minimalisme

IN UNIFORM

Heb jij ook zo’n trui waar je in leeft? Of een t-shirt wat je eigenlijk de hele week wilt dragen? Het idee van een capsule wardrobe en het hebben van minder kleding, is dat je minder kleding, vaker en langer kunt dragen. Wist je dat je 80% van je kleding eigenlijk nauwelijks draagt, en 20% echt heel vaak? Een leuk experiment is om je kledinghangers allemaal één kant op te draaien, en terug te draaien wanneer je iets gedragen hebt. Na een paar maanden kom je er waarschijnlijk achter dat je alleen je favorieten écht vaak draagt. We zouden wellicht best met minder kunnen. Betere kwaliteit, maar minder kwantiteit. Het vinden van kleding die dat waar kan maken is tegenwoordig best lastig!

Daarom ben ik al een tijdje op zoek naar duurzamere kleding. Ik kocht graag bij de ONLY en de H&M omdat hun kleding gewoon goed paste, maar de kwaliteit is, op wat uitzonderingen na, vaak matig. En dan heb ik het nog niet over de ethiek en de duurzaamheid rond die merken.. Alleen de spijkerbroeken van ONLY bevallen mij op zich best goed, daar heb ik nog geen alternatief voor gevonden. Het lastige met overstappen naar een ander merk vond ik vooral dat het zoeken is naar een goede pasvorm én kleding die lang mooi blijft. Als ik veel centjes moet neertellen voor kleding is dat an sich geen probleem, maar dan moet het natuurlijk ook wel een tijdje mee kunnen!

Al een tijdje had ik het merk Naketano (compleet vegan!), op het oog. Na wikken en wegen – ze zijn niet goedkoop – heb ik er toch eentje gekocht en tot mijn grote vreugde draag ik hem het liefst DE HELE WEEK. Door mijn zelfgemaakte deo blijft hij fris, het is meer dat mijn dochter er op een gegeven moment wel iets overheen gooit (of ik zelf, helaas) en dan moet-ie toch in de was. Het is voor mij de perfecte combi van casual en toch gekleed, waar ik me als mama goed in kan bewegen. Ik houd erg van getailleerde lange truien, en die zijn niet altijd zo makkelijk te vinden. In deze trui zit een heerlijke kangoeroe zak, waar ik mijn handen in kan steken als ik het koud heb, of snel iets kleins mee moet nemen als ik ons meisje in mijn handen heb. De col is tegelijkertijd een hoodie en kun je dichtknopen als een soort sjaal. Wat een multifunctionele trui, heerlijk!

Het idee van een uniform – elke dag hetzelfde aan te hebben – sprak me nooit heel erg aan, maar als moeder vind ik het heerlijk dat ik één beslissing voor de dag minder heb, en me toch heerlijk en goed gekleed voel in mijn mooie trui! Toen hij laatst in de was moest was ik in de ochtend even helemaal de kluts kwijt, dat ik in mijn kast moest zoeken wat ik aan kon trekken. Zo snel kun je aan (ochtend) rituelen wennen blijkbaar.

Van een winkelier hoorde ik helaas dat Naketano er mee gaat stoppen. Echt heel erg balen, want ik was juist zo blij om een goed en fijn merk te vinden dat getailleerde, mooie truien heeft, dat zijn mijn favorieten. Rick en ik hebben er nu maar een aantal besteld, zodat we er even mee door kunnen. Even kijken hoe deze nieuwe modellen zitten, en dan maar goed zuinig op zijn! Ik ben ook een tijdje erg fan geweest van Icebreaker, maar hun kleding is wel erg “outdoors”. Dat wordt dus weer doorzoeken 🙁

De truien en vesten van Naketano zijn nog een jaar verkrijgbaar en dan gaan ze er na alle waarschijnlijkheid uit. Mocht je een merk weten wat hierop lijkt, dan hou ik me graag aanbevolen! Wat zijn jullie favoriete duurzame merken?

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *