voeding

KETO | VERVOLG

Photo by Wright Brand Bacon on Unsplash

Een paar maanden geleden zijn wij enthousiast begonnen aan een keto dieet. Het keto dieet is redelijk restrictief, zoals de meeste diëten. Dus hebben wij dat volgehouden?

Om kort te zijn: een half jaar ongeveer. Het is echter wel zinvol geweest. Ketogeen eten betekent dat je lichaam in een staat van ketosis verkeert, waardoor je lichaam als het goed is zijn eigen vet reserves aan gaat pakken om dat om te zetten in energie. Dat is natuurlijk fantastisch, maar het zorgt ook voor stress op het lijf. Heel plat gezegd is het de modus waar je lijf in komt als er heel weinig koolhydraten beschikbaar zijn. Zoals we vroeger in de oertijd misschien een aantal dagen geen eten hadden. Dan kon je in ieder geval je eigen reserves aanspreken.

MOE
Toen we keto aten hadden we nooit helemaal het gevoel dat we compleet onze vetreserves aanspraken. Dat schijnt ook vaker wat langer te duren wanneer je lijf gewend is aan continue toevoer van (snellere) koolhydraten. Vooral onderweg + lockdown + vegetarisch was het erg lastig om ketogeen te eten. Ook werden we op den duur erg vermoeid, wat door een tekort aan mineralen kan komen. Als je geen koolhydraten eet, houd je minder water vast. Dat zorgt al meteen voor minder kilo’s op de weegschaal, maar dit zorgt er ook voor dat je sneller zout en magnesium verliest. In plaats van de grote voorraad energie, waren we vooral moe en prikkelbaar. Er zijn echter ook dagen geweest dat we ons op een klein beetje eten prima voelden.

Waarschijnlijk zijn dat allemaal dingen die je wel af kunt vangen wanneer je het dieet meer aanpast aan je eigen voorkeur en langer volhoud. Alleen hadden we daar niet helemaal meer de puf voor en zin in. Zeker in combinatie met zorg voor twee kleintjes, was het af en toe wel zoeken naar wat nou goed werkte voor ons persoonlijk, in onze situatie.

In plaats van “het dieet” compleet het raam uit te gooien, zijn we koolhydraatarm gaan eten. We hebben het keto dieet in het begin zo streng gevolgd dat we nauwelijks koolhydraten aten. (Voor keto moet je niet meer dan tussen de 20 – 50 koolhydraten per dag binnenkrijgen) Daardoor zijn we wel heel puur gaan eten. Zoveel mogelijk onbewerkt. En dat doen we nu nog steeds, alleen met iets meer granen erbij.

GEEN ONTBIJT MEER
Naast keto deden we ook aan intermitted fasting. Een langere tijd zonder eten gaan (bijvoorbeeld van 19.00 in de avond tot 12.00 in de ochtend) zou je lijf tijd geven om zich te herstellen. En je raadt het al, dan sla het ontbijt dus meestal over. Iets wat tegen alles in ging waar ik ooit in geloofde, want ik dacht dat het ontbijt juist reuze belangrijk was. Door het echter over te slaan, geef je je lichaam meer tijd om reparaties te doen. Anders moet het meteen weer aan de slag met voedingsstoffen verteren.

Grappig genoeg is na zo’n tijd ons lijf gaan wennen aan geen ontbijt. Het lukte Rick al heel snel om pas in de middag te eten, maar mij in het begin niet. Nu de druk van de ketel is merk ik grappig genoeg dat ik het steeds vaker volhoud om pas rond lunchtijd te eten. Ik denk dat het ook komt omdat ik nu niet meer zo’n strenge focus erop heb.

Als ik daarvoor wel trek heb, neem ik een blokje kaas of een stukje worst. Of wat yoghurt met fruit. Ik let er nu op dat het eten zo onbewerkt mogelijk is, maar ook eenvoudig. Bij de lunch eten we nog steeds vaak groente en salades. En de kinderen vinden het vaak ook veel fijner, om alles los op het bord te hebben in plaats van een saus met “dingetjes” erin.

EENVOUDIG
Zo wordt het geen dieet, maar een levensstijl, die vooral berust op onbewerkt, puur en eenvoudig. En dat was juist de eenvoud waar we naar op zoek waren, zonder uit onze jeans te groeien. En natuurlijk past er dan ook wel eens een stuk chocolade, een chipje of een frietje in. Alleen eten we daar nu gewoon minder van als voorheen.

Sommige voedingsdeskundigen zeggen dat voedsel gewoon benzine is voor je lijf. Dat is natuurlijk theoretisch ook zo, maar eten is ook sociaal. Troost. Gezelligheid en genieten. En dat moet het ook blijven.

Onze bordjes zien er nu heel eenvoudig uit. Een portie groente, wat nootjes, wat vlees/vis/ei/tofu, wat fruit. Iets vettigs. Wat bonen. Blokjes kaas. En als toetje maak ik van alles van griekse yoghurt en wat fruit. Simpel en prima.

Balans is key. Misschien dat we ooit weer eens hard op de keto bandwagon springen. Maar voor nu, is dit helemaal prima voor ons.

Zijn jullie anders gaan eten in de pandemie?

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *