moederschap, reizen

INPAKSTRESS VOOR JAPAN EN FLORIDA

Nou stress. Het is fijn om na maanden uit te kijken naar reizen eindelijk te kunnen gaan inpakken. Dat is voor mij altijd een soort “bevrediging van de controledrang” om zeker te weten dat we alles bij ons hebben. Na een aantal reizen samen gemaakt te hebben waar we beiden bewust proberen te reizen met minder, komt daar nu een soort vervolgstudie op: reizen met minder EN EEN BABY! Bijzonder om terug te gaan naar Japan. Vorige keer dat we thuiskwamen bleek ik zwanger van Amber, hoe bijzonder is het om nu met haar terug te gaan, terwijl ik daar rond heb gelopen met haar in mijn buik, terwijl ik me daar nog niet bewust van was!

Over iets meer dan een weekje vertrekken we. Deze week staat dus voor mij in het teken van Rommelen In Huis. Laatste wasjes draaien. Vriezer vullen met diepvriesgroente en fruit zodat ik bij thuiskomst (en wederom vertrek naar Florida!) alvast eten kan maken voor Amber. Ook alvast kleertjes voor Florida uitzoeken voor haar en mij, want terwijl het in Japan waarschijnlijk mild lenteweer is, zal Florida behoorlijk warm zijn. Instant zomervakantie.

Om ervoor te zorgen dat ik niet alles hoef te proppen in die 10 dagen ertussen prop ik ze gewoon.. euh.. in deze week. Dus even voldoende toiletpapier in huis hebben, alle kabeltjes van alle electronica (telefoon, ereader en camera) charged & ready hebben en de rugzakken alvast zover mogelijk inpakken waar mogelijk. We nemen ieder een backpack mee en een rugtas, plus een tas voor Amber. 2x backpack 2x rugtas, 1x buggy en 1x handbagage Amber. Dat wordt dus weer “minimalistisch inpakken” geblazen.

GOOGLE SHEETS
Rick en ik plannen onze reizen tegenwoordig altijd in Excel sheets in Google. Altijd online bij de hand, ook als we er al zijn. Daar houden we kosten in bij, vliegtijden (en veranderende vliegtijden). We maken lijstjes van wat we in willen pakken en strepen die af met kleurtjes. Lekker nerdy, maar dat past ook bij ons. Vaak kopiëren we deze sheets gewoon voor de volgende reis. Opgedane nieuwe kennis kunnen we dan meteen toepassen. Ook houden we onze reisagenda er in bij. Zo hebben we in Japan al een aantal afspraken met diverse vrienden en uitjes naar diverse restaurants staan. Reistijden, locaties en adressen houden we daar ook in bij.

De uitdaging voor ons is nu dat we eerst naar Japan vliegen met Amber, daar twee weken zijn, dan 10 dagen thuis zijn en dan voor twee weken naar Florida vertrekken. Wanneer we terug zijn hebben we al gauw de overdracht van onze nieuwe woning en wordt de badkamer eruit gesloopt. Best spannend. Nu weet ik dat Rick en ik een hoop aankunnen samen, maar dit wordt wel weer een nieuwe uitdaging op de teller! Iets met uit je comfortzone gaan enzo 😉

ONTSPANNEND(?)
Ons mikpunt is dan ook dat de reizen zoveel mogelijk ontspannen worden. Voor zover dat lukt met jetlag en de dagelijkse (en nachtelijke) zorg voor Amber. Waar we voorheen altijd zoveel mogelijk wilden zien, wordt het nu gewoon per dag kijken wat mogelijk is en altijd een dag vrij te houden na een dag vol activiteiten. Hebben we iets in de middag gepland, dan houden we de avond leeg en vice versa. We gaan weer naar ons favoriete sushi restaurant, Sushiyuu van Daisuke, we gaan naar Kyubei, we gaan naar Disneyland Tokyo en naar Shimabata. We willen ook graag naar Nikko en naar de parken in Tokyo, om – hopelijk – de sakura te bewonderen.

Vooral in Florida, waar het lekker warm is, willen we gewoon een beetje rondlopen, in de zon zitten en met Amber knuffelen. De West Kust was heel indrukwekkend, maar Florida heeft vooral veel “grote-mensen-attracties” die we met Amber nog even overslaan. En krokodillen zien in de Everglades lijkt me nou ook niet bepaald heel babyproof. We gaan natuurlijk wel even kijken bij de Keys en in Miami. Kennedy Space Center staat ook op de planning. Maar alles relaxed. In Florida hebben we een auto gehuurd. Dat wordt nog even bekijken of we ons eigen stoeltje meenemen of er eentje huren.

UITDAGINGEN MET EEN BABY
Nu is Amber gelukkig een relaxed kindje, maar natuurlijk is het voor haar ook heftig. De grootste uitdaging is dan ook eten en slapen voor onze meid. (oh ja, en baby jetlag :O) We nemen voldoende flesvoeding en knijpfruitjes voor haar mee. Dat laatste vind ik iets minder fijn voor het milieu, maar wel voor onze gemoedsrust. Vers fruit kan duur zijn in Japan, dus we nemen het voor de zekerheid maar gewoon mee. Hele dozen flesvoeding en pap zijn in onze backpacks gepropt. Qua kleding hebben we zelf niet zoveel nodig, maar gezien ongelukjes met babietjes (spugen, lekken, kliederen) gauw gebeuren, pakken we toch maar een paar extra tshirts in. Ik heb een pak luiers onderin mijn backpack gepropt, zodat we de eerste dagen voorzien zijn. Dan gaan we de Japanse luiers maar eens opzoeken en uitproberen.

We hebben na wikken en wegen toch een Deryan Air Traveler aangeschaft, nadat we positieve verhalen gelezen hadden. Ze kan er misschien alleen maar deze twee vliegreizen in, maar je hebt daarbij ook meteen een matrasje voor haar. Als ze er goed op slaapt en lekker op speelt, dan is het die 26 euro die het ding gekost heeft meer dan waard. En anderen kunnen hem weer overnemen voor hun eigen reizen. Op deze website staan veel handige tips voor het vliegen met een baby, ook wat je ongeveer in moet pakken.

Het Deryan slaaptentje nemen we niet mee, in Japan hebben we een futon voor haar om op te slapen (een soort matrasje) en een slaapbank, die we hopelijk tegen de muur aan kunnen zetten zodat het een bedje voor haar wordt. Ik neem een lakentje van thuis mee zodat we haar lekker in kunnen stoppen, en haar twee slaapzakjes gaan ook mee. Lekker vertrouwd! Ook neem ik wat Biotex mee, daar was ik haar kleding altijd mee, en dat ruikt ook lekker naar thuis. We nemen ook een handig stoffen stoeltje voor haar mee, dat ik van een vriendin gekregen heb. De tatami matten maken het straks makkelijk om gewoon met zijn allen gezellig op de grond te zitten. Ik neem een grote sjaal mee zodat ze daar altijd op kan spelen.

We hebben een Ergobaby om haar te dragen, daar slaapt ze vaak erg lekker in en is een goed noodmiddel in het vliegtuig. Veel Japanners dragen hun kindjes in dragers, daar er niet altijd liften of brede stoepen zijn voor wandelwagens. We nemen een thermosfles mee om heet water in te doen zodat we zelf in controle zijn in het vliegtuig voor haar flesjes. Wanneer er voedsel of drankjes worden uitgedeeld, blokkeren de stewardessen vaak het gangpad.. als je kindje dan net een keel opzet omdat ze honger heeft, moet je wachten tot ze voorbij zijn. Dat lijkt me echt niet fijn, al is Amber vaak nog wel even af te leiden voordat ze het echt niet meer leuk vindt. Vandaar de thermosfles.

​We stoppen alles in een opvouwbare tas van IKEA voor haar als handbagage. Wanneer we in Tokyo zijn, kan de tas leeggemaakt en opgevouwen worden en kunnen we hem als boodschappentas gebruiken. Hij weegt daarbij heel weinig, dus geeft geen extra gewicht. Het lijkt mij persoonlijk heel handig, dus daar gaan we achterkomen. Zoals ik al gemeld had, nemen we een buggy mee waar ik nog even snel een voetenzakje voor gemaakt heb. 2 extra setjes kleertjes mee, een paar speeltjes, een schoon tshirt voor ons en genoeg voeding, dan moet het goedkomen.

Daarnaast lijkt het me ook heel leuk om te zien wat Japan voor handige baby spulletjes verkoopt. Om Japanse merken uit te proberen zonder daar meteen afhankelijk van te zijn. Amber is DOL op tamago (de plakjes ei op de sushi) dus dat is heel fijn, dan kan ze dat in ieder geval altijd eten. Voor de rest zal het uitproberen zijn. Ik las dat Japanse baby voeding vaak heel “kaal” is, als in, weinig smaak, omdat ze nog geen kruiden/zout/peper toe willen voegen. Ergens is da
t misschien alleen maar fijn, want Japans eten heeft toch hele andere smaken dan hier. We nemen gewoon een hele zwik pap mee zodat Amber in ieder geval haar buikje vol kan eten.

Qua kleertjes nemen we 8 rompers, 5 broekjes, 3 vestjes/truitjes en 1 jasje mee. Natuurlijk is het heel leuk om in Japan voor schattige babykleertjes te kijken en in Florida iets grappigs in de Wallmart te kopen. Dat zijn hele leuke en praktische souvenirs! Ik ben heel benieuwd hoe het allemaal gaat. Hoe ouder ze wordt, hoe minder zooi je mee hoeft te slepen, maar hoe jonger, hoe goedkoper (tot 2 jaar vliegt ze gratis of voor 10% van de ticketprijs) en natuurlijk hoeft ze nu nog niet naar school en kunnen we buiten het seizoen op vakantie.

Hopelijk is het een succes en kunnen we ook wat spannendere reizen gaan plannen met haar. Ik ben ook heel benieuwd wat ze er zelf allemaal van vindt. We merken in ieder geval dat ze altijd geniet van nieuwe indrukken en ervaringen en dat ze haar oogjes uitkijkt. We gaan het meemaken! Als ik tussendoor een gaatje vind probeer ik zeker erover te bloggen!

 

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *