japan, reizen

INPAKKEN MET KINDEREN

Photo by Harsh Jadav on Unsplash

We proberen zo min mogelijk mee te slepen naar Japan, maar dat is met een nog niet zindelijk en zo nu en dan flesjes drinkende dreumes nog wel een uitdaging.

Maarrr… we hebben alles – voor 2,5 week reizen – in twee backpacks, 1 daypack en een losse travel tas voor de baby gepropt. De laatste is vooral nodig voor alle zooi die we in het vliegtuig nodig hebben (MonkeyGo stoeltje, Tula draagzak..). De travel tas is een opvouwbare weekendtas van IKEA die dus ook weer makkelijk in de backpacks gepropt kan worden wanneer hij leeg is. Of beter, verdeeld is over beide tassen  Mijn Osprey daypack heeft geen harde rug en kan dus opgevouwen in mijn backpack voor onderweg. Met drie rugtassen slepen is ons vorig jaar slecht bevallen, en onze backpacks hebben nog genoeg ruimte over.

Vorig jaar zijn we naar Tokyo gegaan en in de omgeving van Shibuya geweest, dit keer gaan we Osaka, Kyoto (Nara) en heel eventjes Tokyo bezoeken, om terug te komen in Osaka en terug te vliegen. We zijn daar al eerder geweest, maar het leek ons een fijne plek om mooie tempels te bekijken en lekker te eten, want dat kan in Japan echt overal! Het is er nu prachtig weer, tussen de 22 – 26 graden met af en toe kans op een buitje, dus dat betekent dat we licht kunnen reizen. Vorig jaar was het in Maart nog best koud, en nu kunnen we toch makkelijker buiten eten, even relaxen in het park..

MINIMALISTISCH INPAKKEN
We wilden na voorbeeld van Leylafashion packingcubes kopen, maar die vonden we nog wat duur en stiekem klein. Tenminste, de versies in de winkel dan, die van Leyla zijn wel redelijk groot, maar we hadden wat te weinig tijd om die ook te gaan bestellen. Dus kocht ik 2 sets stevige, duurzame waszakken bij de Blokker en propte daar alles in. Nu hebben we in ieder geval onze eigen kleding bij de hand en wordt het geen zooitje! (hopelijk). Normaal trek ik dan iets uit mijn backpack en trek ik alles overhoop. Dus ik hoop dat het alsnog iets uitmaakt. De zakken zijn daarbij voor van alles en nogwat te gebruiken (zelfs om groente en fruit in te kopen).

Gezien we voor Amber al een hele hoop ongewenste dingen moeten meeslepen (zucht) proberen we onze eigen bagage zo licht mogelijk te houden. De hoop was dat één backpack genoeg was, maar dat bleek een utopie, met luiers, pakken flesvoeding en een zak pap voor het geval dat ze de eerste dagen van schrik niet zou eten. Again: je weet maar nooit…

Mijn bescheiden reis garderobe

Een poging minimalistisch inpakken in mijn McGuyver packingcube werd voor mij:

 • 2 jeggings
 • 7 strings (wasbeurt na een week)
 • 2 BHs
 • 1 harembroek
 • 1 legging
 • 1 rokje
 • 1 jurkje (kreukt niet)
 • 1 dun vestje met lange mouwen met tribal printje
 • 5 shirtjes
 • 1 bolero (als cover-up Japanners houden niet van bloot, maar het is wel HEET)
 • 1 paar #nikes
 • 1 paar #tevas
 • 1 bikini (voor jeweetmaarnooit)
 • 1 opvouwbare #ayacucho softshell jas
 • 1 #thenorthface vest

Redelijk minimalistisch denk ik wel. Ik had natuurlijk ook enkel travelgear in kunnen pakken, maar we verblijven toch vooral in steden, en dan vind ik het wel leuk om er nog een beetje leuk uit te zien en niet alleen maar in afritsbroek en sportshirt rond te lopen. Dat bewaren we wel als we ooit echt hard gaan reizen met Amber. Voor de mannen: Rick neemt 1 broek mee, 5 tshirts en 8 boxers en een trui voor als het koud is. Ook hij neemt een softshell achtige jas mee die hij vorig jaar in Florida bij een Outlet gescoord had.

ZERO WASTE OP REIS
Zero waste leven is op reis altijd een uitdaging, en zeker in Japan, maar gelukkig heeft een Japanse kennis op instagram me al geleerd hoe ik moet vragen dat ik geen tasje wil en dan meteen mijn eigen tasje ophouden. (Sumimasen, kaban-o ja arimasen, kudasai!) Kijken of dat lukt! En natuurlijk: zelf stokjes, bestek en handdoekjes mee (Japanners zijn dol op wegwerp handdoekjes voor en na het eten) en pakken dus je boodschappen al in voordat je ook maar geknipperd hebt. Heel lief, maar niet heel milieubewust!

Qua toiletartikelen hebben we een superhandige Reisentel toilettas gekocht die je op kunt hangen. Dat hadden we echt al veel eerder moeten doen.  Zo vaak kon ik mijn leuke hippe toilettas niet kwijt en dan moest hij op de grond (nat) of op het randje van een wasbak (en hup, weer alles op de grond). Dit is voor zowel lange trips, als een hotelletje onderweg, echt ideaal. Je hebt meteen een soort hangplankje annex toiletkastje!

Ik heb een deo in blik bij me en vroeg ik heel lief bij LUSH om een proefmonstertje douchegel, die ik over heb gezet in een kommetje, zodat ik mooi een dot foundation in het bakje kon doen. Hoe kleiner hoe beter en ik kan het doosje mooi keer op keer hergebruiken. Daarbij heb ik voor het eerst van mijn leven mijn wimpers laten verven, voor wat gemak op reis. Het prikte nogal in mijn ogen, maar het is het gemak wel even waard. En nu ik last heb van hooikoorts ben ik er stiekem ook wel heel blij mee.

Verder neem ik heel weinig mee. Een oogpotloodje en zoals genoemd foundation. Wat jojoba olie. Herbruikbare watjes. En natuurlijk mijn mooncup en wat wasbaar maandverband. Wat zonnebrand crème, aloe vera gel in een flacon voor mogelijke zonnebrand en wondjes. Ik heb ook wat jojoba olie in een glazen rollertje gedaan voor in het vliegtuig, soms krijg ik daar zo’n droge huid. Geen idee of ik het daadwerkelijk ga gebruiken, maar het klinkt fijn!

DREUMES OP REIS
Uiteindelijk is het vooral spannend hoe het dit keer met Amber gaat, die dan bijna 2 is. Vorige keer was ze 10 maanden, en dat vonden we ook reuze spannend, maar een 2 jarige heeft weer hele andere uitdagingen. Het wordt weer een heel avontuur! Om haar bezig te houden tijdens de 11 (!) uur durende vlucht heb ik voor haar wat zakjes met trailmix om op te knabbelen, een paar nieuwe boekjes, een mini magnetisch tekenbord en wat vingerpopjes ingepakt. En natuurlijk de tablet. (en flesje, luiers, poedermelk, pap etc..) Het is een nachtvlucht, dus we hopen dat ze uiteindelijk lekker in de MonkeyGo kan slapen. Het is een soort opblaasbaar autostoeltje wat meer comfort geeft (en hopelijk slaapt ze daar net zo lekker in!) De draagzak hebben we ook bij, voor de zekerheid.

Verder nemen we ook net Deryan traveltentje mee als reisbedje, waar ze hier in ieder geval heel graag in speelde, nu hopen dat ze er net zo lekker in kan slapen. Anders zijn er gelukkig altijd futons. We hebben Airbnb’s geboekt met een extra kamer, dus als het allemaal mis gaat kunnen we eventueel om en om met haar in bed slapen. Maar ik denk dat het wel goedkomt.

We nemen draagzak (Tula) en buggy mee, omdat het fijn is om af te wisselen, ook voor Amber zelf. In de draagzak slaapt ze heel graag, dus dat werkt altijd. De buggy is fijn om ons te ontlasten en ook om boodschappen aan te hangen. Daarbij zit ze daar soms even fijner in dan de draagzak, en hij is meteen ook als stoeltje te gebruiken als ze eet.

Doordat Amber nogal avontuurlijk en bewegelijk is, denk ik niet dat we bij veel restaurants gaan zitten, maar soms komt het er natuurlijk wel van. We gebruiken dan een soort zakje zoals deze van MiniMonkey (wij hebben een andere, gekregen van een vriendin!) waardoor je van elke stoel een kinderstoel kunt maken, zeker handig bij restaurants zonder kinderstoel of met alleen tatami matten. Daar staan vaak lage stoelen op waar dit stoeltje vast ook op kan. Ik heb er nog even geen foto van kunnen vinden, maar die zal ik er nog bij plaatsen. Hierbij een foto hoe dat er ongeveer uitziet:

Mini Monkey

We nemen ongeveer 7 setjes kleding mee voor haar, die ik ook in een waszakje gepropt heb:

Ook hebben we nog wat cadeautjes ingepakt, dat vinden Japanners vaak erg attent. Ze overladen je vaak met cadeaus naar Japans gebruik, en dan is het zo gênant als je niets terug kunt geven. We kozen dit keer voor zuurtjes in allerlei kleurtjes en vormpjes.

Kortom, reizen met kinderen kan nooit helemaal zonder een hoop tassen, maar we hebben alweer wat meer geleerd van de vorige keer. Doordat Amber even bij oma logeerde hebben we in alle rust in kunnen pakken. Heel fijn. Nu hopen dat de vlucht voorspoedig verloopt! *fingers crossed*

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *