schrijfsels

KOEKJES

Photo by Christina Branco

Toen ik moeder werd had ik me het hele tafereel soms ietwat idyllisch voorgesteld. Lekker haken terwijl de kinderen om me heen aan het spelen zijn met een treinbaan of koekjes bakken met een muziekje aan en twee ijverige kindjes naast me.

Misschien dat het nog komt hoor. Met eentje van 4,5 en eentje van 1,5 is het vooral rennen, vliegen en hard proberen het huis intact te laten. Haken met een houten treinbaan op de achtergrond betekent nu nog: zorgen dat er niet met blokken hout (au) gegooid wordt en dat de jongste het werk van de oudste niet vernacheld.

Vandaag dacht ik mama puntjes te scoren door koekjes te bakken in deze eindeloze pandemie. Oudste helemaal enthousiast. Alleen het besef dat de reis na een gebakken koekjes begint met meel, herrie (want: mixer) en een hoop geklei, daar had madam de rust niet in de bips voor.

Het beeld wat uiteindelijk ontstaat is dat de oudste alles meteen en op eigen initiatief probeert te doen en ik als een geïrriteerde manager haar probeer te corrigeren en er voor probeer te zorgen dat niet alles door de hele keuken klotst. Terwijl de dreumes van 1,5 heel schattig rondjes loopt door de keuken en steeds ineens achter me staat als ik een stap achteruit wil nemen.

En dan bereik ik op een gegeven moment het kookpunt. GET OUT OF MY KITCHEN! Schreeuwt alles in me waarbij ik vooral een beeld van Mrs Patmore krijg, de kokkin van Downton Abbey.

Dan bereiken we het punt dat we er allebei klaar mee zijn, zij weer met haar Duplo gaat spelen, mama de koekjes zelf moet maken en ik elke 3 seconden uit de woonkamer hoor MAMA ZIJN DE KOEKJES AL KLAAR!??

Nadat die koekjes eindelijk gebakken waren – beetje taai en veel te zoet – mocht mevrouw ze versieren. En toen ontpopte ze tot een lief klein engeltje in de keuken. Want versieren geeft instant voldoening, en je mag tussendoor van de chocolade snoepen.

Had ik toch even mijn schattige mama tafereeltje. Hoewel de irritatie daarna wel weet ietwat terug omhoog sloop toen ik de bende meel in de keuken op kon gaan ruimen.

Als je overigens erg gesteld bent op Britse humor (ref. Mrs. Patmore) raad ik je aan om de serie Oh Cook van James May op Amazone Prime te kijken. Erg amusant en maakt je vergevingsgezinder in de keuken. Vooral naar jezelf.

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *