moederschap

ONTZWANGEREN | DOSSIER TINTELENDE BENEN

Sinds de geboorte van ons meisje – via een geplande keizersnede – heb ik last van pijnscheuten in met name mijn linkerbeen. Toen ik minderde met het paracetamol gebruik (vanwege de keizersnede) begon het me steeds meer op te vallen. Soms had ik pijnscheuten rond mijn bekken en van die halfslapende benen als ik in bed lag. Je weet wel, dat je steeds de noodzaak voelt om je benen te bewegen. Die onrustige benen in bed, gek werd ik ervan. Zeker nu ik mijn slaap zo keihard nodig heb. Maar op internet en advies pagina’s over “ontzwangeren” leek niets te vinden over mijn rare klachten..

Je moet het niet doen, maar met mijn vermoeide hoofd ging het toch googelen. In omschrijvingen van bekkenbodem klachten herkende ik mijn klachten niet echt. Op forums kwam ik gesprekken tegen van mensen met tintelende benen en ledematen na een ruggenprik. Nou, lekker nieuws, dacht ik. Straks zijn mijn zenuwen beschadigd en komt het nooit meer goed. Ja hee, ik ben net zwanger geweest en bevallen, je lichaam heeft al een goede optater gehad, dus geloof me dat je dan angstig wordt dat je lijf nooit meer de oude wordt.

Na mijn gesprek met de gynaecoloog werd me verteld dat dit toch echt niet van de keizersnede of de ruggenprik kon komen. Hmm. Wat dan? Het was nog steeds niet over en ondanks dat ik mijn spierkracht en conditie terug begon te krijgen, bleef ik pijn houden. Als ik erop zocht op internet vond ik niets. Dat is ook de reden dat ik besloot toch een blog te schrijven.

Omdat ons dochtertje een voorkeurshouding begon te krijgen, heb ik voor de zekerheid de fysio alvast gebeld. Beter te vroeg dan te laat, dacht ik, als goedbedoelde overbezorgde ouder. Ook besloot ik maar meteen een afspraak voor mezelf te maken. Mijn fysiotherapeute, met wie ik meteen een fijne klik had – als je dezelfde trouwring draagt moet dat ook bijna wel! – onderzocht me en stelde wat vragen. Uiteindelijk bleek het pijnpunt duidelijk. Omdat je als zwangere je buikspieren slecht kunt gebruiken, haal je de spierkracht ergens anders vandaan. En hoe loste ik dat op?

Met mijn bips. Jaha, wat ik in mijn kop heb heb ik niet in mijn kont. Ofzo. Door mijn billen aan te spannen haalde ik de kracht om te bukken, te tillen, etc terwijl mijn buikje – en ons kindje – steeds maar groter en zwaarder werd. De bilspieren lopen precies over een zenuw heen en wanneer je die te hard aanspant, knel je feitelijk die zenuw af. Wat als resultaat dat tintelende – tot pijnscheuten toe – gevoel gaf in mijn bovenbeen, kuit en voet.

Toen ik vertelde dat ik nergens mijn klachten ergens terug kon vinden, wist mijn fysio me te vertellen dat deze aandoening ook niet in de theorie van fysiotherapie naar voren komt. Ze heeft het nu een aantal maal in haar praktijk gezien en waarschuwt nu collega’s die dit soort klachten onder ogen krijgen, altijd te vragen of de persoon in kwestie – mits het natuurlijk een vrouw is – toevallig net bevallen is. Toch blijkbaar een bekende aandoening waar nog bitter weinig over te vinden is.

Dus vandaar dat ik hier een blogpost aan wijdt. Geen idee of mensen me hier kunnen vinden, maar tintelende benen met pijnscheuten na een zwangerschap, zonder specifieke bekkenklachten, kan dus heel goed. Je bent niet raar en de zwangerschap heeft je ook niet verminkt.. gewoon even langs de fysio.

De remedie? Je brein weer herprogrammeren om die kracht uit je buik te halen. Laat eerst goed controleren of je buikspieren weer dicht genoeg zijn om te starten – doe dit dus onder begeleiding. Dan heb je de meeste kans dat je niets kapot maakt en op je eigen tempo kunt herstellen. Ik bouw de oefeningen nu langzaam uit – veelal zijn oefeningen die ik herken uit yoga – en merk dat het minder begint te worden. Wanneer ik gespannen of gestrest ben, voel ik dat ik die spieren toch weer uit de gewoonte aanspan.

Het is dus echt afleren en opnieuw programmeren. Ik hoop dat ik met dit artikel wat dames heb kunnen helpen die wellicht last hebben van dezelfde kwaal. Persoonlijk ben ik erg opgelucht dat ik weet wat het is en dat het te behandelen is. Overigens is ons meisje haar voorkeurshouding helemaal kwijt en rolt en kijkt nu vrolijk alle kanten op. Erg nuttig, die fysio!

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *