recepten, schrijfsels, voeding

KETO

Photo by Autumn Mott Rodeheaver on Unsplash

Ketogeen eten, het blijkt helemaal de hype, maar hoe dan ook ben ik ook aangestoken. Al een tijdje wilde ik gezonder eten, en had ik het gevoel dat ik teveel pasta, rijst en noodles binnenkreeg. Vooral omdat onze kinderen daar natuurlijk dol op zijn.

Sinds ik al een beetje overwoog om minder koolhydraten te eten – want snaaien in quarantaine doet volgens mij bijna iedereen – kreeg ik het startschot toen een vriend van ons op bezoek kwam. Hij had enthousiaste verhalen over een ketogeen dieet en was daar zelf vele kilo’s mee afgevallen. Ook zei hij er meer energie van te krijgen.

Ik ga hier niet helemaal inzoomen op wat het dieet is, maar dit filmpje van mijn nieuwe grote vriend Dr. Berg legt het goed uit. Mijn man en ik eten pescotarisch keto, dus zoveel mogelijk vegetarisch, met vis. En veel eieren. Je kunt overigens ook ketogeen eten als vegan, maar dan moet je veel noten kunnen eten, en dat lukt met mijn allergie helaas moeilijk.

Onze kinderen eten mee, maar krijgen er natuurlijk wel iets van rijst, pasta of brood bij. Tot nu toe bevalt het erg goed, we zijn beiden al rond de 4 kilo lichter. We eten vooral heel veel groente, en slaan tegenwoordig het ontbijt over. Zo doen we naast keto ook aan intermitted fasting. Door dat te doen krijgt je lijf meer tijd om te repareren en op te laden, in plaats van de hele tijd eten te verteren.

We proberen zelf vooral zoveel mogelijk groente te eten, aangevuld met kaas, eieren en zo nu en dan zalm. Het dieet richt zicht op puur eten, zo onbewerkt mogelijk. Het fijne aan dit dieet is dat je veel vet kunt eten – let op, wel gezonde vetten, ik geloof echt niet in een “bacon” dieet – en dat het goed vult. Je hebt dan in principe ook aan twee maaltijden genoeg. Dat is even omschakelen, maar nu zijn we redelijk gewend!

Overigens geven we onszelf ook toestemming om in het weekend intermitted fasting even lekker over te slaan en ‘s avonds keto proof van een glas droge rode wijn en kaas te genieten. Je houdt zoiets ook altijd maar vol als je het een beetje leuk houdt voor jezelf. Voordeel? Meer energie, minder energie (= insuline) dips, minder snacken en méér groente. Die laatste vind ik (en Dr. Berg met mij) zeer essentieel. Boerenkool en spinazie in plaats van brood!

Ik ben nu zo’n 6 weken bezig met keto, en waar ik in het begin nog vooral salade/groente combineerde met zalm/eieren/avocado ben ik langzaam aan het experimenteren met andere gerechten. Mijn favorieten zal ik in een later bericht delen, maar ik heb hier alvast wat tips opgesomd die me net onder het eten te binnen schoten.

GROENTE
Ik gebruik keto als een extra reden om HEEL VEEL groente te eten. Vers en het liefst biologisch is het beste, maar dat kan best een klus zijn om alles in huis te halen (en te gebruiken voordat het verpieterd). Diepvriesgroente is je vriend. Met een beetje geluk is het enkel in karton verpakt, en je haalt er zoveel uit als je nodig hebt! Ook ideaal als je bloemkoolpuree wilt maken (ipv aardappelpuree) of spinazie/boerenkool a la crème. Dat werkt ook goed met fruit, gezien blauwe bessen en frambozen zo’n beetje het enige fruit zijn die je met mate kunt eten op een ketogeen dieet.

LOOF & PIT
Van biologische groente kun je van het loof prima pesto maken. Dat is heel lekker met pijnboompitjes, maar die zijn ontzettend prijzig. Vind ik dan. Mijn tip is: zonnebloempitjes roosteren. Heerlijke bite, en koolhydraatarm. Onze meiden zijn er ook dol op! Heb je geen dure Italiaanse kaasjes in huis? Gebruik dan een stukje oude kaas, dat werkt net zo goed!

SOJAMELK
We drinken al jaren geen “echte” melk meer, en ik wil daar eigenlijk ook niet meer aan beginnen, maar de havermelk van onze kinderen bevat stiekem wel veel koolhydraten. Dat is voor hun prima, maar voor ons haal ik nu als alternatief sojamelk. Daar zitten geen koolhydraten in, en het is heerlijk romig. Daarbij zitten tofu en seitan ook vol met eitwitten, die je dus prima bij je eten kunt eten.

VERVANGEN
Natuurlijk mis je de koolhydraten wel eens. Maar op zich kun je rijst door bloemkoolrijst vervangen. Aardappelpuree door bloemkoolpuree. Gebakken aardappeltjes door gebakken radijsjes. Spaghetti door courgetteslierten. En als je dan ECHT die bite een keer mist, zijn er nog “nep” noodles en rijst, gemaakt van algen. Te koop bij bijv. Holland & Barrett. En die zijn best prima als je ze goed in de saus mengt. We hebben een keer ouderwets curry besteld en de algen rijst erbij geserveerd, en het was heerlijk!

Daarbij zijn er ook veel recepten voor als je toch écht een keer zin hebt in iets pizza achtigs. Ik maakte een overheerlijke keto chocoladetaart voor de verjaardag van de jongste. Het is dus zeker mogelijk!

Ik zal de komende tijd af en toe wat favorieten delen. In de toekomst willen we weer iets meer koolhydraten toevoegen aan ons dieet, maar nog steeds koolhydraatarm eten. Hoofdregel blijft: lekker veel groente eten. Mocht je willen weten wat we dan ongeveer eten, dan heb ik er een instagram aan gewijd. Vooral voor mezelf, omdat het best een omschakeling is qua dieet.

Heb jij plannen om iets aan je dieet te wijzigen?

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *