interieur, levenskunst, tweedehands

IETS NODIG? KIJK EERST TWEEDEHANDS!

Decorated plants corner in old house

Tweedehands. Dat is tegenwoordig mijn code woord als ik wat nodig heb. Als het lukt natuurlijk. Maar eigenlijk gaat het prima, en heb ik via United Wardrobe al een aantal kleren gekocht, en via Marktplaats en Facebook Marketplace veel spulletjes kunnen kopen voor het huis of voor onze dochter. Ik vind het ook heel leuk om bij de kringloop te kijken, maar die zijn vaak lastig bereikbaar met het OV en ook niet altijd handig met een wandelwagen. Daarom bewaar ik de kringlopen voor onze grote kringlooptochten met vriendin Saskia, wat dan des te leuker is!

Ik ging er eens over nadenken wat ik laatst allemaal tweedehands gevonden heb. Via United Wardrobe – een website voor de koop en verkoop van tweedehands kleding – kocht ik een leuk zwart jurkje (mijn nieuwe little black dress), twee hotpants voor de zomer, een nepleren jasje en een prachtige multifunctionele yogatop.

Allemaal tweedehands!

Via de Facebook Marketplace vond ik een mooie houten parasol met wit doek voor de tuin. Een organizer voor Amber’s boekjes en speelgoed in de auto. Een cake pop maker om zelf Japanse takoyaki te maken. Een waterkoker, toen de onze ineens spontaan niets meer deed. Een rieten nachtkastje voor Amber. Een enorme lading Duplo. Twee fietsstoeltjes (voor zowel voor ├íls achter) Een speeltafeltje en stoeltje voor Amber en divers speelgoed. Ook om ons heen hebben we veel gekregen viavia. En ook nog al die leuke rieten en houten mandjes, lepeltjes en (weck)potjes die ik bij de kringloopwinkels vond. Noem iets geks en je vindt het tweedehands.

Ook allerlei speelgoed vond ik tweedehands en knapte ik op. Likje verf, beetje schuren.. Hier kun je een paar van mijn projectjes vinden. Ook dingen lenen en ruilen scheelt zoveel in zowel kosten als qua milieu. Die schoenen waar je dochter net uitgegroeid is, lenen aan een vriendinnetje van haar. Een puzzel lenen totdat je kindje weer uitgekeken is en weer terug (of door)geven. Het is zo makkelijk en zoveel leuker en gezelliger!

Het maakt me daarbij ook dankbaar. Het scheelt veel geld en je zorgt dat je bestaande spullen een nieuw leven geeft en daardoor geen nieuw gemaakt iets aanschaft. Het kost soms iets meer tijd, maar daar staat tegenover dat je vaak leuk contact hebt met mensen. Het vereist soms wat speurwerk, goed Googlewerk en inschatten of mensen snel en netjes reageren. Maar aldoende leert men, en ik vind mezelf inmiddels best “tweedehands savvy”. Ook vind ik het leuk dat ik steeds beter word in tweedehands spulletjes opknappen. Soms koop ik dingen tweedehands, alleen maar om ze op te knappen, een tweede leven te geven en dan weer door te geven!

Je gaat steeds meer “mogelijkheden” zien bij de dingen die je vindt, in plaats van alleen maar te kijken wat er mis mee is. ‘Iemand zet het op Marktplaats dus er zal wel iets mis mee zijn,” denken veel mensen. Maar dat hoeft helemaal niet. De twee hotpants die ik kocht, bleken het meisje dat ze verkocht niet meer te passen door een blessure. Ze was er gek op, maar kon ze helaas niet aan. Dus ze verkoopt ze niet omdat er iets mis mee is. Soms is dat natuurlijk wel het geval, maar misschien kun jij daarmee leven en de gever niet! Spullen zijn gewoon spullen, en als je ze nieuw koopt gaan ze ook vanzelf slijten. Het nieuwe gaat uiteindelijk overal vanaf.

Op het moment zoek ik wat tweedehands Teva’s voor onze dochter, en er staan echt honderden op de Facebook Marketplace. Nu nog zoeken dat ik een deal met iemand kan sluiten, en Amber kan weer rond trappelen! Het is soms bijna verslavend, om de hele tijd rond te speuren voor mooie buitenkansjes. Een soort “omgekeerd” shoppen, waar de kick soms groter is omdat er juist geen 100 stuks van op voorraad zijn, maar juist net die ene die jij graag wilde hebben!

Kopen jullie veel tweedehands? Doen jullie ook aan ruilen? En organiseer je bijvoorbeeld wel eens met vrienden en vriendinnen “ruil” dagen? Vroeger deed ik dat wel eens met kleding, dat was altijd erg leuk! Maar tegenwoordig heeft iedereen het zo druk (wij ook hoor ­čśë ). Dat is wel eens jammer! Maar nog steeds vind ik het de tijd waard om tweedehands te speuren en te kopen. Hoera voor tweedehands!

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *