minimalisme

KLEDING MINIMALISEREN

Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash

Pff. Minimaliseren van je kleding is zo makkelijk nog niet. Mijn eerste stappen om kleding op te ruimen waren vrij simpel: alle kleding die ik niet echt mooi meer vond of droeg, gaf ik weg. Ik denk dat ik sinds vorig jaar, toen ik met de Buy Nothing New Month meedeed, en de Ik Geef Weg Utrecht en Omgeving Facebook groep oprichtte, zo’n 3 volle zakken kleding weggegeven heb. 

Toch bleef er een hoop kleding in mijn kast hangen. En, omdat ik ook maar een mens ben, en gewoonten tijd kosten om te veranderen, kwam ik natuurlijk ook nog wel eens met iets nieuws thuis. Stiekem. Toch. Af en toe. Nu hangt er een hoop spul in mijn kast dat ik mooi en praktisch vind… maar ik weet heel zeker dat ik een deel heel weinig draag. In de meeste minimalisten blogs wordt de 80/20 regel aangehaald: je draagt 20% van al je kleding, 80% van de tijd. Jeetje. Interessant om eens op te gaan letten of dat voor jou ook opgaat.

Twee vriendinnetjes van mij besloten hun kleding ook op te ruimen: de één omdat ik haar aangestoken had met het minimalisme virus, de ander omdat ze veel kleiner gaat wonen (en dat voor mij een aanleiding was om haar ook aan te steken met datzelfde virus…) We gingen door elkaar spulletjes heen, en beiden werden we weer happy met een paar nieuwe spulletjes erbij. 

De dag daarna werd ik met een vol hoofd wakker. Ik wilde toch MINDER spullen. En nu heb ik er weer leuke dingetjes bij? Paniek! Hallo luxeprobleem! (ja ik weet het). Als een idioot pakte ik een kussentje en een kaarsje en maande mijn arme over-denkerige hoofd tot rust. Na weer een beetje in de zen-staat te zijn, heb ik alle kleding uit mijn kast de woonkamer ingetrokken. Natuur-docu opgezet (dat inspireert me altijd om in te zien hoe weinig ik nodig heb) en weer flink door mijn kleding heen gesnoeid. En nee, ik ben er nog steeds niet echt. Maar wel weer een stapje dichterbij.

Mijn grootste struikelblok zijn allerhande nette jurkjes die ik voor mijn werk als zelfstandige bij een bank had aangeschaft. Allemaal prima, goede jurkjes. Netjes, mooie bijpassende blazers. Ergens vind ik die jurkjes leuk, want het staat mooi & profi, maar stiekem heb ik een beetje een hekel aan al die strakke jurkjes, en draag ik alleen maar blazers die elastisch zijn, zodat ik tenminste nog kan ademen. Die hangen er echt een beetje voor de ‘what-if’ situaties. 

Ik heb besloten ze nog even te laten hangen, en als ik ze na dit (half?) jaar nog niet ‘nodig’ gehad heb, dan zal ik ze doneren aan Dress for Succes

Waarom al die heisa om kleding? 
Omdat het bijdraagt aan een simpeler leven en meer ruimte creëert voor de dingen die ik belangrijk vind. President Obama en Steve Jobs zijn als voorbeelden genoemd in minimalisten blogs als succesvolle mensen die zichzelf beperkten tot een minimalistische kledingkast en -keuze. Niet dat ik mezelf met hen wil vergelijken, maar hun keuze om bepaalde dingen in hun leven eenvoudig te houden is een zeer logische. 

Daarnaast vind ik het opgeven van kleding ook een vorm van onthechting, een manier om je niet langer (teveel) te identificeren door wat je aanhebt. Dat betekent niet dat je er als een zwerver bij gaat lopen, maar dat je investeert in een paar mooie stukken, in plaats van al die H&M dingen die ik zo graag in de uitverkoop kocht. Een simpelere kledingkast betekent voor mij: minder kastruimte (en dus woonruimte) nodig hebben, meer ruimte en tijd voor meditatie, gezond koken, wandelen en tijd doorbrengen met geliefden.

Minimalisme voor de vrouwelijke kledingkast
Nu is het minimaliseren in kleding voor vrouwen wel een iets andere uitdaging voor mannen, althans, dat vind ik zelf. Mannen hebben een goede jeans, een paar shirts en longsleeves en een vest en ze zijn klaar. Wij hebben rokjes, panty’s, lange jurkjes, korte jurkjes, jumpsuits en dergelijke… Dus zocht ik wat hulp en inspiratie online. 

Ik vond onderstaande blogs erg behulpzaam:

Voor bij het uitzoeken van kleding en toebehoren
Vooral dit lijstje van minimalistpackrat is een goede graadmeter!

The Love it and Keep it List

 • Do you love it?
 • Do you wear it?
 • Does it match who you are now?
 • Does it make you feel happy?
 • Does it make you smile?
 • Do you have a top/bottom to wear with it?
 • Do you reach for it every time you open your closet?

The Wear it or Dump it  List

 • Do you never wear it?
 • Does it fit you funny or hang funny?
 • When you wear it are you always tugging it back in place?
 • Is the color wrong for you?
 • Does it seem perfect but it makes you feel blah?
 • Do you pass it by every time you open your closet?
 • Does it remind you of a bad memory? (Wore it when you fought with someone/got reamed out by your boss/etc.)
 • Do you like it but have nothing to wear it with?
 • Does it make you feel overwhelmed?

“Trust me, if you feel overwhelmed/depressed/unsettled by looking at an item of clothing that’s the piece to dump! When you’re done trying on all your clothes, you’ll have your “true loves”,  a nice wardrobe you’ve hung back up in your closet. You’ll also have tidy amount heading out to your local charity. And… if you’re like me, you’ll probably still have a few question mark items, things you know you never wear, but you just don’t want to get rid of yet.

What about those head-scratchers? They’re the  “tricky-sticky-kind-of-clothing-clutter”.  That’s where step #6 comes into play. Anything you don’t “love” or “wear on regular basis” that you choose to keep gets hung up on one side of your closet. We’ll say the left side. Now for the next few weeks you are required to wear these items at least once. See, they have to prove they’ve got a right to be in your life and if the try it on strategy hasn’t proved it, there’s the turbo-charged wear it for a day strategy.

Give it a shot! Seriously! You’ll discover soooo many flaws in these weird limbo clothes you’ll be chucking em as fast as you can. Ow that shirts too tight, those jeans bite into my stomach, those pants need hemming and I’m never going to do it, that dress hikes up on one side, that t-shirt drifts down and reveals waaay too much for my comfort level, and those shorts make my butt look fat. Nothing, and I mean nothing works better than the wear it for day test.” – via minimalistpackrat

Andere tips zijn bijvoorbeeld:
– kies een neutrale basiskleur, zoals zwart, wit, grijs, beige, bruin… en bouw daarop voort
– kies voor een paar (kleurrijke) accessoires (sieraden, sjaaltjes), die hetzelfde zwarte jurkje er elke keer anders uit laten zien
– kies liever voor 20 mooie kledingstukken dan voor 40 mjah-gaat-wel spulletjes
– in onze 4 seizoenen zijn laagjes het meest praktische: laagje voor laagje, en investeer in wat Merino wol als onderlagen voor de winter!

Een vriendin van me heeft een voorkeur voor paars en rood, het is dan het makkelijkst om een neutrale basis te hebben en die aan te kleden met je lievelingskleur. Het grappige is dat ik bij veel blogs lees dat mensen bij een propvolle kledingkast het herkenbare ‘I’ve got nothing to wear!’ gevoel hadden, terwijl ze bij een kleiner aantal kledingstukken veel creatiever werden met het combineren van kledingstukken, en zich ook veel blijer te voelen met de kleding die ze wel hadden.

Don’t tempt me!
Belangrijke tip? Vermijdt (en dit is waarschijnlijk een opgave) alle cheap stores zoals H&M, Zara, Primarkt (die voornamelijk omdat ze niet heel ethisch te werk gaan) en andere goedkope winkels zoveel mogelijk zodat je niet in de verleiding gebracht wordt. Alleen naar binnen gaan als je zeker weet dat je alleen een bepaald item aan wilt schaffen en sterk in je schoenen staat. Niet doen wanneer je ongesteld, emotioneel of unhappy bent  

De ham-vraag is wellicht: mag je nu nooit meer shoppen? Natuurlijk wel. De bedoeling is, of eigenlijk, het streven, is om heel bewust aankopen te doen die voldoen aan de criteria: mooi, praktisch en/of functioneel. De 1-in-1-out regel is daarbij behulpzaam. Echt die nieuwe tas nodig? Echt de meest geweldige tas ooit? Geef dan een oude tas weg of zet deze op Marktplaats. 

Inmiddels heb ik gelukkig alweer 3 zakken kleding, 1 tasje en een aantal paar schoenen weggegeven. En ‘t voelt goed! Op naar meer eenvoud en minder spullen!

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *