zero waste

GO DIGITAL

Tot een aantal jaar geleden zou ik de laatste zijn geweest die zal bewerken dat gadgets en digitale oplossingen je leven makkelijker maken. Toen bestonden de de nieuwste gadgets uit de nieuwste modellen telefoons en tomtom’s, waar je verder niet veel meer mee kon dan de vorige versie. Online applicaties waren vaak omslachtig en communiceerden totaal niet met elkaar. Lastig en tijdrovend.

Inmiddels zijn gadgets, mobile devices, een stuk slimmer en handiger geworden, en ze kunnen je zeker werk uit handen nemen, mits je ze goed gebruikt en ze niet jouw leven laat bepalen, maar ondersteunend laat zijn aan de manier van leven die bij je past. Een kort overzicht van mijn favorieten:

1. de e-reader (e-ink) 
Ik heb altijd van lezen gehouden en kocht graag nieuwe boeken. De boeken die ik wilde lezen waren vaak niet in de bibliotheek aanwezig, waardoor ik boeken kocht en weer doorgaf, maar me altijd ietwat bezwaard voelde over die enorme lading boeken die me aan zat te staren. Sinds ik een lichte e-reader heb die ik overal mee naar toe kan nemen, is die stress grotendeels weg.De overige boeken – op een paar bijzondere na – geef ik weg. Daarnaast is het ook nog eens erg leuk om je eigen e-book covers te ontwerpen voor je lievelingsboeken. Een e-ink reader kan ongeveer 1-2 maanden met zijn accu doen, dus over opladen hoef je nu ook niet echt in te zitten… Minder stress, en meer ruimte in huis!

2. Digitaal plakboek: Pinterest (klik)
Het vinden van leuke dingen op internet, en daar dan allerhande bookmarks van maken, op te slaan op je computer tot je helemaal gek werd van al die mapjes vol plaatjes en ideetjes is verleden tijd met Pinterest. Tegenwoordig kun je ook ‘secret’ boards aanmaken, waar je dingen op kunt pinnen die persoonlijker zijn, of bijvoorbeeld cadeau-ideetjes voor vrienden waarvan je liever niet wilt dat ze die al kunnen bekijken 😉

3. Dropbox (klik)
Dropbox, waar was je al mijn leven? Geen gezeul meer met USB sticks, op het werk altijd je PowerPoints en gegevens bij de hand. Dropbox is tot ongeveer 4 GB gratis, en geloof me, daar doe je lang mee. Wanneer mogelijk kun je Dropbox op je PC/laptop installeren en files gewoon naar de Dropbox omgeving kopiëren  Ook is Dropbox per browser beschikbaar, dus ook bij omgevingen waar je geen installaties mag, kunt of wilt doen.

Combineer Dropbox met een eigen NAS of opslag thuis voor je foto’s, en belangrijke gegevens, en je ligt niet meer wakker van het idee dat je computer of laptop er opeens mee uitscheid. En als je erg van de veiligheid bent qua data (de Dropbox servers staan in de USA en daardoor ‘mag’ de overheid in je bestanden neuzen) dan kun je belangrijke bestanden inzippen met een wachtwoord.   aarbij vind ik de afbeeldingen die Dropbox gebruikt ZO schattig.

4. Evernote (klik)
Laatst was ik op het werk zo handig om mijn papieren notities in mijn ladeblok op te sluiten en de sleutel te vergeten, waardoor ik de notities van de meeting daarvoor niet zo goed meer uit kon werken. Dat doen we dus zo niet meer. Voortaan sleep ik mijn laptop mee en gebruik Evernote. Het fijne is dat je voor Evernote niets hoeft te installeren (kan wel) en daardoor dus ook op je werk altijd toegang hebt tot je notities en aantekeningen.

Ook als je in een saaie vergadering ineens een persoonlijke brainwave krijgt. Zeer handig en wederom tot een zekere hoogte gewoon gratis in gebruik.

5. Wunderlist (klik)
Net zoals Evernote online te gebruiken of te installeren, een gemakkelijke takenlijst. Eenvoudiger wordt het niet. Snuffel gewoon op de website en je ziet vanzelf hoe het werkt.

Natuurlijk zijn al deze software oplossingen ook beschikbaar voor iPad, iPhone en Android. Ze schelen een hoop papier, gezoek, proberen te ontcijferen van je eigen handschrift na een aantal dagen en ruimte.

Nog meer ideetjes hoe technologie ons leven rustiger kan maken, vind je hier.

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *