schrijfsels

MOEDER WORDEN

Op momenten dat alle planeten op een lijn staan en mijn beide dochters tegelijkertijd (!) slapen overdag, neem ik de tijd om te bloggen, informatie over babietjes op te zoeken en gewoon even te ontspannen. Want ik merk dat ik soms dingen gehaast doe omdat de een of de ander mij straks vast weer nodig heeft. En dat is natuurlijk niet zo handig, want ik kan het ook vijf seconden trager doen en een ontspannen lijf en hoofd erbij houden. Dat vereist waarschijnlijk gewoon oefening.

Ik keek even op de H&M website, en daar viel mijn oog op een mooie vrouw die borstvoeding gaf. Niet iets wat je standaard tegen zou komen bij de koningin van de fast fashion merken. Het bleek een mooi interview met een vrouw – een model? – waar vooral dit stuk me raakte:

HOW HAS MOTHERHOOD CHANGED YOU?
“It has opened my eyes to the bullshit of the world. It has given me a priority, a meaning and a new way of being. Motherhood changes you, and you shift. I still love what I do, but this is a greater good and a greater cause. It has made me realise all the petty things in life that don’t really matter. It has also made me softer and allowed me to ask for help, realising I can’t do everything by myself. You want to make sure these little beings are okay and that you give them the best life. It’s shifted me in a way that nothing else could have.”

Dit is voor mij heel herkenbaar, en misschien voor jou – mocht je ook een moeder of vader zijn – ook. Met vrienden om ons heen die ook kinderen hebben verbazen we ons vaak gezamelijk over het idee dat we ooit vonden dat we het druk hadden. Of waar we ons toen druk over maakten. Veel kleine dingen waar je vroeger controle over wilde hebben, moet je nu verplicht laten gaan. 

En om hulp vragen is een dingetje. In onze huidige maatschappij wordt succes vaak gezien als iets van een persoon op zich. Niet van een groep mensen, terwijl achter elk succesvol mens een hele batterij aan mensen staan die dat mogelijk hebben kunnen maken. We vragen niet graag om hulp omdat dat ons het gevoel geeft dat we zwak zijn, dat we het niet alleen kunnen terwijl we graag willen laten zien hoe goed we alles zelf kunnen.

Dat is natuurlijk niet verkeerd, het is heel mooi om zelfstandig te zijn, maar het siert ook om juist om hulp te vragen. We zeggen tegen een vriendin dat ze ons uit bed mag bellen in een moeilijke periode – en dat menen we ook – maar zelf durven we dat niet als een vriendin ons precies hetzelfde op het hart drukt. We zijn wellicht bang om in het krijt te staan bij iemand, bang dat iemand ons een zeur vindt.. 

Echter, als iets verbindt, dan is het moeder/vaderschap. Voor elkaar klaarstaan. Even een kind in de gaten houden terwijl een wildvreemde moeder naar het toilet wil. Snel dat koffiekopje grijpen in een restaurant als een ouder druk bezig is met een ander kind. Helpen.

Samen opvoeden, samen ze in de gaten houden. Samen zorgen dat ze veilig blijven en dat de ouders overeind blijven. Want net zoals elk succesvol mens, staan achter elk succesvol – waarmee ik bedoel, gelukkig – kind, succesvolle ouders en opvoeders. Alleen als zij stabiel zijn kan het kind ook stabiel zijn.

Juist daarom is het niet erg om om hulp te vragen. Om zacht te zijn. Om los te laten. Om je fouten toe te geven en er samen om te lachen. Niets is fijner als met bevriende gezinnetjes samen lachen om onze onkunde, genieten van onze kinderen en af en toe even flink te ventileren wanneer het allemaal niet goed gaat. Naar elkaar luisteren en begrip te kunnen tonen. Net zoals in het echte leven.

Daar heb je niet perse kinderen voor nodig trouwens. Ook zonder kun je goed leren los te laten, je gebreken te ontarmen en je relaties voorop te zetten. Maar met kinderen is het bijna essentieel. It takes a village to raise a child. And to support their parents. 

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *