schrijfsels

INCOMING BABY SPUL

Als fervente minimalist word ik soms wat bangig voor alles wat je voor een baby/kindje nodig hebt. Gelukkig zijn er honderden artikelen te vinden online over “Crap your baby doesn’t need” (hilarisch stukje) en “Minimalism with Kids“. Ik ben vast niet enige potentiële ouder die met enige angst haar hele huis bedolven ziet worden onder kinderspul en dan met name spulletjes die je maar 1/2/3/4/5 maanden nodig hebt. 

Gelukkig kun je door een combinatie van dingen al een eind komen. Zo hebben we een aantal vrienden met kleintjes van verschillende leeftijden en door ruilen, lenen en doorgeven voorkomen we allemaal dat we 101 dingen moeten aanschaffen. Ook met zwangerschapskleding doen we nu een groot ruilfeestje. Daar ben ik erg blij mee. Meer dan een paar kledingstukken heb ik toch niet nodig en de meeste dingen die ik draag zijn van tricot en rekken toch wel mee.

Daarbij probeer ik ook te letten dat aankopen langer meegaan dan alleen de kindertijd. Zo ook de commode. Ik surfte wat op het internet en vond de meest rare constructies om je kindje op te verschonen. Uitschuifbare lades, van enorm klein tot enorm grote stellages. Ladekasten met enge kinderpoten en obscure vormen. Erm. Nee. Not my thing. Tot mijn vreugde vond ik een IKEA ladenkast die perfect zou zijn als commode, kledingkast en zelfs dressoir. 

Origineel ben ik daarin absoluut niet, vele Pinterest plaatjes lieten me zien dat velen mij al voorgingen. En ja, waarom niet. Het is een mooie degelijke kast, die je makkelijk kunt aanpassen aan je smaak door andere knopjes erop te monteren, kleurtjes erop te verven of stickertjes te plakken. Mits dat je ding is.

Als het kindje groter is kan het verschoonkussen eraf, komen er wat schattige spulletjes op te staan, en komt de rest in de lades te liggen. Zelf vouwen we bijna al onze kleding ook op, dus een ladenkast is voor kinderkleding net zo makkelijk. En de paar mooie, aparte spulletjes, gaan gewoon leuk aan een hangertje. Staat meteen gezellig, lijkt me. 

Plankje erboven en je hebt zo een neutrale, modulaire kinderkamer. Ook heb ik al ledikantjes gezien die met wat ge-mac-guver weer een kinderbedje kunnen worden. Ook heel fijn. Paar mooie prentjes kopen of uitprinten en aan de muur washi-tapen. Per seizoen en smaak zo weer aan te passen.

En heb je zo’n luieremmer echt nodig? Of kun je er ook gewoon een prullenbak neerzetten? En een badje.. tja.. enorm schattig hoor. Maar ik heb welgeteld drie wasbakken in ‘t huis, een heus-echt-grote-mensen-bad (waar ik ons drietjes al gezellig in zie spelen met een klein laagje water) en een extra ladenkast, die toevallig in de badkamer staat en wellicht ook voor verschoondoeleinden gebruikt kan worden. Misschien is dat voldoende?

Natuurlijk, denk je nu, mens je hebt nog nooit een kind gehad dus je hebt geen idee waar je het over hebt. Daar geef ik je zeker weten 100% gelijk in. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat we de lading spulletjes toch minimaal kunnen houden en alsnog een hele gezellige en knusse kinderkamer (en alles daaromheen) kunnen neerzetten. Uiteindelijk is het enige wat we allemaal willen dat het een happy blij ding wordt en dat ‘t een fijn plekje heeft om in te liggen – en later te spelen – en dat mama en papa alles snel kunnen vinden en schoonmaken (!) zonder als kippen zonder kop rond te rennen.

Er zijn namelijk 101 redenen waarom we dat toch wel gaan doen. 

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *