schrijfsels

KOSTUUM DRAMA

Gisteren met vriendin C. naar de tentoonstelling “Uit de Mode” geweest in het Centraal Museum in Utrecht. Ik vond het heerlijk om er even uit te zijn. Het was prachtig weer om over de singel te lopen, met zijn mooie oude kastanjes, die al richting het roestbruin aan het verkleuren zijn.

Hoewel ik niet perse een fascinatie voor mode heb, vind ik kostuums en hun achtergrond heel interessant, en C. wist me er ook nog eens heel veel over te vertellen.

Er werden ook oude stukken ter plekke gerestaureerd, mooi om dat handwerk te zien en er uitleg over te krijgen. De pracht en praal van oude kostuums is indrukwekkend, maar als je je dan bedenkt hoe je vroeger moest bukken, bewegen of überhaupt naar het toilet moest, dan ben ik toch wel erg gezegd met mijn spijkerbroekje en truitje. Op poppen kon je een poging wagen om met katoenen, simpele versies van de kledij van vroeger de pop aan te kleden. Korset, onderrok, overrok… laag over laag over laag. Wat een gedoe. Maar mooi is het wel.

We hebben er nog fijn gelunched en ik besefte me dat een museum bezoek een heerlijke break is van mommy hood. Er heerst een bepaalde rust en ontspanning, je hebt even de tijd om je goed te concentreren en om je te laten inspireren. En als Amber straks wat groter is, gaan we gewoon lekker naar de overkant, een bezoek brengen aan het Nijntje museum. De kleine mop zal haar ogen vast uitkijken daar!

Manlief bezocht in de middag een Heartstone bijeenkomst in Alphen a/d Rijn en ik besloot om in zijn afwezigheid ook maar meteen ‘s avonds een kostuumdrama op te zetten. Lekker in dezelfde sfeer blijven. Mijn “hidden pleasure” voor kostuumdrama’s heb ik ooit opgepikt van een vriendinnetje van het HBO. Ze liet me kennismaken met titels als Pride & Prejudice en Sense en Sensibility, en sindsdien ben ik stiekem wel verkocht. Er is toch iets aan die tijd dat me fascineert.. hoe mensen met elkaar omgingen, de rust (en verveling!) de strakke rolverdeling en vooral de dappere vrouwen die daar aan probeerden te ontsnappen.

Dit keer koos ik voor een film die ik nog niet eerder gezien had, The King’s Garden, geregistreerd door Alan Rickman himself. Niet de beste film die ik ooit gezien heb, maar mooi gespeeld en fijn om even mee te ontspannen (onze dochter had ook genoeg gevoel voor drama gisteren..). En wederom een sterke rol voor Kate Winslet, die altijd sprankelt in dit soort historische films.

De tentoonstelling “Uit de Mode” is tot 22 oktober nog te bewonderen in het Centraal Museum in Utrecht.

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *