moederschap, reizen

VLIEGEN MET PEUTER

Photo by Martin Widenka on Unsplash

Wij hebben het inmiddels al drie keer gedaan, twee keer met baby en één keer met peuter. En over een paar weken gaan we weer op pad, richting San Francisco. En ik kan je vertellen, het blijft spannend.

Ik heb al een paar keer gegrapt of we “nu niet eindelijk een keer een korte vlucht kunnen doen met Amber.” Je weet wel. Een paar uurtjes naar Stockholm ofzo. Maar het zit ergens in onze genen. Als we reizen, willen we goed reizen. En als we dan toch vervuilend gaan zijn, dan moet het wel de moeite waard zijn. Dus, daar gaan we weer. 11 uur in een stalen ros, met medepassagiers die wel of niet begripvol zijn, vliegtuigeten wat wel of niet in de smaak valt bij de kleine en stewards en stewardessen die wel of geen aandacht hebben voor je mini, die HOPELIJK flink wat slaap pakt tussendoor.

Ik had jullie nog een lijstje beloofd van handige speeltjes (lees: afleiding) in het vliegtuig. Daarbij richt ik me tussen de 1-2 jaar. Oudere kindjes zijn al iets makkelijker te entertainen, maar jonge kindjes, die nog niet echt in hun fantasiespel zitten – althans de onze niet – hebben toch heel wat truukjes nodig. Alvast wat snelle tips:

Afwisseling is key
Leg niet meteen al je meegebrachte speeltjes op tafel, wissel af zodat het steeds weer even nieuw is. Wissel een speelmomentje af met een zakje snackjes, een banaan, een speeltje, een filmpje, ff rennen door het gangpad.

Snacken
Eten is ook afleiding! En soms speelgoed tegelijk. Denk aan koekjes/pretzels/vermicelli in de vorm van beestjes, letters of cijfers. Wissel zoet, hartig, fruit en koek af, en geef ze iets wat ze erg lekker vinden maar normaal alleen bij uitzondering mag. Niet vergeten dat het wel door de douane moet kunnen komen, anders kopen op het vliegveld zelf. Let overigens op dat baby maaltijden niet altijd verstrekt worden, dus neem bij voorkeur altijd iets lekkers mee voor je kleine. Opwarmen doen ze vaak wel voor je (maar niet altijd.. altijd checken bij de luchtvaartmaatschappij!)

Slapen
Als je kunt, boek een nachtvlucht, en houd rekening hoe je kind het liefst slaapt. De onze ligt graag in een draagdoek te maffen, en dat werkt tot nu toe altijd. Het betekent wel dat papa altijd de sjaak is, want ik moet op grote hoogte op de een of andere manier altijd vaak naar de wc. Gelukkig is de rust ons het allemaal waard, en kijkt papa dan ook rustig een filmpje terwijl Amber een tukje doet.

Voor hele kleine babies heb je bassinetjes, maar let op, die zijn op beschikbaarheid. En wij hebben het écht een keer meegemaakt – quelle horreur – dat er 15 kinderen, met name peuters en babies, incheckten in een vliegtuig, waarvan alle ouders (behalve ik dus) dachten ‘loopt wel los, komt wel goed’. Wij hadden toen extra betaald omdat ik het risico niet wilde lopen (onze aanvraag voor een bassinet was bij de heenreis al niet goed doorgekomen en ik had er op dag één al nachtmerries van voor de terugreis), en ik was zo dankbaar dat we een plekje hadden. Amber heeft toen bijna 6 uur geslapen, en dat gaf ons zoveel rust! De andere ouders probeerden hun kinderen op schoot, op de grond en wiegend in het gangpad te laten slapen. We hadden zoveel medelijden met ze, ze kwamen er geradbraakt uit na 10 uur gejengel en gehuil 

Maar nu.

Wat doe je met de tijd dat ze niet eten en niet slapen? Ik heb heel Pinterest afgestruind voor tips (je kunt mijn board met verzameling hier vinden voor extra inspiratie) en kwam voor Amber op de volgende speeltjes. Nogmaals een attentie: speelgoed op de plaats der bestemming is vaak overbodig. Alles is nieuw, alles is leuk, en speelgoed van thuis is saai. Dus kies voor lichte, makkelijk op te bergen spulletjes. Neem naast een lievelingsknuffel geen duur spul mee waar je zuinig op bent, want het rolt zo het hele vliegtuig door.

Uit alle tips die ik vond heb ik het volgende samengesteld:

Van linksboven naar rechtsonder:

 • Vingerpopjes – schattig, gezellig en leuk om samen mee te spelen
 • Diertje(s) – dieren doen het bij kindjes altijd goed, en een beestje om wat mee te giegelen, rare geluiden mee te maken of te laten eten van je vliegtuig bordje: altijd goed
 • Magneetjes – een paar mageneetjes om mee te spelen, ik heb ze op een dekseltje geplakt zodat Amber ze niet kwijt raakt
 • Tekenblokje en stickers – potloden rollen al gauw van de tafel en krijgen ze eigenlijk vaak van het personeel (als je op een korte vlucht en/of goedkope maatschappij vliegt, neem ze dan wel zelf mee)
 • Waterpen + blok – dit zag ik bij Amerikaanse websites, maar kon het in Nederland niet zo goed vinden. Ik vond er eindelijk eentje in Japan. Het zijn tekenblokjes met een pen die je vult met water. Wanneer ze ermee “tekenen” komen er kleuren te voorschijn. Wanneer het water droogt, verdwijnen de kleuren weer en kunnen ze opnieuw beginnen. Wat een uitvinding! Ik heb ze zelf op een kartonnetje vast gemaakt, met een touwtje aan de pen zodat het niet zoek raakt en Amber meer grip heeft. (het lijkt hierop)
 • Puzzel – een puzzeltje is altijd leuk, deze gaat mee in een nylon waszakje zodat ik de stukjes niet kwijtraak
 • Rijgspel – een paar kralen rijgen aan een touwtje, wat meteen ook een ketting is
 • ABC stickers – Amber is gek van het ABC en nummers, dus dit is een goede voor haar
 • Boekje – Amber’s favo boekje gaat natuurlijk mee. Een nieuw boekje extra zit nog in de planning, als verrassing
 • Speelmais – een keer gekregen, mais”plastic” wat je nat kunt maken en op een plaatje kunt plakken.
 • Magnetisch tekenbordje (niet op de foto)  – die ligt nog in de auto, en dat ding blijft een grote hit!

En als extra verrassing komt er nog iets bij, waar ik een komend blog aan wijdt. Ook is er op Schiphol van alles te koop, maar wij willen het liefst qua kosten en duurzaamheid, zelf van te voren zoveel mogelijk plannen en organiseren.

Alles gaat in haar eigen rugzakje. Voor de fans, hij komt van Sissy Boy en is plastic vrij <3

Het meeste op de foto had Amber al, en is gewoon speelgoed dat ze nu ook leuk vindt. Ik verstop het nu voor twee weken, zodat het in het vliegtuig weer even nieuw is. Daarbij is het niet een reuze ramp als het kwijtraakt. Ook in de kringloopwinkels kun je goed terecht voor iets nieuws wat niet zo duur is, zoals puzzels, potloden, en boekjes. Idealiter ga ik daar ook nog even snuffelen.

Natuurlijk komt hier nog een eigen beker water mee (wij nemen de Retulp mee) en wat zakjes voor snackjes. Ik gebruik daar deze snacktasjes voor, en die gaan los mee in een grote snacktas. Ideaal voor onderweg, ook wanneer ze hun broodje niet opeten maar later wel weer willen. Deze zijn ook ideaal, uitgevouwen wordt het een placemat, wat ook geweldig handig kan zijn. Ook neem ik bamboe bestek en een herbruikbaar rietje mee. Na ervaring vind ik het wel praktisch om eten en spelen te scheiden, omdat als het mis gaat, alles natuurlijk onder zit.

Op lange vluchten mag je kind handbagage meenemen. Wij nemen altijd deze IKEA tas mee, die je op kunt vouwen en in je tas kunt proppen op de plaats van bestemming. We nemen ook het MonkeyGo stoelkussen mee zodat ze fijner kan zitten in die enorme vliegtuig stoel. En de drager. Alles gaat in de grote tas. Onze eigen handbagage is een fijne Osprey rugtas die eventueel opgevouwen kan worden als we alleen met backpacks reizen. Dit keer doen we een backpack + grote rolkoffer die we van lieve vrienden mogen lenen.

Ook nemen we natuurlijk een TABLET mee. Er bestaat altijd een kans dat er in het vliegtuig geen filmpjes zijn die je kind op dat moment aanspreekt, en wat leuke appjes op de tablet doen het altijd goed. Again: afwisseling is key. We reizen met vrienden met een dochter van dezelfde leeftijd, dus we hopen dat die twee elkaar ook (positieve ;)) afleiding bezorgen.

Voor de terugreis is het leuk om wat nieuws te kopen in het land van bestemming. Nieuwe snackjes die ze daar lekker vinden, wellicht een nieuw speeltje, en het oude speelgoed een beetje wegstoppen. De terugreis is op de een of andere manier ook altijd minder erg. Doorbijten en bijna thuis zeg maar.

Ik hoop dat jullie wellicht wat aan dit lijstje hebben, en als jullie tips hebben wat bij jullie geweldig werkt, dan hoor ik dat ook heeeeeeeeel graag!

Published by Nienke

Nienke is geïnteresseerd in een groenere, mooiere wereld. Houdt van cappuccinos, sushi, minimalisme, duurzame (tweedehands) producten en reizen. Gek van Japan. Dol op haar man en twee dochtertjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *