voeding

IF YOU LIKE WHAT YOU SEE, PUT IT IN A JAR..

Potverdorie. Pun intended. Alles ziet er ZO leuk uit in Mason Jars. Of de mooie Italiaanse potjes die je hier in Nederland makkelijk kunt kopen. De originele Mason Jars zijn ook verkrijgbaar maar loeiduur.. en als je ooit een dekseltje kwijtraakt.. nee ik hou het wel op onze eigen versie die je gewoon bij bijna alle winkels kunt aanschaffen. ​Nu ben ik de laatste tijd niet zo vaak de hort op, dus potjes meenemen naar het werk hoeft even niet, maar jeetje, wat ziet het er fijn uit.

Nu maak ik de meeste lunches toch met brood, maar daar wil ik weer een beetje van af gaan kicken.. en ook als onze kleine er straks is, is het misschien wel prettig om in een vrij uurtje twee van deze schoonheden in de koelkast klaar te zetten voor wanneer we trek (en tijd) hebben om te lunchen. Ook lekker met kikkererwtjes.. of tuinboontjes.. en komkommer.. en.. oh jammie van alles natuurlijk.

​ZELF INMAKEN
Dus gisteren heb ik er bij de Sligro twee extra meegenomen, plus twee kleintjes. Ik wil namelijk graag zelf cashewnoten boter gaan maken, daar dat spul behoorlijk duur is in de natuur winkel. En het lijkt me ook gewoon leuk en we hebben natuurlijk onze mega-sterke Kenwood blender die overal spreekwoordelijk gehakt van kan maken. Mijn tante Hedwig (die tegenwoordig een hele hippe eigen receptenwebsite heeft: je ziet, het zelf-gezonde-dingen-maken zit in de familie) had een keer een handige tip daarvoor:

​De goedkoopste cashewnoten kopen die je vinden kunt (vaak gezout) en dan goed afspoelen. Als je ze daarna verwerkt, zit er maar een klein beetje zout in maar ben je wel veel goedkoper uit. Handig! Werkt ook voor andere noten, maar helaas kan ik niet alle noten verdragen. Cashewnoten boter is daarbij heerlijk door de havermout ‘s ochtends, zit je zeker tot aan het middageten mee volgestampt!

LEG EEN VOORRAADJE AAN
En zo zijn er nog wel meer truukjes om dit soort maaltijden toch wat eenvoudiger te maken (als je eerste reactie in was “Who has time for this?). De Albert Heijn verkoopt kant en klaar “superfood mixjes”. Nog beter is het om een grote voorraad in te kopen en je voorraadbusjes bij te vullen. Mijn lief en ik hebben beiden een eigen bedrijf, dus we kunnen inkopen bij de Sligro’s van deze wereld. Een grote zak kokosrasp halen en in kleinere potjes in de keuken bewaren. We hebben nu niet veel ruimte in de keuken, maar in de toekomst wil ik alles fijn in potjes in kastjes hebben. (En wel in deze kast <3.. of iets wat er op lijkt..)

Sowieso hebben we nu net voor de komst van de kleine even goed ingeslagen bij de Sligro. We hebben alleen een soort voorraad/utility hok waar de wasmachine staat en een paar planken, maar wat we hebben, hebben we volgestopt met voorraadjes pasta, couscous, havermout en andere bulk goederen. Hoeven we alleen nog maar verse groente en fruit te halen. Plus, als je steeds een beetje dezelfde pasta/rijst/couscous koopt met dezelfde kooktijd, hoef je alleen maar te onthouden (of op het potje te schrijven) hoe lang ‘t moet koken en kun je blijven bijvullen.

DIEPVRIES!
Ik ben zo’n idioot die haar diepvries altijd half leeg had (niet economisch, ook niet eco haha). Als ik er al wat indeed, vergat ik het weer. En bij vlagen had ik wel een diepvries, en dan weer niet. Ja zo’n vriesvakje waar je niets in kwijt kon. Maar tegenwoordig kun je, wederom bij de AH, maar ook bij andere supermarkten, diepvries groente, fruit en zelfs kruiden halen. Dat scheelt een hoop gehaast om het verse zo snel mogelijk op te maken voordat het wegloopt. Ik moet het nog wel een beetje in mijn systeem krijgen (het moet natuurlijk wel ontdooien), maar het is perfect en er gaan geen voedingsstoffen verloren!

Dus. Dat maakt het makkelijker om dit soort fijne jars toch te maken zonder een hoop rompslomp. Ook kun je deze glazen potten prima bewaren om dingen mee in te vriezen (lees hier hoe), ipv de plastic bakjes en zakjes (yes, I’m guilty). En er lekken dan ook geen nare plastic stofjes in je eten, wat ook wel zo prettig is! Dus ja.. ik ben fan! Hoop dat ik er aan toe kom om af en toe wat updates te posten. Maar eerst storten we ons even op ons grote nieuwe avontuur… BABY!

(Ja babyvoeding in mason jars. Ik had er ook al aan gedacht. Eigen olvarit potjes. Wow. I’m there with you!)

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *