schrijfsels

Minder op m’n bord

Afzondering is niet altijd makkelijk, maar zo belangrijk…

Picture

Vandaag vond deze mooie quote van Elizabeth Gilbert (die dame van Eat, Pray, Love):

‘I am a better person when I have less on my plate’

Dat begin ik steeds ook meer te merken. Minder versnippering en meer focus betekent meer aandacht voor wat er op dit moment is. Of dat nu spullen, mensen, projecten of lieveheersbeestjes zijn. Teveel tegelijk willen doen is eigenlijk niets doen: het leidt niet tot bevrediging omdat je half niet in de gaten hebt wat je gedaan hebt.

Less is in die zin echt more, maar alleen jij kunt bepalen wat voor jou teveel of te weinig is. Ik merk dat ik het heerlijk vind om op te staan met 2 keuzes in ontbijt (of havermout of quinoa), bij thuiskomst 1 trui of 1 vest te hebben die ik meteen aan wil schieten na het werk… een paar recepten die ik keer op keer weer kan maken.

Natuurlijk is het leuk om op die vrije dag juist eens wat nieuws uit te proberen. Dan heb je er ook rustig de tijd voor. Maar – haaks op wat ik vroeger dacht – brengt wat routine en minder keuzes in je leven juist meer vrijheid en energie voor andere keuzes: spontaan uit eten, afspreken met vrienden… Als je bepaalde dingen versimpelt in je leven, heb je meer ruimte voor andere dingen.

Toegeven, dat is niet altijd makkelijk. Fysieke dingen in mijn leven kan ik nu best makkelijk opruimen. Vroeger was ik enorm nostalgisch, nu gooi/geef/breng ik met liefde spullen weg zonder me ook maar 1 moment minder te voelen. Ok soms een klein beetje… Maar in het algemeen gaat het prima.

Waar ik wel heel veel moeite mee heb, is mijn sociale leven versimpelen. Ik ken zoveel lieve en inspirerende mensen die ik allemaal wil zien, spreken, knuffelen en mailen, maar dat kan ik natuurlijk niet. Ik werk vier dagen in de week, heb een lieve vriend en familie, een huishouden om te doen en daarbij wil ik ook nog eens me-time hebben – daar heb ik vaak juist grote behoefte aan. 

Ik moet af en toe echt even helemaal ALLEEN zijn. Een inspirerende collega zei het laatst mooi tegen me, ze merkte op: tijd voor en met jezelf moet je echt plannen. Tegen anderen zeggen, nee ik kan niet want ik heb een afspraak. Met mezelf. Maar het is een moeilijke les om te leren. Mijn eerste reactie is altijd: ja leuk gaan we doen! En daarna zeggen zowel het engeltje als duiveltje op mijn schouder: wanneer ga je dat doen dan? En je bent al zo moe de laatste tijd… en ze hebben natuurlijk ook nog eens gelijk.


Laatst heb ik al mijn sociale afspraken afgezegd omdat het echt even hard nodig was. De meesten begrijpen het gelukkig ook heel goed. En het werpt zijn vruchten af, ik voel me rustiger en minder gehaast. De vraag is wel, hoe ga ik dit nu op een duurzame manier doen? Het zal een beetje trial-en-error werk worden. 

Stiekem ben ik blij met de komst van de herfst: in de zomer ga ik graag op pad, maar in de herfst is het veel makkelijker om me op te sluiten met een warm vest, kaarsjes, een film of een goed boek. Of juist even heerlijk in mijn eentje door het bos wandelen, de geuren van water, bladeren en gras opsnuiven en de wind in mijn haren voelen. Dat helpt. Maar uiteindelijk moet ik natuurlijk zelf mijn grenzen stellen en niet het weer als excuus gebruiken. Al mag het wel natuurlijk.. 

Dus ja, na het minimaliseren van spullen en het eenvoudiger maken van het materiële leven, is het nu tijd voor de binnenwereld. Echt tijd nemen en zorgen voor rust. Uiteindelijk kan ik er – wanneer ik de rust in mezelf heb – ook veel beter zijn voor anderen, dan een gesjeesde en gehaaste – en god forbid uitgeputte – vriendin zijn. Een slechte weerspiegeling van wie ik eigenlijk ben.

Een vriend van me zei het eens heel mooi: ‘Je bent op je mooist als je de rust hebt in jezelf.’ 
Daar gaan we dan maar eens ff aan werken niet? In alle rust, natuurlijk…

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *