haken

ON MY HOOK

De laatste tijd haak ik weer veel. Het gaat een beetje met ups en downs, soms heb ik er even geen zin in en op andere momenten voel ik me weer heel geïnspireerd.

Er is ook zoveel moois online te vinden dat het niet heel moeilijk is om je creativiteit weer “aan” te zetten. Hoewel teveel ook killing is, dus het gaat een beetje om een balans vinden. Bij Megmadewithlove vond ik dit geweldige artikel “how to get your crojo back“. Je crochet mojo as it were. Perfect.

Op mijn laatste creaties ben ik best trots. Ik heb een heerlijke sjaal gemaakt na het patroon van de Stormborn Wrap van Forthefrills.com. Het patroon is gratis, maar ik zou je adviseren om het te kopen zodat je er een diagram bijkrijgt, dat is bij dit soort projecten zoveel makkelijker. Ik heb dus ontdekt dat ik écht een diagram-mens ben, haha. Had ik vroeger nooit gedacht, toen ik net ging haken. Het is echt een heerlijke sjaal en ik draag hem serieus elke dag. Ik heb hem in een dikke acryl gehaakt en ik moet zeggen dat het donkergrijs/antraciet ook echt het mooiste is. Heerlijk warm op een gure avond. En de kwasten maken het echt af! Ik ben nu ook met een zwart-witte variant bezig.

Via Croby Patterns vond ik dit super leuke jurkje met bretels voor de jongste. Helaas is het patroon alleen uitgeschreven voor babies, maar door een grotere haaknaald te gebruiken kwam ik tot een versie die de jongste ook nog past. Met wat aanpassingen zou ik hem voor de oudste ook nog wel kunnen maken!

Hij is zo schattig geworden in dit Super Charming garen van Yarn and Colors! Dit garen gaat helaas uit de collectie, maar dat snap ik ergens wel. Ik kocht het voor een trui maar het was net te stug en te dik ervoor. Maar voor een project als dit is het juist perfect.

De uitdaging die veel haak- en breiliefhebbers hebben, is dat er zoveel moois te vinden is online, dat je bijna niet kunt wachten om je project af te krijgen om weer een ander te beginnen.

Om dat te voorkomen ga ik hier een klein overzichtje maken van de patronen die ik wil maken, en me daaraan (proberen!) te houden. Allereerst ga ik mijn versie van de My Precious Sweater van ByKaterina afhaken. Katerina heeft dit patroon gratis beschikbaar gesteld in onze Haakapp (echt zo lief!), maar ik had hem zelf nog niet gemaakt. Al hoewel, ik heb de mini versie voor onze oudste dochter gemaakt, maar ik had hem nog niet voor mezelf gemaakt 😉 Ik heb een prachtige roestbruine kleur van Yarn and Colors gebruikt. Eigenlijk net iets te dik voor het patroon, daardoor kies ik voor een soort croptop met lange of driekwart mouwen. Dat moet ik nog even uitvogelen.

In een google sheet heb ik nu een overzicht gemaakt van garen dat ik graag gebruik en hun dikte en consistentie, zodat ik makkelijk een gewenst garen bij een patroon uit kan zoeken.

 1. Warme trui

Truien haken is gewoon zoooo leuk! Mijn eerste truien gingen best vlot, maar of de kleur of het garen was niet helemaal naar mijn zin. Maar goed, je moet ergens beginnen. Nu zijn er een paar truien die ik erg leuk vind. Het lijkt ergens altijd wat saai om neutrale kleuren te kopen, maar ik vind het resultaat zo mooi! Grappig genoeg is het nog best een opgave om de kleuren te vinden die precies bij elkaar staan, en in een pandemie kun je niet even een winkel binnenlopen om alle kleuren te bekijken. Van een aantal merken kun je ook een staaltjesoverzicht kopen. Dat lijkt me eigenlijk best een goed idee.

Mount Tremper Sweater (link)

Ik vind deze trui dus echt super leuk. Het liefst maak ik raglan truien (je begint dan van boven en haakt naar beneden). Deze trui maak je in delen en naai je dan aan elkaar. Dat vind ik ietwat spannend, maar misschien goed om toch eens te proberen, want het effect is heel anders dan bij een raglan. Hier is het ook even zoeken naar geschikt garen, omdat ik niet zo goed tegen wol kan. Het schijnt dat alpaca en merino redelijk zacht zijn voor de huid, dus misschien moet ik het er een keertje op wagen.

2. Een Ruana

Een wattes? Ik zag de naam Ruana voorbij komen en ik vond het een behoorlijk mythische term. Maar mooi verzonnen. Toen zag ik ergens anders het woord weer voorbij komen. Wat gek, dacht ik. Hebben ze nou elkaars naam “geleend?” Maar toen ineens besefte ik me, dat een Ruana dus een kledingstuk is. Een soort sjaal met armsgaten met een koordje eromheen. Ook wel een “beach cover up”. Weer wat geleerd. Lijkt me dus super leuk als het straks weer bloedje heet is buiten. Legging met een topje aan en dan zo’n ruana eroverheen. Er is ontzettend veel keuze in leuke patronen, en mijn voorkeur gaat – denk ik – uit naar één van onderstaande.

3. Een zomertopje

Na baby 2 durf ik nu langzaam weer wat topjes te dragen. Rowan was Een Grote Baby. Helemaal hetzelfde is mijn lijf nog niet helemaal, maar ik mag officieel niet klagen. (maar ik doe het wel). Ik kijk dus na topjes die niet te strak vallen. Haakwerk is vaak wat dik en stuk, dus als je niet oppast flatteert het niet. Gelukkig heb je met haken natuurlijk wel alles zelf in de hand, en kun je ook een maatje groter maken als je dat liever hebt. Grace van Forthefrills.com heeft een paar leuke “boxy” topjes die wat ruimer vallen. Dat vind ik zelf ook fijner als het goed warm is. En hoe leuk is dat eerste truitje in een lichte katoen voor de lente?

Natuurlijk is er nog veeeeeeeeeeel meer moois te vinden online, en ik vind het ook ontzettend leuk om kleertjes voor de meisjes te haken, dus ik probeer het bij deze drie projecten te houden als uitgangspunt. Maar ik zag ook al een gehaakte bikini voorbij komen – gewaagd! – en een prachtig dik vest bij mamainastitch. Inspiratie genoeg. Hierbij een paar van mijn favoriete go-to designers, die veelal ook gratis patronen aanbieden!

Vooral Jeanine van Knits and Knots is echt een inspiratie geweest qua kleurgebruik. Daar heeft ze ontzettend goed gevoel voor. Ze leerde me bijvoorbeeld een zwarte jeans met een cognac kleurige trui te combineren, en het stond zo leuk. Ik vind mezelf helemaal niet iemand die ‘goed is met mode’, dus spiek ik graag bij haar hoe ze dingen combineert. En ik probeer zo nu en dan schijt te hebben aan mijn eigen ongemak en toch lekker zo’n leuke hoed op te zetten. Want dat maakt het toch wel af 😉

De tijd die we nu binnen doormaken doorkomen met haakpatronen helpt in ieder geval wel. Maar ik zal vooral blij zijn als we straks weer vrij buiten mogen lopen. Gehaakte mondkapjes heb ik me ook niet aan gewaagd, want ik hoop dat we er straks vanaf mogen zijn.

Welke – creatieve – projecten duik jij op in de lockdown?

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

8 thoughts on “ON MY HOOK”

 1. セレネ says:

  Leuk om over je haakprojecten te lezen! De gehaakte kledingstukken op de foto’s zien er mooi uit, maar zelf heb ik eigenlijk nog nooit gehaakt (op een paar steken op de basisschool na…), dus ik ga me niet wagen aan het proberen te maken van die kleding 😉 Voorlopig hou ik het bij kleding naaien met gewone stof. Ik ben het afgelopen jaar voornamelijk bezig geweest met kleding maken met stof die ik al had (het meeste daarvan gratis gekregen, van iemand met een naai-atelier bij wie 2 meter stof een “restje” was). Vesten, rokken, jurken, shirts, dat soort dingen. Scheelt weer dat ik dus zowel voor naaimateriaal als voor nieuwe kleding de deur niet uit hoef (al mis ik het wel om naar de stoffenmarkt te gaan).
  Daarnaast ben ik ook weer heel erg veel gaan tekenen/schilderen, dus ik wissel beide hobbies wat af.

  1. Nienke says:

   Wat super goed Selene! Naaien zou ik nou juist weer graag willen leren, maar daar begin ik nu ook maar eventjes niet aan met twee ukkies. Lijkt me wel echt fantastisch om te kunnen! Van wie heb je het geleerd, of heb je het jezelf aangeleerd? En super om zulke “restjes” om de hoek te vinden, dat is helemaal super!

   Tekenen en schilderen is ook heerlijk. Het is fijn als je daarvan kunt genieten om toch je tijd fijn door te komen he?

   1. セレネ says:

    De restjes die ik overhou, geef ik aan een vriendin die poppenkleding maakt 🙂 Zij kan daar namelijk nog wel wat mee, als ik er geen gewone kleding meer uit kan halen. Zij naait echter alles met de hand, dus de aanvoer vanuit mijn kant gaat sneller…

    Ik heb de basis van mijn moeder geleerd (al meer dan 10 jaar geleden ondertussen), maar ik doe nu een aantal dingen ook anders, zoals naden aan de binnenkant afwerken zonder lock-machine (omdat ik geen zin heb om ook nog een lockmachine te kopen) en alle ritsen erin zetten als een blinde rits (dan maakt het niet zoveel uit wat voor rits je gebruikt).

    Als je begint met naaien, zou ik het inderdaad doen op een wat rustiger moment. Want aan het begin gaat er wel vaak wat verkeerd en moet je bijvoorbeeld de draad weer eruit halen, omdat je twee panden verkeerd op elkaar hebt genaaid…
    Met naaien misschien simpel beginnen? Bijvoorbeeld cadeauzakjes (al kun je die ook haken natuurlijk)? Ik begon zelf verder met andere dingen die ik kon maken van niet-stretch-stof zoals katoen: rokken (met elastiek, zonder rits zoals https://handmade-mieke.blogspot.com/2014/05/handleiding-rimpelrokje-met-elastiek.html ), yukata (want: geen ritsen, geen knopen, dunne stof), kussenslopen, t-shirts van linnen/katoen (niet-stretch), etc. Daarna dingen met stretch-stof zoals t-shirts en truien. Op een gegeven moment ook rokken en vesten met ritsen (en knopen als het moet) en ik heb ook wel eens wat gemaakt met lycra (zwempakstof).
    Ik heb ook regelmatig met vriendinnen afgesproken om samen iets te gaan naaien (zij hadden allemaal eigenlijk geen naai-ervaring). Wat we hebben gemaakt: rokken, t-shirts, een cape, kussenslopen, een jurk met rits van niet-stretchstof, en een haori (dat was toen ik in Japan op vakantie was en ook bij die vriendin bleef logeren).

    En ja, dat is zeker zo 🙂

    1. Nienke says:

     Ohh late reactie van mij, excuus. Wat goed dat je dat kunt zeg! Ik heb een dame in de buurt ontmoet die me het misschien wil gaan leren, lijkt me heel leuk! Je hebt er inderdaad veel concentratie voor nodig, dat is bij haken wel lekker, dat kun je een beetje koffieleutend op de bank doen. Maar neemt niet weg dat ik het graag een keer wil leren! Zo leuk om spullen voor de kindjes te maken. Soms moet je gewoon beginnen toch?

 2. Marlie says:

  Er zit in jouw woonplaats een heel fijn wolwinkeltje, gewoon in het winkelcentrum, in het rijtje van de Rabobank/kapper/schoenmaker. Echt een aanrader als je wilt neuzen!

  1. Nienke says:

   Dat klopt inderdaad! Er zit er eentje in Leidsche Rijn en eentje in Vleuterweide. Ik hoop dat ze snel weer open mogen. Of je kunt daar natuurlijk nu ook winkelen op afspraak? Daar had ik nog niet eens aan gedacht. Dank!

   1. Marlie says:

    Zeker, echt een aanrader, dat winkelen op afspraak, ik spreek uit ervaring! Wel beperkt qua tijden, maar vervolgens heb je het rijk alleen om te neuzen en kun je ook nog advies vragen! Veel plezier alvast!

    1. Nienke says:

     Ah heerlijk! Ik heb je advies meteen opgevolgd, en hoewel ik niet bij de wolwinkel terecht kon, heb ik mezelf getrakteerd op een nieuw jurkje en een heel gezellig gesprek met de storemanager. Want daar heb je dan wél rustig de tijd voor. In die zin was het best wel luxe inderdaad 😉 zorgt ook dat je heel bewust gaat kijken. Vond het heel fijn! Heb jij een favoriete wolwinkel?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *