boeken, zero waste

MIJN “BEKERING” TOT DE E-READER

Het is een paar jaar geleden dat een collega me een ‘nostalgische – en hopeloze – romantica’ noemde omdat ik liever ‘echte’ boeken las dan e-books. Terwijl hij me probeerde te enthousiasmeren voor de digitale wereld, had ik daar – als digitale professional – geen oren na. Contradictie? Jazeker. Maar toch… juist omdat ik de hele dag al achter mijn pc c.q. laptop geplakt zat, vond ik het heerlijk om een papieren boek op te pakken.

Daarnaast zit er ook zoveel vreugde in het kopen van een nieuw boek. De kaft voelen en te bekijken, de geur van het boek opsnuiven. Iets waar ik nog steeds enorm van kan genieten. Al deze heerlijkheden daargelaten, kreeg ik toch mijn bedenkingen.

Want zeg nou zelf, dit moet toch makkelijker kunnen?

Waarom een e-reader? 
Toen ik op reis was merkte ik wel hoe zwaar boeken zijn om mee te nemen, totaal niet praktisch, ik heb er een aantal in hotels achter moeten laten om me niet een breuk te sjouwen. Daarnaast paste het gewoon simpelweg niet meer in mijn backpack. Voor mijn komende reis zou ik om die reden toch liever een e-reader meenemen.

Ook ruimte speelt een rol. Zoals schrijver Terry Pratchett ooit mooi verwoorde ‘No matter how many bookcases or shelves you’ve got, you will always have a shortage of shelfspace.’ Onze boekenkasten (2 van die grote Billy’s van IKEA mét uitbouw) zitten al behoorlijk vol. Daarbij lees ik maar een aantal boeken meerdere keren – zo zien ze er nu ook uit – en een hoop boeken geef ik gewoon weer door. Als ik alle boeken die ik in mijn leven gelezen heb bewaard zou hebben, zou ons kleine huisje letterlijk uitpuilen… Mijn ecobewuste geweten vraagt zich dan wel eens af waar al die boeken (bestaat er een boeken Hemel?) eenmaal uitgelezen, heengaan, en of boeken nu wel zo milieubewust zijn.

Je eigen virtuele bibliotheek
Zo zat ik dit Paasweekend bij mijn vader – ook een boekenwurm en inmiddels enthousiast e-reader gebruiker – en bekeek zijn selectie e-books. Zijn enthousiasme sloeg aan. Toen ik daar al mijn favoriete fantasy en sci-fi in zijn digitale bibliotheek zag staan voelde ik me als een kind in een snoepwinkel. Al mijn favoriete paperbacks, digitaal! In DropBox, zodat ik er altijd bij kan! Halleluja! Je kunt wel raden dat mijn Paasdagen om iets heel anders gingen dan de opstanding van Jezus, bij mij was het wonder geschied op e-reader gebied. Voila, de e-reader was opgestaan en een gehele digitale bibliotheek met hem. Als ik een kat was geweest had ik luid zitten spinnen.

Computermappen vol met boeken. He-le-maal vol. Een paar meter boeken kost op je computer ook nog maar eens een paar MB, dus voor de hoeveelheid schijfruimte hoef je het niet te laten. Ik heb vol plezier mijn DropBox volgezet met mijn favoriete boeken, die nu in de kast gepropt staan. Nu heb ik nog even een dobber aan het kiezen van een e-reader. Ik twijfel tussen de Kobo e-ink reader en de Sony e-ink, beiden met WiFI. Mijn vriend probeert me zover te krijgen om meteen een iPad te nemen, maar die vind ik toch nog wel erg prijzig. TFT en kleur is mooi, maar in principe lijkt me een e-ink wel prettiger voor mijn ogen. Dat leest rustiger en komt meer in de buurt van een écht boek.

Gratis Software: Digitale Bibliotheek 
Wat mijn keuze ook wordt, een ideaal – en gratis – programma om je eigen bibliotheek in bij te houden is Calibre. In dit programma kun je alle soorten e-reader formaten inlezen (txt, pdf, rtf, epub, lit etc.) en die converteren naar andere formaten. Je kunt de metadata aan je boeken toevoegen en een kaft selecteren die jij het mooist vindt (of zelf maken, als dat je ding is). Ook kun je aangeven dat een boek onderdeel is van een serie, en welk deel het van die serie is. Een ontzettend gemakkelijk programma en ook weer helemaal gratis.

Mocht je overigens geïnteresseerd zijn, maar geen e-reader hebben of willen aanschaffen, je kunt e-books ook gewoon in PDF lezen of met Calibre naar PDF converteren, zodat je boeken gewoon op je telefoon of laptop kunt lezen. Mocht je neigingen vertonen tot categoriseren, rangschikken en je eigen bibliothecaresse spelen, dan kun je met Calibre helemaal je lol op.

Meer weten?  In dit artikel van kieskeurig.nl kun je alles lezen over de mogelijkheden en voordelen van e-readers. Ik ga eens dromen wat ik met al die vrije ruimte in mijn boekenkast kan doen…

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *