 witte kussenslopen. Als het ene droogt gaat het andere erop. ​Ook de lakentjes voor het wiegje zitten hierin. Ook al gebruiken we het bed wel als opbergplek, ik wil er geen gereedschap of scherpe items in hebben. Dat voelt toch niet fijn om “daarop te slapen”. Het zijn dus voornamelijk kledingstukken, doosjes of reisbenodigheden.

KLEDING
Ook kleding heb ik al een tijd geleden zoveel mogelijk proberen te minimaliseren. Dat was vooral essentieel toen ik op 23m2 woonde en alleen een kleine kledingkast tot mijn beschikking had. Grappig genoeg is het juist heerlijk om niet uren voor de spiegel te hoeven staan of alles wel bij elkaar past. Ook hier is het meeste zwart/wit en neutraal en heb ik zo een outfit bij elkaar. (yes, ik match gewoon met mijn huis, hoezee!) Mijn vriend is inmiddels ook om en houdt ook alleen de kleding nog die hij echt graag draagt. We zijn s’ochtends zo klaar en straks met die kleine erbij is dat bijna een noodzaak!

We hebben een klein hanggedeelte, de rest vouwen we à la “Marie Kondo” op. Daar had ik in het vorige huis ook al mee geëxperimenteerd, maar het blijkt echt mega handig te zijn. In plaats van een stapel kleding te hebben waarvan er soms een shirtje tussen andere shirtjes verdwijnt (en jij glad vergeet dat je ‘t had) ligt alles opgevouwen en wel, zodat je meteen overzicht hebt. Voor mijn lief is dat ook heel makkelijk, hij houdt van shirts met printjes en hij kan zo het shirt wat hij zoekt eruit toveren, in plaats van door een stapel zwart ogende shirts worstelen (en meteen de opgevouwen shirts weer in een losgeslagen hoop te veranderen.) Om die reden hebben we voor ons meisje ook voor een ladekast als commode gekozen.

Ik heb er even wat foto’s van gemaakt, al zijn de lades nu niet enorm netjes opgeruimd haha. Met mijn zwangerschap heb ik op het moment niet zo veel gevoel bij wat ik straks nog aankan en wat niet.. dus heb ik nu een beetje “teveel”. Pas post-zwangerschap ga ik alles weer even goed door en maak ik een klein pakketje kleding voor het geval er nog eens een tweede op komst zou zijn!

NACHTKASTJES
Ik heb ze lang niet gehad, in mijn vorige plekje hadden we een vide, dus niet eens ruimte voor een nachtkastje. Ik besefte me, met die kleine op komst, dat het toch wel prettig is om wat ruimte te hebben om spulletjes te verstoppen en even neer te zetten. Ook ben ik groot fan van koffie & ontbijt op bed.. dus ja. We kozen wel voor nachtkastjes die multi-inzetbaar kunnen zijn in andere kamers van het huis. Deze houten van IKEA vond ik meteen erg mooi. We hebben sowieso veel IKEA, omdat ik hun meubelen altijd erg praktisch vind qua indeling. 

Alle kleine troepjes gaan in doosjes, zodat het er geen rotzooi wordt. Sloffen en slaapsokken gaan ook in mandjes. In de hoek hebben we een grote rieten mand staan, waar we elke dag onze pyjama’s in gooien. Voor nu staat-ie verstopt onder het wiegje, maar als ze er is komt dat wiegje natuurlijk gezellig naast ons bed te staan!

OPGERUIMD
Doordat we niet zoveel spullen hebben en we voor alles een plekje verzonnen hebben, is de slaapkamer dus in no time opgeruimd. Even de kussens op het bed leggen, dekbed terugslaan, pyjama’s in de mand, vuile was in de rieten wasmand en de kleding weer even snel terug op de hanger en we zijn klaar. Mocht ik het even beu zijn met de inrichting, dan heb ik met een paar nieuwe printjes, een ander kussensloopje of het herschikken van de decoratie (bijv. wisselen met wat spulletjes uit de woonkamer) binnen no time de sfeer weer iets veranderd.

Een kleine rondleiding door onze slaapkamer dus! Misschien ga ik ook nog wel zoiets schrijven over de andere kamers in ons huis. Heb jij onderdelen uit je slaapkamer die je graag eens onder handen zou nemen? En waarom? 

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *