diy, speelgoed, tweedehands

DIY HOUTEN SPEELGOED OPKNAPPEN

Ik neem steeds minder tijd om even te bloggen, gezien ik de paar uurtjes in Amber’s middagslaapje graag aan dingetjes voor mezelf besteed, maar nu ben ik toch wel weer enthousiast in de categorie opknappen: de combinatie van krijtverf en ModgePodge! Een tijdje geleden blogte ik over poppenhuismeubeltjes. Die had ik op Marktplaats gekocht en opgeknapt. Ze waren nogal fel van kleur en daar houd ik persoonlijk niet zo van, dus heb ik ze mintgroen geverfd met krijtverf van de Kwantum.

KRIJTVERF
​Krijtverf is fijn omdat je niet perse hoeft te schuren en het dus heel goed dekt door de dikke krijt. Nadeels is wel dat het redelijk dik is, dus niet geschikt voor heel fijn werk. Ik vond het heel mooi geworden, maar niet zo slijtvast. Ik wilde het “lakken” met iets waar ik daarna niet het hele huis voor moest ontluchten. En ook iets wat veilig is voor kinderen. Het duurde even voor ik iets geschikts gevonden had. Ik zocht op internet en las dat sommige mensen ook ModgePodge gebruiken om dingen mee te lakken. Ook las ik over DIY projecten in bladen als Molly Makes en las dat voor de decoupage projecten, ook ModgePodge als sealer gebruikt werd. Dus misschien.. werkt het ook op mijn krijtverf creaties?

MODGEPODGE
Modge Podge komt uit de USA en is een soort verwaterde lijm. Het is niet giftig, en kan – naast voor decoupage en lijm – ook als sealer gebruikt worden voor o.a. hout. Je hebt er verschillende versies van, ook Modge Podge speciaal voor stof, of voor buiten.. het is echt een soort Do It Yourself 101. Iets wat je gewoon In Huis Moet Hebben als je graag dingen zelf maakt of opknapt. De normale – originele – Modge Podge droogt doorzichtig en mat op. Het spul stinkt niet en is ook makkelijk uit de kwasten te

spoelen. Je kunt het beste “spons” kwasten halen. Ik vond een setje bij Wibra voor 50 cent. Je kunt ze keer op keer goed uitspoelen en opnieuw gebruiken.

Ik probeerde het op de poppenhuismeubeltjes uit, en het droogde heel mooi op. Al gauw begon ik ook te experimenteren met wat blokjes die ik via een vriendin gekregen had, en een houten huisje wat ik op een rommelmarktje in Normandië gekocht had. Ook een beetje fel allemaal en ook wel aan een opknapbeurtje toe. Je ziet bovenin helemaal rechts de “before” foto van de blokjes en links het resultaat van de blokjes en het huisje. De combinatie van krijtverf en Modge Podge werkt heel goed!

Waar ik alles vandaan heb:
– Ashfords & Sons Krijtverf – gekocht bij Kwantum, in mooie zachte kleuren. 4 euro voor een klein blikje. De blikjes gaan lastig open en zijn nog moeilijker te sluiten, dus giet ik ze over in glazen potten die ik bewaar van voedingsmiddelen.
– Kwasten
– ModgePodge – bij Xenos gevonden
– Sponskwastjes om de ModgePodge dun mee op te brengen – Wibra (die zien er zo uit)
– Houten speelgoed – inkoppertje, maar kijk bij de Kringloop en op Marktplaats. Zie je iets moois, maar staat de kleur je niet aan? Dan heb je je project te pakken!

Bij Hobbywinkels kun je natuurlijk ook altijd terecht, maar die heb ik hier niet in de buurt, dus ik was al lang heel blij dat ik alle voorraad redelijk in de buurt kon vinden. Alleen de Kwantum is wat verder weg, en dan kijk ik manlief maar even lief aan. Overigens heeft “onze” Kwantum een hoop kleuren niet in het klein op voorraad. De lichte kleuren wil ik daarom proberen te mengen met een beetje gewone verf op waterbasis zodat ik meer kleurtjes kan maken, zoveel heb ik voor kinderspulletjes toch niet nodig.

HOE DOE JE HET?
Je kunt je houten projectje licht opschuren, dat hoeft niet altijd, maar is soms wel mooi, zeker als het al wat slijtage sporen heeft. Als het vettig is, maak het dan even goed schoon met wat verdund afwasmiddel en laat het goed drogen. Dan begin je gewoon met verven. Ook met krijtverf zit je toch snel op twee lagen. Laat de eerste laag goed drogen, voor je de volgende aanbrengt (ik ben zelf ook nogal ongeduldig 😉 ) Ik doe het graag voor het slapen gaan, dan weet ik zeker dat het goed heeft kunnen drogen.

Als de verf goed droog is, kun je de Modge Podge dun met een sponskwastje aanbrengen. Nadat het droog is kun je eventueel nog een laag aanbrengen, maar één is in principe genoeg. Je ziet bij Krijtverf heel goed als je iets gemist hebt, dan is het namelijk nog wat stroef en duidelijk “ongelakt”.

Goed laten drogen, en je bent klaar!

Het is een geweldige combi om (oud) houten speelgoed mee op te knappen. Je begrijpt dat er nu maar weinig houten spul veilig voor me is.. je kunt nog veel meer doen met ModgePodge, en naast Pinterest kun je op websites zoals deze: ModgePodge Rocks! leuk inspiratie opdoen.

Verder heb ik ons tweedehands IKEA kastje nieuwe greepjes gegeven van een oude riem (waar ik eerst een tas mee opgeknapt heb). Mijn pannenkoekplantje heb ik nu eindelijk verstekt. Ze lijken het goed te doen, dus straks ga ik de andere scheuten ook een nieuw huisje geven. En zo pruts ik lekker verder. Het is er nu ook heerlijk weer voor!

Nu het in de ochtend alweer donker aan het worden is – manlief staat om 5.30 al op – heb ik mijn gezellige lampjes weer opgehangen, dit keer aan de ladder. Een gezellig lampje, genoeg om even bij aan te kleden of mee naar bed te gaan, maar niet te fel om iedereen wakker te maken.

Verder ben ik heel blij met dit mooie boek dat ik voor Amber, maar ook een beetje voor mezelf gekocht heb. Ik zag het bij vriendin Rianne. Het heeft een bladzijde voor elke maand, en de boom veranderd elke maand mee. Zo geweldig leuk om een “seizoens” plankje mee aan te kleden, en uit te leggen wat er in elk seizoen gebeurt.  Het heet simpelweg “De Boom”, is geschreven door Amandine Laprun  en ligt inmiddels bij de meeste boekenwinkels wel in de schappen.

Ik weet dat niet iedereen er dol op is, maar ik ben gek op de herfst. Heerlijk weer om het huis gezellig te maken en te prutsen. Straks maar weer verder met mijn blokjes. Het is een hels karwei, dat dan weer wel, maar het resultaat is er zeker na! Ik ga ook proberen een onafgewerkt houten krukje, waar nu wat kringen in zitten, te schuren en te sealen met Modge Podge. Als dat een succes is, wijd ik er zeker weer een blogpostje aan!

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *