verzorging

NATUURLIJKE VERZORGING – JOJOBA OLIE

De juiste huidverzorging is een lastig onderwerp voor veel mensen. Het is heel persoonlijk welke huidverzorging je fijn vindt, en wat goed voor je werkt. Persoonlijk wil ik graag zorgen voor een zo’n natuurlijk mogelijke benadering van huidverzorging, wat geresulteerd heeft in het proberen van een aantal shampoos waar mijn vriendinnen en ik nog niet laaiend enthousiast over werden. Het haar werd heel snel weer vet en kriebelde soms.Op het gebied van shampoos heb ik ook nog steeds niet de juiste oplossing gevonden, maar qua gezichtsverzorging heb ik inmiddels twee producten waar ik inmiddels niet meer zonder kan.

Jojoba-olie

Een all-round product is jojoba-olie. De olie wordt gewonnen uit de zaden van de jojobastruik en is gelig van kleur (soms wordt de olie gebleekt, en dan is deze helder.) Bij kamertemperatuur is jojoba-olie vloeibaar, maar eigenlijk is het meer een soort was. De olie/was wordt niet snel rans en heeft een hele neutrale geur. Volgens de boeken die ik erop nageslagen heb, komt jojoba-olie het meest dichtbij ons natuurlijke huidvet en vult daarbij gemakkelijk tekorten aan zonder poriën te verstoppen.

De veelzijdigheid van jojoba-olie maakt het mijn favoriete product. Ik gebruik het als:

1) oogmake-up reiniger: een beetje jojoba-olie op een watje met een paar druppen water erbij is voldoende. (al moet ik wel zeggen dat ik geen waterproof mascara gebruik.)

2) als dagcrème/huidolie: na het reinigen van mijn gezicht (dat doe ik met water en aan het eind van de dag met een olijfzeepje) smeer ik een paar drupjes jojoba-olie over mijn gezicht en klaar. Je gezicht gaat er even van glimmen, maar daarna trekt het in. Heb je teveel gebruikt, dan kun je het altijd met een watje voorzichtig afnemen.

De olijfzeep gebruik ik omdat het je gezicht heel zacht reinigt, door de olijfolie droogt je huid niet teveel uit en wordt toch schoon. Het eventuele tekort vul ik daarna meteen aan met jojoba-olie. Het is ook ideaal om op je lippen te smeren bij droge lippen. Bijenwas en jojoba-olie maken een uitstekende lipbalsem.

Veel wassen (vooral met warm water) laat je huidvet oplossen, en dat is nu juist het beschermlaagje van je huid. Met name je gezicht krijgt een hoop te verduren; rook, uitlaatgassen, wind, water, zon, cosmetica. Noem maar op. Was je gezicht daarom niet met heet of warm water, maar met lauw water.

Ik ben na veel experimenten op deze twee unieke, goedkope en natuurlijke producten uitgekomen. (de tip voor jojoba-olie las ik op heelnatuurlijk.nl) Het scheelt ook nog eens enorm in de toilettas en badkamer, niet meer al die losse troep mee, maar gewoon een paar fijne en praktische producten. Daarbij zit er geen alcohol in, wat in veel verzorgingsproducten wel zit, dat doet je huid uiteindelijk niet veel goeds.

Jojoba-olie is te koop bij De Tuinen en Erica, maar ongetwijfeld ook bij de reform winkels. Let er wel goed op dat het pure jojoba-olie is. De olijfzeepjes haal ik bij Sissy Boy, een klein zeepje is 1,50 en je doet er maanden mee. Ik ben ooit op de zeepjes gekomen toen ik in het Wereldmuseum in Rotterdam was, waar een dame me enthousiast vertelde dat ze dit soort zeepjes voor alles gebruikte en helemaal verslingerd was. Tjah, daar raakt een mens nieuwsgierig van.

Niet teveel douchen en wassen is uiteindelijk wel beter voor je huid, maar niet altijd haalbaar. Mocht je zelf nog handige tips hebben, deel ze graag!

Meer weten over jojoba-olie? Lees ook:


Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *