schrijfsels

MERINOWOL – KLEDING VAN DE TOEKOMST?

Merinowol is in mijn beleving het textiel van de toekomst. Toen ik 3 jaar geleden naar China ging, heb ik een Icebreaker vestje van merinowol aangeschaft. Een zwarte, met een capuchon. Daar heb ik wel even over na moeten denken, want zo’n vest kost zo’n 150 euro. Gezien ik voor 3 weken vertrok, naar zowel Noord als Zuid China reisde (dus in moest pakken voor warm, en koud weer), en daarbij niet heel groot ben en dus ook geen grote backpack mee kon nemen, had ik behoefte aan kleding die me zowel warm als koel kon houden, en wat gemakkelijk meeging in de backpack.

Icebreaker beloofde met zijn merinowol:
– dat het zich goed aanpast aan je lichaamstemperatuur
– goed ademt, en geen luchtjes vasthoudt
– daardoor nauwelijks gewassen hoeft te worden
– lang mooi blijft
– niet kriebelt

En die belofte heeft het Icebreaker zeker waargemaakt. Het vestje is heerlijk om te dragen, en het ziet er nu, na 4 jaar, nog steeds heel mooi uit! Ik denk dat ik het maar een paar keer per jaar hoef te wassen. Merinowol is daarbij dus ook nog een zeer milieuvriendelijke keuze!

Diervriendelijke merinowol
Wel attendeerde de eigenaresse van Refinity – een bedrijf dat onderzoek doet naar duurzaam textiel -, me erop dat merinowol op dieronvriendelijke wijze geproduceerd kan worden. Ik ben meteen op onderzoek uitgegaan en kwam er gelukkig achter dat Icebreaker zijn merinowol op een diervriendelijke manier produceert (lees hier meer). 

Nu zag ik dat H&M ook merinowol begint te verkopen, en door haar woorden ben ik er nu een beetje bang voor dat die merinowol niet zo aardig verkregen wordt. Vooral omdat de prijs zo’n 5 keer zo laag is als die van Icebreaker. Het is dus wel belangrijk om te controleren of de wol een goede en eerlijke oorsprong heeft. Niemand wil dat schandaal met die angorakonijntjes herhaald zien. 

Experiment
Mijn enthousiasme over merinowol werd bevestigd door deze dame, Nadia Eghbal, die bij wijze van experiment een jaar hetzelfde probeerde te dragen, wat haar grotendeels gelukt is (ze had wel nog een extra sportoutfit en een leuk jurkje bewaard voor speciale gelegenheden)! Ze koos voor een tshirt van Icebreaker, zodat ze die lang door kon dragen zonder het shirt te vaak te hoeven wassen. Lees hier haar verhaal en de reden waarom ze dit gedaan heeft, ik vond het erg inspirerend! 

Kwaliteit kost geld
Tja, Icebreaker/merinowol is wel duur ja. Aan de andere kant, wanneer je kiest voor minder kleding, maar wel voor kwaliteit wilt gaan, dan is merinowol echt een prima keuze. Het feit dat Nadia het een jaar lang zonder problemen heeft kunnen dragen, zegt al iets. Het vestje wat ik gekocht heb is na 4 jaar nog steeds erg mooi van kwaliteit, en ik neem het altijd mee op reis. Daarbij draag ik het ook graag naar mijn werk, over een jurkje of over een topje op een spijkerbroek. Wanneer je kiest voor een paar basisstukken in merinowol, kun je die natuurlijk altijd nog combineren met wat goedkopere opties. 

Joshua Becker beargumenteert in zijn boek ‘Simplicity‘ dat het wellicht beter is om 20 items in je kast te hebben hangen die duurder zijn, maar die je echt heel graag draagt, dan 40 items die ‘wel aardig’ zijn. Zoals de spullen die ik wel eens in de uitverkoop scoor, en later toch niet zo happy mee ben. Dat is zonde van het geld en zonde van het milieu!

Zelf had ik ook gewild dat ik eerder overgestapt was naar iets als Icebreaker. Ik was er meteen wel erg enthousiast over, maar bleef toch in mijn cirkeltje van leuke uitverkoopbasics halen bij de H&M. Ik besef me nu heel goed dat, wanneer ik 5 shirtjes/jurkjes van 20 euro had laten hangen, ik 1 mooi en duurzaam Icebreaker item aan had kunnen schaffen. Dat is voor mij uiteindelijk een dure (en milieu onvriendelijke) les geweest, die ik daarom graag met jullie wil delen!

Wel duurzaam, niet ‘vegan’
De grote voordelen van merinowol geven mij het gevoel dat het een grote kans heeft om één van de soorten textiel voor de toekomst te worden. De enige maar? Het is natuurlijk niet veganistisch. De vraag blijft, als de hele wereldbevolking aan de merinowol wil gaan, of dat zo goed is voor de schaapjes. Dat is is de grootste ‘maar’ bij mijn enthousiasme voor merinowol. Gelukkig lijken de schapen van Icebreaker in ieder geval heel goed verzorgd te worden, en ik hoop van harte dat dat ook inderdaad klopt!

Het is daarbij wel een natuurproduct, waar ook wel weer wat voor te zeggen is. Ik haak bijvoorbeeld graag met acrylgaren, want dat wordt chemisch gemaakt en komt geen schaap aan te pas, maar dat blijkt dus totaal niet biologisch afbreekbaar te zijn. Een goede keus maken blijft dus lastig, maar een duurzame keuze maak je met merinowol in ieder geval wel.

Interesse? Lees ook dit artikel van miss minimalist. Een paar goede, duurzame basics kunnen al een heel verschil maken!

Daarbij is Icebreaker zijn assortiment aan het uitbreiden, naast vooral ‘sport’ en reiskleding, zijn er ook al een paar rokjes, jurken en jassen te koop. Je kunt er ook terecht voor sjaals, handschoenen, mutsen en ondergoed.

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *