reizen

KRAKAU 2014

Photo by Hannes on Unsplash

Mijn vriendinnetje H. sprak me aan op Facebook. Of ik meewilde naar Krakau, de voormalige hoofdstad van Polen.

Best, zei ik, lijkt me leuk. Wanneer dan? Oh, nou.. over 2 weken? Euh. Ik keek in mijn agenda. Een paar afspraken verzetten en ik kon – voor dit soort dingen moet je immers gewoonweg tijd maken. Wat wil je daar precies doen dan?, vroeg ik haar. In november kun je ook best een lekker warm eiland opzoeken toch? Ze antwoordde ‘Ik wil Auschwitz zien’.  Fair enough. En zo’n stad hoor je eigenlijk ook wel met een behoorlijke portie kou te bezoeken. Ook mijn vriend vergezelde ons en zijn we uiteindelijk met zijn drietjes op pad gegaan.

We waren er maar vier dagen, maar we hebben een ongelooflijk leuke tijd gehad. Het was koud, maar wat is Krakau een mooie stad. En wat zijn de mensen aardig! En wat was het gezellig, zo rond kerst, met al die kerststalletjes, waar men gluwein, sloffen, warme hapjes en leuke hebbedingetjes verkocht. 

In die korte tijd hebben we veel gezien, het Wawel Kasteel, de zoutmijnen in Wieliczka, Schindler’s Factory – wat een prachtig museum bleek te zijn, Auschwitz en Birkenau – heel indrukwekkend -, een museum over de opgravingen op de Grote Markt en gezellige kroegjes. In Wieliczka werden we rondgeleid door locals, vrienden van mijn vriend. De prijzen van goederen zijn redelijk hetzelfde als in Nederland, maar qua eten en drinken ben je vrij goedkoop uit, wat het erg leuk maakte om rondjes te geven ;).

Krakau is een geweldig mooie en leuke stad gebleken, waar je tonnen aan geschiedenis kunt opgraven. De gebeurtenissen rond de WOII zijn vreselijk, maar goed om te bezoeken. Goed om je ter herinneren hoe kostbaar vrijheid en hoe belangrijk tolerantie is. Als je nog eens een aparte bestemming zoekt voor een stedentrip, dan zou ik Krakau van harte aanbevelen!

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *