levenskunst

MEDITATIE APP

Photo by Saffu on Unsplash

Normaal gesproken ben ik niet zo van de ‘nieuwjaars voornemens’ – voornemens kun je natuurlijk elke dag maken – maar omdat we rond kerst twee weken vrij hadden, raakte ik toch geïnspireerd om weer eens met goede moed wat betere gewoontes aan te leren. Zoals meditatie!

Nu mediteer ik af en toe nog steeds wel met de mantra’s, maar afwisseling is fijn, tussen gewoon zitten zonder afleiding, een mantra of een geleide meditatie. Op Facebook zag ik een review van de ‘Buddhify App’ voorbij komen op Lifehacker. Het artikel trok mijn aandacht, en gezien de app maar €1,70 kost op de iTunes store, durfde ik het er wel op te wagen. 

En het blijkt de (mini)uitgave dubbel en dwars waard te zijn. Je kunt een meditatie kiezen die past bij wat je aan het doen bent, of je nu net wakker wordt, in de bus zit, gestressed op je werk zit of niet kunt slapen (al dan niet op je werk ;)). Daar krijg je dan een bijpassende geleide meditatie bij. Ook heeft de app een functie om gewoonweg 10 minuten te mediteren zonder enig commentaar, zodat je eigenlijk een soort wekker zet.

Het verschil met een gewone wekker om je meditatie bij te houden – en dit is heel fijn voor alle cijfer nerds en overachievers – houdt de app ook nog alle statistieken bij. Je kunt zelf je bewustzijnstoestand een oordeel geven door een cijfer van 1 – 5 te geven aan je mindfulness, concentratie en balans. Daarbij houdt de app bij hoeveel meditaties je gedaan hebt, verdeeld over hoeveel dagen. 

Ergens lijkt het wat krom, maar in een maatschappij waar we nogal resultaatgericht denken, kan het bijhouden van statistieken je een soort beloningsgevoel geven, hoewel de werkelijke beloning natuurlijk de rust en focus is die je in je meditatie ontwikkelt. Ik was bijvoorbeeld wel blij te zien dat ik na 1 week al 40 minuten gemediteerd had. Is niet enorm veel, maar toch beter dan niets!

In de ‘waaier’ van opties zijn een aantal meditaties te kiezen, waarbij je er (betaald) meer kunt downloaden. Echter is het aanbod ruim zat, dus je hoeft echt niet meer te kopen, behalve als je dat graag zou willen. Ik heb de app nu al een aantal keer in de bus gebruikt en ik vind het heel prettig. Zelfs al ben je nog niet helemaal wakker, helpt de stem je eraan te herinneren wat er deze dag het meest belangrijk is: jouw state of mind en innerlijke rust. 

Zelf merk ik dat door in de bus, of op de fiets, te mediteren voordat ik aan het werk ga, of zelf voor een afspraak met een vriend of vriendin, dat ik meer focus en een groter concentratievermogen heb, en beter in het huidige moment (en bij mijn eigen overtuigingen) kan blijven. 

Ik raad deze app dan ook van harte aan, en voor die €1,70 kun je het risico denk ik wel lopen.  Een mooie manier om oude wijsheid te integreren in de moderne tijd. 

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *